Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FOTOGALERIJA: Benkovčani u procesiji proslavili blagdan Male Gospe

10.09.2018. 16:00
FOTOGALERIJA: Benkovčani u procesiji proslavili blagdan Male Gospe


Svoju župnu nebesku zaštitnicu Malu Gospu ili Rođenje BDM vjernička zajednica Benkovca u subotu je proslavila s dvije svečane mise, procesijom s Gospinim kipom i blagoslovom djece.
– Blažena Djevica Marija je početak boljeg svijeta i putokaz sigurne nade, koja je svim svojim bićem pokazala kako živjeti vjeru, kako živjeti s Bogom. Marijino rođenje najavljuje najveći događaj u povijesti čovječanstva, Isusovo rođenje na Božić, kazao je u svojoj propovjedi prof. dr. sc. fra Stipe Nimac (68) rodom iz Lepura, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.
Večernje misno slavlje u dupkom punoj crkvi fra Stipe je predvodio u zajedništvu s benkovačkim župnikom don Anđelkom Buljatom i don Rolandom Jelićem, privremenim ravnateljem novoutemeljene Katoličke osnovne škole "Ivo Mašina" u Zadru.
– Imajući na pameti temeljnu istinu o Bogu kao Stvoritelju svega potrebno je znati pet Isusovih načela kako bi čovjek znao kako treba živjeti da postigne glavnu svrhu svoga života, proslaviti Boga i ući u Kraljevstvo Božje, kaže fra Stipe, osnivač i glavni urednik biblioteke "Ravnokotarski Cvit" koja je dosad izdala preko 30 knjiga.
Svečanom ugođaju misnog slavlja pridonio je Zbor mladih sv. Ante. Nakon večernje mise održana je tradicionalna procesija s Gospinim kipom kroz grad, uz vjerničko pjevanje marijanskih pjesama. Kip je nosilo osam članova Župnog vijeća, dok su vjernici u veličanstvenoj procesiji nosili zapaljene svijeće.
Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi "mala Marija", spomendan Marijina rođenja, za razliku od "Velike Gospe", blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza. Iako je Mala Gospa manji i nezapovjedan blagdan, vrlo je drag kršćanskom puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.
U Zadarskoj nadbiskupiji osim benediktinki Samostana sv. Marije u Zadru te župa sv. Ivana Krstitelja na zadarskoj Relji i Rođenja BDM u Benkovcu, blagdan Male Gospe obilježava više župa: Privlaka, Lisičić, Novigrad, Zaton, Seline, Pag, Silba, Pašman, Sali, Zapuntel, Dragove, itd.


Burna povijest crkve Male Gospe
Crkva Male Gospe, Rođenja BDM, u Benkovcu ima burnu prošlost. Izgrađena je 1864. godine, a najveću obnovu je doživjela 1962.
Tijekom Domovinskog rata crkvu su u prvoj polovini 1992. pobunjeni Srbi miniranjem u potpunosti srušili. Čak i temelji su izvađeni, teren je poravnan i na njemu su posađena stabla. Desetak godina poslije na istom mjestu gdje je stajala stara crkva Rođenja BDM, sagrađena je nova župna crkva zadržavši isti titular.
Crkvu je 13. rujna 2003. posvetio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Brončani kip bl. Alojzija Stepinca, na istoimenom trgu ispred župne crkve, u svibnju protekle godine je blagoslovio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.