Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Braća Petrač dragovoljno na poligrafu

Autor:

09.10.2008. 22:00
Braća Petrač dragovoljno na poligrafu

Foto: Denis LOVROVIĆ



Sinovi Hrvoja Petrača, Novica, Nikola i Roko, najprije su dali iskaz policijskim inspektorima, koji i dalje nemaju osumnjičenih, a obrađuju se sve mogućnosti i potencijalni scenariji. Sljedećih dana ispitani će biti i Vladimir Zagorec i Hrvoje Petrač
Policija i dalje nastavlja s masovnim obavijesnim razgovorima s osobama koje bi im mogle dati bilo kakvu informaciju za rasvjetljavanje ubojstva Ivane Hodak, tako da se brojka ispitanih jučer popela na oko 200. Među njima bila su i tri sina Hrvoja Petrača, Novica, Nikola i Roko, koji su gotovo šest sati proveli u policiji.
Trojica mladih Petrača najprije su dali iskaz inspektorima, a nakon toga su bili podvrgnuti poligrafu, koji su prema vlastitim riječima prošli. Roko je prvi završio ispitivanja i testiranja, slijedio ga je Novica, a posljednji je izašao Nikola. Najrječitiji pred novinarima, koji su se u velikom broju okupili oko Petrača Juniora pri izlasku iz policije, bio je Novica, iako se bunio na medijsku nasrtljivost, govoreći “znate li vi kako je nama, kako je njezinoj obitelji”.
– Hoćete li se ispričati obitelji Petrač kada se za mjesec dana pronađe ubojica?, pitao je najstariji sin Hrvoja Petrača, dodajući, na novinarski upit, da mu je otac u šoku te da samo želi mir. Neslužbeno se saznaje kako su Petrači na ispitivanje i poligrafsko testiranje došli samoinicijativno ne bi li time suzbili bar djelomično riječi oca ubijene koji je u javnim nastupima prozivao Hrvoja Petrača za povezanost s ubojstvom. U Heinzelovoj ulici sva su se tri mlada Petrača pojavila bez ikakvog odvjetnika.
Bez novosti
Šef Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak, koji je jučer veći dio dana proveo u Rijeci zbog kriminalističke obrade Ice Filipovića, kazao nam je da za sada nema nikakvih velikih novosti u samoj obradi.
– Do sada smo ispitali oko 200 osoba za koje vjerujemo da bi nam mogle dati neka saznanja o ovom slučaju. Nemamo osumnjičenih, ali i dalje nastavljamo s intenzivnim radom, kazao je Novak. Iako su se u posljednjih 48 sati pojavile glasine da je policija sve bliže otkrivanju počinitelja, neslužbeno se iz dobro obaviještenih izvora u Heinzelovoj ulici doznaje da to nije točno. Policija i dalje obrađuje sve mogućnosti i potencijalne scenarije. Niti jedna od mogućnosti kojima se posljednih dana spekulira nisu izbačene, od trgovine oružja do banalne pljačke s tragičnim posljedicama. Sljedećih dana policija bi trebala obaviti razgovore i s dvojicom osoba povezanih sa slučajem, a koji se nalaze iza rešetaka. Jasno, radi se o nekadašnjim dobrim prijateljima Vladimiru Zagorcu i Hrvoju Petraču, a iz policijskih se krugova može doznati da će Zagorec biti ispitan u krugu zatvora u Remetincu, a Petrač u krugu lepoglavske kaznionice.
Oprečno o “tetejcu”
Dio medija donio je priču o tome da je kći Zvonimira Hodaka ubijena pištoljem popularno zvanim “tetejac” bez prigušivača, no nikako se nisu mogli usuglasiti o kojem se kalibru radi, tako da su jedni govorili o 7,62 milimetara, a drugi o 7,65 milimetara. Problem je najvjerojatnije nastao jer se taj pištolj proizvodio u oba kalibra, ali i u izvedenici od devet milimetara, no balističari tvrde da nije postojala mogućnost da se iz takvog snažnog oružja ispali nekoliko hitaca u stubištu zgrade, a da stanari to ne čuju. Postoji i teorija da iz policijskih redova namjerno “cure” kontradiktorne informacije ne bi li se time zbunili i počinitelji ovog kaznenog djela.
Posljednji ispraćaj Ivane Hodak bit će danas poslijepodne na zagrebačkom groblju Mirogoj, a dolazak na sprovod najavio je jučer i Novica Petrač, koji je s ubijenom bio u prijateljskim odnosima te je navodno čak prije mjesec dana bio na zajedničkom piću s njom i njezinim dečkom, ujedno i odvjetnikom njegova oca, Ljubom Pavasovićem Viskovićem.


ODVJETNICI POZVALI NA KOMEMORACIJU


Odvjetnici pozvali na komemoraciju
U međuvremenu, Hrvatska odvjetnička komora najavila je za danas u podne u svojim prostorijama komemoraciju ubijenoj Ivani Hodak, koja je kroz par mjeseci trebala postati odvjetnica. Također, pozvali su sve odvjetnike i odvjetničke vježbenike da od 12 do 13 sati danas prekinu svaki rad “u znak mirnog prosvjeda zbog ovog brutalnog čina, kao i porasta nasilja u posljednje vrijeme”.