Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Porasla razina stanja sigurnosti na području Općine Jasenice

09.09.2013. 22:00
Porasla razina stanja sigurnosti na području Općine Jasenice


Na zahtjev načelnika Općine Jasenice, Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar organizirao je u subotu obuku i smotriranje postrojbe civilne zaštite opće namjene. Obuka je održana u Jasenicama, u prostorijama općine.
Cjelodnevna obuka održana je sukladno Programu osposobljavanja postrojbi civilne zaštite opće namjene koji je donio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Prije početka obuke svi pripadnici postrojbi zaduženi su osobnom zaštitnom opremom – odorom. Stručni dio obuke, koji se sastojao od pojašnjenja zakonske regulative koja definira operativne snage civilne zaštite, sustava zaštite i spašavanja na razini jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave, te konkretne zadaće operativnih snaga CZ JLP(R)S, predavali su djelatnici PUZS-a Zadar Darko Tesko, dipl. ing. pročelnik Područnog ureda Zadar sa suradnicima Edvardom Staničićem, Ivicom Starčevičem i gđom. Jelenom Musić. Nakon provedenog osposobljavanja načelnik općine Martin Baričević izvršio je smotru postrojbe.
Postrojba broji 23 pripadnika. Zapovjedništvo postrojbe čine zapovjednik Joso Šarlija, zamjenik zapovjednika i medicinska sestra. Postrojba je opremljena suvremenom osobnom opremom prema zahtjevima struke.
U općini Jasenice su imenovani stožer zaštite i spašavanja i povjerenici civilne zaštite.
Stožer zaštite i spašavanja čine – Dane Rončević, načelnik stožera i članovi Mile Baričević, Ante Zubak, Krešimir Knežević i Leonardo Rončević. U operativnim akcijama zapovijedanje stožerom preuzima općinski načelnik Martin Baričević.
Povjerenici civilne zaštite su Domagoj Juričević, Nikola Rončević, Mario Modrić i Mihat Šarlija.
Općina Jasenice pokriva 121 kilometar četvorni izuzetno osjetljivog i teško prohodnog područja južnih padina Velebita. Geostrateški je posebno važno područje, kao prometno čvorište i spona juga sa sjeverom Republike Hrvatske. Ovdje su u zimskim mjesecima česta zatvaranja autoceste A1 i državne ceste DC54 Maslenica – Obrovac te će u tom smislu u elementarnim nepogodama, a naročito u zimskim uvjetima pomoć putnicima pružati i postrojba civilne zaštite. Do određenih je dijelova općine u takvim uvjetima nemoguće uopće i doći bez posebnih vozila i opreme kakvim je sada opremljena Općina Jasenice.
Tako je završen prvi ciklus radnji koji je započeo izradom nove Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća za područje Općine Jasenice te provedbenih akata koji su prethodili formiranju postrojbe. Uz službe nacionalne razine kojima je osnovna zadaća zaštita i spašavanje, sada su na ovom području ustrojene, obučene i opremljene snage DVD-a Jasenice i postrojba civilne zaštite opće namjene čime je stanje sigurnosti na području općine dovedeno na zavidno kvalitetnu razinu. I u idućim će godinama Općina sustavno i kontinuirano ulagati i raditi na daljnjem poboljšanju stanja opremljenosti svojih operativnih snaga.