Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

[FOTO] PUT PREMA USPJEHU Spremna za Svjetsko prvenstvo u bodybuildingu u organizaciji IBFF Federacije, 19. rujna u Brežicama

10.09.2020. 10:03


Ni pandemija koronavirusa svestranu i energičnu 40-godišnju Zadranku Vanju Tokić nije omela na putu prema uspjehu.
Nakon što je u protekle dvije godine postigla zapanjujuće rezultate na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima 19. rujna natjecat će se na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu koje se održava u Brežicama u Sloveniji u organizaciji IBFF Federacije.
Vanja će nastupiti u tri kategorije: sport model, fitness model i fitness model plus 40+. Ovo natjecanje bilo je planirano u lipnju, ali je zbog pandemije koronavirusom odgođeno za rujan. No Vanja, koja se nakon svega godine dana bavljenja sportom prije dvije godine u svaga tri mjeseca pripremila za prvo natjecanje u ovom sportu, marljivo je vježbala, kako kaže, prvo kod kuće, a onda na otvorenom.


Uspješna karijera
– Jedva sam dočekala otvaranje teretana, vježbala sam kao da uopće nije upitno održavanje natjecanja u Brežicama i sada sam spremna, nikada spremnija, kaže nam Vanja te dodaje da je nakon dvije i pol godine bavljenja bodybuildingom još motiviranija nego na početku. A kao što je poznato, Vanja se s namjerom da skine deset kilograma za koje je smatrala da su joj višak te da ovlada tehnikom samoobrane prije dvije i pol godine upisala u zadarski klub Krav Maga, sekciju Safe&Fit. Tamo je zavoljela i tehniku boksa, a samostalno je počela i trčati jednom tjedno po pet kilometara. Njezin trener Samir Sedić i prijatelji koje je u klubu stekla prepoznali su kod nje sve ono što je potrebno za bodybuilding, od upornosti, discipline, pa i genetske predispozicije pa se ubrzo upustila u bodybuilding vode pod vodstvom trenera i oca Zorana (60), koji je svoju karijeru izgradio u tom sportu. U svega dva i pol mjeseca treniranja, ali i okretanja zdravoj prehrani, bila je spremna za državno natjecanje, 21. prvenstvo u Sisku. Tamo je osvojila je četvrto mjesto, bila je 5. na Bihać openu, 4. na Maximum openu. Na Europskom prvenstvu u Španjolskoj nastupila je u kategoriji Masters bikini fitness i ušla u top 20 Masters bikinica u Europi, kao i u Opavi na grand prixu. Na Svjetskom prvenstvu osvojila tri pehara u kategorijama sport model, fitness model small i fitness model 35+, a u Sisku na državnom prvenstvu se izborila za brončanu medalju i pehar.


Zajedno s ocem
– Idem na ovo natjecanje, a kako će proći vidjet ćemo. Bilo bi divno kad bi uspjela ponoviti prošlogodišnji uspjeh. Odvija se u specijalnim uvjetima uz odobrenje slovenskog Ministarstva zdravlja. Svi natjecatelji koji su dobili pozivnicu za sudjelovanje, moraju imati negativan test na covid- 19. Planiram nastupiti u tri kategorije: sport bikini, fitness model small i fitnes model 40+, kaže Vanja s kojom u Brežice putuje i njezin otac, Zoran Tokić, trener i predsjednik bodybuilding kluba Hulk iz Zadra i koji će također nastupiti i to u kategoriji 60+.
Najveća motivacija i podrška od samoga početka Vanji su njezina djeca, obitelj i prijatelji, a tako je, kaže, i ovoga puta.
 




Osobna trenerica
Zbog zavidna uspjeha u kratko vrijeme Vanja slovi za super ženu. a da zaista ruši sve barijere i da je sve što ona govori istinito, to pokazuje djelima. Osim samog treniranja i priprema za natjecanja na kojima su joj često konkurencija upola mlađe djevojke, otišla je i korak dalje. Završila je školu za fitness i bodybuilding instruktore te uz treninge, posao i sve obaveze koje ima kao samohrana majka dvoje malodobne djece, u poslijepodnevnim satima radi i kao osobni trener i motivaciju prenosi na one koje trenira.
– U ovom sportu je najvažnije zdravlje, zdravi način života, zdrava prehrana, a fizički izgled dolazi sam kao nuspojava. I ovo je zapravo ženstven sport u kojem se tijelo oblikuje. Nije smisao pumpanje mišića, poručila je Vanja.