Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poništen natječaj za plinofikaciju Zadarske županije

Autor: Ivana Burica

09.10.2008. 22:00
Poništen natječaj za plinofikaciju Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



Nema nikakve korupcije što se tiče Županijskog poglavarstva, izjavio je župan Stipe Zrilić obrazlažući prijedlog Poglavarstva Zadarske županije da se poništi javni natječaj za I. fazu plinofikacije Zadarske županije.
Prijedlog je prihvaćen s većinom glasova za te s 5 suzdržanih mahom iz redova SDP-a čime se posao od vitalnog značaja za Zadarsku županiju vrijedan 30 milijuna eura odgađa za barem godinu dana.
Postupak javnog natječaja za davanje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava plinovoda i distribuciju plina u Zadru, Biogradu i dijelu Benkovca pokrenut je u veljači ove godine, a odluka o koncesionaru trebala je biti donesena do 19. studenog.
– Budući da je nitko od 8 ponuđača nije udovoljio svim kriterijima natječaja, te da je bilo određenih problema, nejasnoća te nepravilnosti Poglavarsrvo je stava da treba ići u poništenje javnog natječaja. Iako Stručno povjerenstvo smatra da te nepravilnosti nisu značajne te da se moglo ići u davanje koncesije, Poglavarstvo smatra drugačije. Naime, svaka odluka mogla bi dati za pravo onima koji ne dobiju koncesiju ući u upravni spor i time godinama usporiti projekt. Povjerenstvo je kriterijima dodalo potkriterije čime se stvaraju dodatni motivi za tužbu. Kriteriji moraju unaprijed biti jasno određeni. Počelo se osporavati sve što nije odluka Povjerenstva, kazao je župan Zrilić, istaknuvši potom da Poglavarstvo može i ne mora prihvatiti odluku Povjerenstva.
On je također govorio o određenim pristiscima koji su se vršili na Poglavarstvo, a na molbu vijećnice Sabine Glasovac da pojasni o kakvim se pritiscima radi, jer projekt je preznačajan da bi se informacije doznavale iz medija, odnosno iz kuloraskih nagađanja, župan je kazao da se dio pritiska odnosi na curenje informacija o budućem koncesionaru.
– Danas mišljenje Stručnog povjerenstva nije važno, a dosad smo mislili da su to najbolji od najboljih ljudi u županiji za ovu problematiku. Koje ćemo nove kriterije donijeti za pravovaljanu odluku kod odabira koncesionara za “posao stoljeća”? Svaki posao stoljeća nažalost kod nas krene traljavo i sa sumnjom da radnje nisu baš časne, komentirao je SDP-ovac Svetko Šarić.
Inače, prema mišljenju stručnog povjerenstva najbolji ponuđač bila je tvrtka GS Gas Rimini, a izaslanstvo vijećnika u kojem je bio i dožupan Đani Bunja procijenilo je da je bolja bila ponuda austrijske tvrtke EVN Ag iz Graza.
Osim razmimoliaženja mišljenja stručnog Povjerenstva i političkih predstavnika Županije, tu je i jaki gospodarski subjekt Zadarske županije – Tankerska plovidba koja je u natječaju sudjelovala s uglednom tvrtkom Gaz de France.
Po svemu sudeći prvi natječaj nije izdržao pritiske toliko različitih interesnih sfera. Više sreće drugi put.
Ivana KALCINA