Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Babić: Sad se mnogi klubovi preregistriraju u kafiće i barove kako bi mogli raditi

10.10.2021. 07:57


 Iz Udruge Glas poduzetnika ovaj put podižu glas protiv zabrane rada noćnim klubovima. Kako ističu u priopćenju, kafići se pretvaraju u klubove, rade ilegalno i iza ponoći, a pravi klubovi imaju zabranu rada. S druge strane, preko granice, klubovi rade normalno, bez COVID potvrda i bez ograničenja radnog vremena.


Zadarski stožer ne zna za eventualne ilegalne partije
Je li upoznat s time da kafići rade i iza ponoći, »oponašajući« klubove te kršeći tako i epdiemiološke mjere i zakon o spriječavanju buke, pitali smo Antu Babića, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zadra.
– Zasad nemam tih saznanja da kafići rade i iza ponoći, ali istina je da je s nekoliko djelatnika teško svake večeri obići sve lokale po gradu. Poluotok se malo bolje kontrolira i u ponoć hodaju redari i policija i zaista svi zatvaraju u ponoć. Moguće je da takvih događanja ima po nekim kvartovskim kafićima, ali to mi teško možemo znati bez dojave. Ako je netko zatvorio vrata dok su gosti unutra i još ako glazba nije preglasna, to se možda nikad i ne sazna. Imali smo povremeno takvih dojava mi i Centar 112 pa po izlasku na teren nekad ispadne da je dojava bila osnovana, a nekad neosnovana. Tu redari onda ne mogu puno, već pozvati policiju da zatvori lokal i odradi proceduru, govori Babić.
Kako dodaje, ljudi uvijek gledaju kako doskočiti nekim propisima pa ih i izigrati.
– Tako se sad mnogi klubovi preregistriraju u kafiće i barove, kako bi mogli raditi. To nam naši zakoni dozvoljavaju, da se pod jednu tvrtku stavi velik broj djelatnosti, tako da tu nema nikavih sankcija. U svakom slučaju, ono što možemo vidjeti, da ugostiteljski objekti uistinu sve evente koje organiziraju, smještaju u dopuštenom vremenu, najčešće od 20 do 24 sata, zaključio je Babić.
Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova smatraju kako bi Stožer RH trebao postupiti poput zemalja EU i naših susjednih zemalja, tj. maknuti ograničenje radnog vremena noćnih klubova i dopustiti rad uz poštivanje epidemioloških mjera.


Ni epidemioloških mjera ni fiskalizacije
– Ovim pristupom i zabranama samo potiču nezakonit rad, a mladi se i dalje ne cijepe u mjeri u kojoj su predviđali. Osim toga, konstantan pritisak i skoro nikakve mjere pomoći noćnim klubovima i barovima štete poslovanju, mnogi ne mogu ostvariti fiksne troškove ako se tvrtka bavi još nekim poslom uz poslovanje noćnog kluba, iako je itekako vidljivo da im je zabranjen rad! Smatramo da ovakvo iživljavanje Stožera RH nad noćnim klubovima i barovima mora završiti. Ovim putem im poručujemo da se radije brinu kako povećati broj cijepljenih među ugroženim skupinama, a ugostiteljskim noćnim objektima dopuste rad nakon više od 18 mjeseci dopusta i odštetu za sve vrijeme koje su proveli u lockdownu, ističu iz Udruge.
Domagoj Petričević iz Udruge noćnih klubova i barova kaže da ni nakon više od 18 mjeseci bez rada Stožer RH ne želi dopustiti rad noćnih klubova u Hrvatskoj, »te tako pod krinkom brige za zdravlje osoba koje ne žele same preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i cijepiti se već dvije godine, uništava mladost u Hrvatskoj«.
– Dobili smo dojam da Vlada RH želi uništiti event i zabavnu industriju u RH. Samim ovim mjerama potiču masovne ilegalne partye, gdje o provedbi epidemioloških mjera ne postoji ni E, a fiskalizacija je strana riječ. Još jednom želimo naglasiti da nismo krivi za lošu procijepljenost Hrvatske, već da Stožer krivce potraži u svojim kontradiktornim odlukama, poput ove znanstveno i logički neutemeljene tvrdnje da korona napada iza ponoći, rekao je Petričević.