Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dječja nadarenost i kreativnost ostavljaju bez komentara, bez riječi

10.09.2019. 08:39
Dječja nadarenost i kreativnost ostavljaju bez komentara, bez riječi


Jučer je u Izložbenoj dvorani zadarske Znanstvene knjižnice otvorena godišnja izložba dječjih radova pod nazivom »No comment«. Riječ je o izložbi koju priređuju Udruga za kulturu i umjetnost »Art.A« i Znanstvena knjižnica Zadar i koja je ove godine postavljena 9. put.
Na izložbi su izloženi najuspješniji radovi djece u dobi od 7 i 15 godina, polaznika ove kreativne udruge u kojoj se djeca uče ne samo crtanju i slikanju već i vrednovanju ove vrste umjetnosti, a kao kruna njihova jedogodišnjeg rada upravo je postavljena izložba.
– Na izložbi su postavljeni radovi tridesetak djece iz svih zadarskih osnovnih škola, te biogradske škole, a radovi su nastali tijekom protekle školske godine, kaže predsjednica Udruge za kulturu i umjetnost »Art.A« Alma Zednik i dodaje da je svaka godišnja izložba zapravo presjek rada u proteklome ciklusu.
Od svakog polaznika izložena su dva do tri rada, uz koja su navedena samo imena autora i njegova dob, jer je cilj izložbe, pojašnjava Alma Zednik, da se bez komentara i riječi pokaže dječja nadarenost i kreativnost. Zbog toga izložba i nosi naziv »No comment«, a nije bilo ni službenog otvaranja izložbe.
Motivi koje su djeca slikala bili su na zadanu temu, a prije nastanka samih radova djeca su učila tehnike crtanja, kompoziciju odnosno kako rasporediti motiv i sl.
– Program po kojem smo radili je srednjoškolski program iz predmeta likovne umjetnosti, ali prilagođen dobi polaznika, doznajemo još od predsjednice Udruge »Art.A«.
Kad je riječ o motivima, na izložbi prevladavaju lica odnosno portreti nastali prema slikama ili stvarnim osobama, te pejzaži, a slikarske tehnike su olovka, tuš, akvarel.
– Ovom izložbom želimo pokazati građanima što radimo, kao i talent djece koja cijele godine ozbiljno rade i zaslužuju da se njihov rad izloži, a ujedno upoznaju i što znači izložba, kaže Alma Zednik, naglasivši još kako je osnovni problem ove udruge što nema prostor, pa djeca rade u privatnom prostoru predsjednice udruge, a djeca svojom nadarenošću i marljivim radom zaslužuju adekvatan prostor kako bi još bolje mogla razvijati svoj talent.
Navedimo još kako je ovom izložbom, nakon ljetne stanke, otvoren novi jesensko-zimski period izložbenih aktivnosti u dvorani Znanstvene knjižnice, te kako će ova izložba biti otvorena do 14. rujna, a može se razgledati od 10.00 do 12.00 i od 16.00 do 18.00 sati.