Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I Zadrani će slaviti u Dubrovniku

Autor: Damir Maričić

09.10.2012. 22:00
I Zadrani će slaviti u Dubrovniku

Foto: Adam VIDAS



U akciji Plavi cvijet Zadar je u svojoj kategoriji najvećih obalnih mjesta uzeo drugo mjesto po uređenosti, naša sugrađanka Antonija Gospić dobit će nagradu za autentičan suvenir
Hrvatska turistička zajednica i ove godine nagrađuje najuređenija kontinentalna i primorska mjesta, najistaknutije pojedince u turizmu i najbolje prakse u primjeni načela održivosti te unaprjeđenja specifičnih oblika turizma. Početkom listopada Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice je u okviru projekta Volim Hrvatsku, akcija: Plavi cvijet, Zeleni cvijet, EDEN – Europska destinacija izvrsnosti, Experience Croatia – Doživi Hrvatsku te Čovjek – ključ uspjeha u turizmu odabralo dobitnike nagrada za poseban doprinos hrvatskom turizmu u 2012. godini. Nagrade najuspješnijima bit će dodijeljene na najvažnijem kongresu hrvatskih turističkih djelatnika, Danima hrvatskog turizma koji će se održati 18. i 19. listopada u Dubrovniku.
U sklopu projekta Volim Hrvatsku, pokrenutog u svrhu poticanja razvoja novih proizvoda u turizmu, unapređenja ponude destinacija te održivog razvoja u turizmu dodijelit će se nagrade Zeleni cvijet za najuređenija mjesta i najupečatljivije turističke proizvode kontinentalne Hrvatske, dok će kroz akciju Plavi cvijet biti nagrađene destinacije i proizvodi primorske Hrvatske.
U nacionalnom programu dodjele oznake kvalitete u kulturnom turizmu Experience Croatia – Doživi Hrvatsku, usmjerenom na dugoročni održivi razvoj turizma, oznake kvalitete dodijelit će se u kategorijama: destinacija kulture, kulturna ustanova, kulturno događanje i kulturni itinerer.
Također, dodijelit će se priznanja za razvoj i promicanje održivog razvoja turizma svim dosadašnjim nacionalnim pobjednicima Europske destinacije izvrsnosti. Naime, u 2011./2012. godini zadatak je bio promidžba EDEN projekta i naših pet nacionalnih pobjednika koji imaju obvezu promicati održivi razvoj turizma, međusobno surađivati i razmjenjivati informacije i znanja o razvoju turizma.
U okviru projekta “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu” i ove je godine održan izbor za djelatnika godine. Turistički djelatnici prvi su i izravni kontakt s turistima, ključan za ukupni dojam o Hrvatskoj kao poželjnom mjestu za odmor, ali i ponovni dolazak. Titula turističkog djelatnika godine dodjeljuje se u 24 kategorije.
Među nagrađenima i ove će se godine naći i dio Zadrana, odnosno sredina i pojedinaca s područja Zadarske županije. U akciji Plavi cvijet Zadar je u svojoj kategoriji najvećih obalnih mjesta uzeo drugo mjesto po uređenosti. Antonija Gospić koja izrađuje poseban nakit dobit će nagradu za autentičan suvenir. Nin koji je lani u svojoj kategoriji bio i pobjednik uređenosti kao što je prethodno dobio i europsku nagradu EDEN ove će se godine naći među prepoznatima koji će primiti posebnu nagradu za kvalitetu.
Valja kazati da uz nagrade Hrvatske turističke zajednice na Danima hrvatskog turizma očekujemo i turističke nagrade koje dodjeljuje povjerenstvo koje čine Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radio televizija, odnosno gospodarske strukovne zajednice, a riječ je o nagradama za turistička mjesta, ali i objekte i sadržaje ponude poput hotela, kampova, marina, plaža i sl. Do sad nemamo podatke o dobitnicima s ovog područja, no svakako se očekuju.


Pobjednici Plavog cvijeta


U kategoriji uređenosti turističkih mjesta primorske Hrvatske kao cjeline, pobjednici Plavog cvijeta za 2012. godinu su:
– u kategoriji mjesta preko 10.000 stanovnika: Dubrovnik, Zadar je drugi i Umag treći.
– u kategoriji mjesta od 3.000 do 10.000 stanovnika pobjednici su: Vodice, Novigrad (Istarski) i Hvar.
– u kategoriji mjesta od 1.000 do 3.000 stanovnika pobjednik je Brela, drugo mjesto pripalo je Primoštenu, a treće Selcima.
– u kategoriji mjesta do 1.000 stanovnika pobijedio je Veli Lošinj, drugi je Skradin, a treći Maslinica.
Pojedinačni elementi nagrađeni u akciji su:
– za park u mjestu: park s anđelom – Punat
– javna plaža: Zlatni rat – Bol
– okućnica privatne kuće: Nada Rakovac – Baderna
– balkon privatne kuće: Branka Milojević – Bakar
– turistički informativni centar: TIC Riva – TZ Grada Splita
– turistička ponuda ili zanimljivost: Gašpina mlinica – Solin
– suvenir: Unikatni nakit od stakla i žice Antonije Gospić – Zadar




Zeleni cvijet


U kategoriji uređenosti mjesta kao cjeline kontinentalne Hrvatske, pobjednici Zelenog cvijeta za 2012. godinu su:
– u kategoriji mjesta preko 30.000 stanovnika: Varaždin, Osijek i Slavonski Brod.
– u kategoriji mjesta od 10.000 do 30.000 stanovnika su Virovitica, Samobor i Županja.
– kategoriji mjesta od 5.000 do 10.000 stanovnika pobijedio je Gospić, a slijedi Novska.
– u kategoriji mjesta do 5.000 stanovnika pobjednik je Prelog, slijede Varaždinske toplice i Buzet.
Nagrađeni pojedinačni elementi su:
– za park u mjestu: gradski park Otočac
– javna plaža: Terme Jezerčica – Donja Stubica
– okućnica privatne kuće: obitelj Balinčić – Odra Sisačka
– balkon privatne kuće ili stambene zgrade: obitelj Štimac – Hrvatsko turistički informativni centar: TIC TZG Buzeta
– turistička ponuda ili zanimljivost: Etnoland Dalmati – Pakovo Selo
– suvenir: paleta suvenira obrta “Narodni vez Dujmić” – Slavonski Brod