Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U sezoni janjenja najviše posla

Autor:

09.10.2008. 22:00
U sezoni janjenja najviše posla

Foto: Alenka FESTINI



Već punih mjesec dana moramo nadohranjivati ovce, jer je tijekom ljeta bila velika suša. Svježe trave nema baš u izobilju. Situacija nije alarmantna, ali pamte se i bolje godine za ispašu. Ako tijekom studenog ne bude jakih udara bure, za očekivati je dobru sezonu janjenja, kažu paški ovčari
Sezona janjenja kreće za mjesec i pol dana. Ovčari imaju pune ruke posla oko pregledavanja svog stada.
– Već punih mjesec dana moramo nadohranjivati ovce, jer je tijekom ljeta bila velika suša, nije pala niti kap kiše. Pašnjaci su suhi, a svježe trave nema baš u izobilju. Situacija nije alarmantna, ali pamte se i bolje godine za ispašu. Ako tijekom studenoga ne bude jakih udara bure, za očekivati je dobru sezonu janjenja, kažu paški ovčari.
Tema oko nadolazeće sezone janjenja na Pagu jedna je od glavnih. To nije slučajno budući da se radi o proizvodu jedinstvenom u svijetu, a financijski najisplativijem. Naime, danas se na Pagu oko 550 domaćinstava bavi uzgojem ovaca, od toga se oko 400 domaćinstava bavi mužnjom ovaca, od čega jedan dio proizvodi sir na svojem gospodarstvu, dok dio ovčara prodaje mlijeko paške ovce jednoj od četiri paške sirane. Gotovo 150 domaćinstava na Pagu bavi se ovčarstvom isključivo zbog prodaje janjadi. No, kada se sve to zbroji, gotovo svaki ovčar prodaje janjad, neki u većem, a neki u manjem broju.
Ovčari kažu da konstantno moraju provjeravati svoja stada, a posebno ovce pred janjenje. Ističu kako uskoro slijedi prava sezona janjenja kada će zapravo imati najviše posla. Ovčari kažu da su ovce snažne, što znači da su dobro zbrinute. Imaju primjerenu nadohranu, ali i solidnu ispašu na pašnjacima. No, nadolazeća sezona janjenja ostaje i velika neizvjesnost, jer puno toga ovisi o vremenskim uvjetima. Ovčari kažu da jedino što ih može neugodno zateći u razdoblju janjenja je kiša i stalna vlaga. No, nadaju se da bi tada moglo puhnuti bar malo bure. Takvo vrijeme bilo bi pogodnije, jer u suhom se ambijentu janjad brže razvija i postaje izdržljivija.


OBNOVA STADA NA PAGU


Na Pagu ima oko 40.000 ovaca, a ovčari  očekuju da bi ovogodišnja sezona janjadi mogla završiti s oko 30.000 nove mlade janjadi.
Očekuje se da će prvi janjčići ugledati svjetlo dana početkom prosinca. Do Božića bi moglo biti oko 10.000 janjaca, a već krajem godine prva ovogodišnja paška mlada janjetina naći će se na stolovima.