HISTERIA NOVA Plesati u »zraku« učila djeca, a usavršavali stariji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Održane dvije radionice vertikalnog plesa
Budući da je dvorana Škole prirodnog pokreta vrlo mala, prostora za više djece je možda nedostajalo no ne i adrenalina, smijeha i izazova. Iako na prvi pogled u strahu, djeca su se vrlo brzo opustila pa su njihove noge vrlo brzo napustile tlo i »poletile« u zrak gdje se, uostalom, i odigrava vertikalni ples. Druga radionica - VD LAB no. 2 druga je u nizu nadolazećih istraživačkih i umjetničkih rezidencija za odabrane domaće i inozemne plesače u kojima se istražuje interiorna somatska tehnika u vertikalnom plesu.
Krešimir BUKVIĆ
Radionice su održane pod vodstvom Marije Šćekić i kanadske plesačice Chandre Crown

U sklopu programa Umjetničke organizacije Histeria Nova i Škole prirodnog pokreta, u Zadru su protekli vikend održane dvije radionice vertikalnog plesa pod vodstvom Marije Šćekić i kanadske plesačice Chandre Crown iz Aeriosa Dance Society kompanije iz Vancouvera.
Prva radionica je okupila šestero djece u dobi od 6, 8 i 13 godina koji su naučili što je to uže, alpinistički pojas, vertikalni pokret i ples u zraku. Budući da je dvorana Škole prirodnog porketa vrlo mala, prostora za više djece je možda nedostajalo no ne i adrenalina, smijeha i izazova. Iako na prvi pogled u strahu, djeca su se vrlo brzo opustila pa su njihove noge vrlo brzo napustile tlo i »poletile« u zrak gdje se, uostalom, i odigrava vertikalni ples. Druga radionica - VD LAB no. 2 druga je u nizu nadolazećih istraživačkih i umjetničkih rezidencija za odabrane domaće i inozemne plesače u kojima se istražuje interiorna somatska tehnika u vertikalnom plesu. Marija Šćekić je pionir ove vrste umjetnosti u Hrvatskoj ali je i pionir vertikalnog somatskog izričaja u svijetu. Naime, vertikalni ples se uglavnom doživljava kao umjetnost u kojoj plesači »skaču i vrte salto na zidu« no to je, kako je Šćekić više puta istakla - zadnja stvar koju istražuje i koja ju zanima. U potpunosti i beskompromisno vjerna svom umjetničkom integritetu ona senzibilitet plesačkih minimalističkih izraza, pomaka, gesta, unutarnjih strahova, osjećaja i promišljanja i dalje stavlja u prvi plan.
Na proteklog vikenda održanoj radionici sudjelovala su četiri plesača iz inozemstva (Nizozemska, Austrija, Kanada i Francuska) te tri iz Hrvatske (Zagreb) pa ova radionica ujedno predstavlja i otvorenje prve službene međunarodne rezidencije vertikalnog plesa s nagalskom na istraživanje somatskog učenja kretanja tijela u vertikali.
 

 

Planovi za 2020-tu

Tri nove rezidencije vertikalnog plesa, radionica somatskog učenja japanskog buda i nanbudo borilačke vještine, premijera nove predstave u izvedbi polaznica Škole prirodnog pokreta iz Šibenika i Zadra, dvije reprize predstava iz repertoara Histeria Nove u Zadru, pet stručnih predavanja, suradnja s Ansamblom LADO i Nacionalnim parkom Paklenica te puno pripreme za veliki spektakl u 2021.godini.

 

Nove lokacije u Zadru

Histeria Nova vertikalni trening centar od listopada 2018.-te više nije u Sv. Filip i Jakovu pa je prostor tamošnjeg KINA zamijenio trima lokacijama u Zadru: dvorana Škole prirodnog pokreta Marije Šćekić na adresi Franje Petrića 3c, Kapetanova kula na Trgu pet bunara (suradnja s HDLU Zadar) i krov dvorane Krešimira Ćosića (suradnja sa ŠC Višnjik).

 

PRVA SLUŽBENA MEĐUNARODNA REZIDENCIJA VERTIKALNOG PLESA

Na proteklog vikenda održanoj radionici sudjelovala su četiri plesača iz inozemstva (Nizozemska, Austrija, Kanada i Francuska) te tri iz Hrvatske (Zagreb) pa ova radionica ujedno predstavlja i otvorenje prve službene međunarodnue rezidencije vertikalnog plesa s nagalskom na istraživanje somatskog učenja kretanja tijela u vertikali

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno