Dvije osobe spašene s jedrilice nasukane nedaleko otoka Molata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Žurne službe punih ruku posla u akcijama spašavanja u pomorskim nesrećama na Jadranu
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - MRCC Rijeka je Lučkoj kapetaniji Zadar u subotu u 19:49 sati prenijela informaciju o nasukavanju brodice na lokaciji u blizini otoka Vrtlac koji se nalazi nedaleko otoka Molata. Na nasukanoj jedrilici su se nalazile dvije osobe te su ih jaki udari bure razbijali od stijene otoka
MINISTARSTVO MORA
Turistu kojem je pozlilo je s talijanskog kruzera prekrcan na brodicu Lučke kapetanije Split

Nekoliko pomorskih nesreća te jedno spašavanje bolesnika dogodilo se tijekom ovog vikenda, pri čemu su djelatnici lučkih kapetanija uspješno okončali akcije u suradnji s ostalim uključenim tijelima, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - MRCC Rijeka je Lučkoj kapetaniji Zadar 9. listopada u 19:49 sati prenijela informaciju o nasukavanju brodice na lokaciji u blizini otoka Vrtlac koji se nalazi nedaleko otoka Molata. Na nasukanoj jedrilici su se nalazile dvije osobe te su ih jaki udari bure razbijali od stijene otoka, zbog čega su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice. Posadi jedrilice je dana uputa da odjenu prsluke za spašavanje, te da ostanu na jedrilici ukoliko je moguće do dolaska brodice RH 10 ZD. U 20:20 sati brodica LK Zadar isplovljava iz luke Gaženica. Obzirom na konfiguraciju obale na mjestu nasukavanja (plitko dno) moglo se pretpostaviti da brodica RH 10 ZD neće moći prići unesrećenima, te je pozvan ribarski brod „CORDIS I“ (r/b “CORDIS I“ u trenutku kretanja prema unesrećenima bio je najbliži brod) da se uključi u akciju spašavanja koji je također krenuo prema otoku Vrtlac.

Pličina otežala pristup

Također, obzirom na manjak informacija o stanju unesrećenih zbog nastale panike, liječnik s obližnjeg otoka Molata je stavljen u pripravnost. U 21:05 sati je brodica RH 10 ZD stigla na mjesto nasukavanja, ali se zbog jake bure i pličine nije mogla približiti nasukanoj jedrilici, pa je ribarski brod „CORDIS I“, krenuo u izvlačenje unesrećenih pomoću pomoćne brodice ribarskog broda. U 21:25 sati je posada pomoćne brodice ribarskog broda uspješno prekrcala unesrećene, te ih je potom uspješno prebacila na brodicu RH 10 ZD, koja je nastavila prema luci Gaženica.
Po dolasku u luku, zbog proživljenog šoka članice posade organiziran je prihvat HMS-a u luci Gaženica. O svemu je obaviještena charter kompanija. Okolnosti ove nesreće će biti utvrđene od strane LK Zadar.

Turistu pozlilo na talijanskom kruzeru

MRCC Rijeka je istog dana u 17:30 sati zaprimila poziv od MRCC Roma koji prenosi informaciju kako imaju nalog od talijanskog Tele Medical Assistance Service (TMAS), za medicinsku evakuaciju osobe s kruzera “Costa Luminosa”. S obzirom da je kruzer u hrvatskom SAR području (cca. u visini otočića Jabuka), a najbliža luka je Split, o svemu je obaviještena Lučka kapetanija Split. Djelatnici LK Split su u dogovoru s Hitnom medicinskom pomoći Split ukrcali medicinske djelatnike s potrebnom opremom te su brodom “Pojišan” u 18:40 sati isplovili prema “Costa Luminosi”. Pomoć je trebala njemačkom državljaninu, rođ. 1944, koji je imao respiratornih problema (nije bilo vezano uz COVID) te je trebao pomoć pri disanju (kisik ili respirator), budući da je pacijent gubio svijest. U 19:30 sati su djelatnici LK Split obavili prihvat pacijenta, a u 19:40 sati su uplovili u Luku Split. U 19:50 sati je pacijent prebačen u vozilo Hitne medicinske pomoći koje se uputilo prema Kliničkoj bolnici Split.
Akcija spašavanja sedmero državljana Poljske s katamarana Valeria, koji su imali problem s motorom trajala je u petak, 8. listopada od 18:20 do 00:17 sati. Pozicija katamarana je bila 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata). Uslijed jake bure nošeni su prema otvorenom moru. U akciju spašavanja isplovio je SAR brod “Šibenik”, koji je pronašao katamaran Valeria oko 21:00 sat. Budući da komercijalne službe nisu htjele isploviti i obaviti tegljenje zbog jake bure, m/b “Šibenik” oteglio je katamaran do marine Piškera.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno