Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dojenje je mnogo više od hranjenja

Autor: Katarina Belić

09.10.2008. 22:00
Dojenje je mnogo više od hranjenja


Cilj je da majke isključivo doje prvih šest mjeseci života djeteta, a nakon toga da uz dohranu nastave dojiti kroz dvije godine i duže, kako to preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija i Unicef
Kada ste posljednji put vidjeli prizor dojenja djeteta, a da to nije knjiga koja govori o dojenju?
Je li normalno vidjeti majku kako doji svoje dijete u parku, na predavanju ili možda na nekom filmu?
Uče li i vaša djeca da se lutke hrane na bočicu…
Zadarska udruga za obitelj i roditeljstvo “Izvor” u povodu međunarodnog Tjedna dojenja apelira na važnost potpore majkama, a to je bila i tema ovogodišnjeg međunarodnog Tjedna dojenja pod geslom “Potpora majci – zajedno do zlatnog cilja”.
 – Danas kada je stopa dojenja u Hrvatskoj poražavajuće niska i kada su prizori dojenja u društvu ustuknuli pred kulturom dude i bočice, odnosno umjetne prehrane, doista je majkama potrebna bezrezervna potpora same obitelji i čitavoga društva, jer donijeti odluku o dojenju ne znači samo izabrati način na koji ćemo hraniti dijete. Naime, dojenje je puno više od hranjenja budući da njime osiguravamo čvrste temelje tjelesnog, emocionalnog (možda općenitije – psihičkog) i duhovnog razvoja svoga djeteta. Majkama je potrebna potpora, kaže Kornelija Kuvač-Levačić, savjetnica za dojenje u udruzi “Izvor”.
Cilj je da majke isključivo doje prvih šest mjeseci života djeteta, a nakon toga da uz dohranu nastave dojiti kroz dvije godine i duže, kako to preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija i Unicef.
 – Zdravo dijete je prvi zlatni cilj svakoga roditelja i pritom upravo dojenje ima nezamjenjivu ulogu, nastavlja Kuvač-Levačić.
Prema posljednjim istraživanjima UNICEF-a u Hrvatskoj, stopa isključivog dojenja (dojenja bez dodavanja ikakve druge hrane ili vode) u našoj zemlji je oko 13,4 posto, a 50 posto majki odustaje od isključivog dojenja već tijekom prvog mjeseca, najčešće zbog sumnje u vlastite sposobnosti, nedostatka podrške i pogrešnih savjeta.
Nije dovoljno govoriti o tome da je majčino mlijeko idealni izvor hrane za dijete. Majkama je potrebna stvarna i aktivna potpora da tu prirodnu mogućnost i ostvare. Informacije o dobrobiti i nezamjenjivosti majčinog mlijeka uglavnom su već dobro poznate, ali ženi koja je od dojenja odustala, unatoč svim svojim naporima, one zvuče kao agresivna provokacija jer doživljavaju kao da je unatoč svoj toj, često i deklarativnoj potpori dojenju, prava potpora baš kod njih izostala.


   OHRABRITE MAJKE KOJE DOJE


Predsjednica zadarske Udruge za obitelj i roditeljstvo “Izvor” Dijana Miočić ističe da je potpora majkama potrebna u svakom dijelu puta, od trudnoće i tijekom prve godine djetetova života. Potpora bi se trebala već davati u ginekološkim ordinacijama, a nakon toga na trudničkim tečajevima, u rađaonicama, u rodilištima, na pedijatrijskim odjelima, od supruga, patronažne sestre i svih onih osoba s kojim dojilja svakodnevno dolazi u kontakt.
– Umjesto sumnje u dojenje izražavajte vjeru u sposobnost žene da nahrani svoje dijete načinom koji nam je priroda namijenila, kaže Miočić i nastavlja.
– Želimo da potpora dojenju u zajednici postane stvarna! Budite dio nje. Ohrabrite majke koje doje. Pomognimo ženama da vrate vjeru u dojenje. A mi vam u Udruzi Izvor i dalje stojimo na raspolaganju tijekom radionica priprave za porod i roditeljstvo te na sastancima Grupe za potporu dojenju, svake prve srijede u mjesecu u 18 sati.