Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nobelova nagrada za mir Marttiju Ahtisaariju

Autor:

09.10.2008. 22:00
Nobelova nagrada za mir Marttiju Ahtisaariju

Foto: AP



Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade ovogodišnju je nagradu za mir odlučio dodijeliti Marttiju Ahtisaariju za iznimne napore koje je, zauzimajući se za rješavanje međunarodnih sukoba, poduzimao tijekom više od tri desetljeća na nekoliko kontinenata.
Njegovi su napori pridonijeli mirnijem svijetu i “bratstvu među narodima” u dugu Alfreda Nobela, stoji u objašnjenju nagrade koje je objavio Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.
Martti Ahtisaari se, ističe se u priopćenju, “bez obzira na to koju je dužnost obnašao, uvijek jednakim žarom angažirao na rješavanju ozbiljnih i dugoročnih sukoba”.
Važnu je ulogu 1989. i 1990. odigrao u postizanju neovisnosti Namibije, potom u rješavanju pitanja Aceh-a u Indoneziji, 2005. gdje su on i njegovi kolege iz organizacije Crisis Management Initiative (CMI) odigrali ključnu ulogu.
Godine 1999., pa ponovno od 2005. do 2007. u iznimno je teškim okolnostima uspio posredovati u rješavanju sukoba na Kosovu, a 2008. je preko CMI-a i surađujući s drugim institucijama pokušao pridonijeti pronalaženju mirnoga rješenja problema u Iraku. Konstruktivno je pridonio i rješenju sukoba u Sjevernoj Irskoj, središnjoj Aziji te na Rogu Afrike, ističe Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir.
“Ahtisaari je izvanredan međunarodni posrednik. Neumorno i uz dobre rezultate pokazao je da uloga posrednika u raznim situacijama može biti ključna u rješavanju međunarodnih sukoba. Norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade izražava nadu da će i drugi biti inspirirani Ahtisaarijevim postignućima”, ističe se u objašnjenju nagrade.