Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dioničari odlučuju o Grantovu angažmanu

Autor: Toni Bilić

09.11.2008. 23:00
Dioničari odlučuju o Grantovu angažmanu

Foto: AP



Predsjednik Hajduka Peroš zasigurno će se o ovome angažmanu konzultirati s novim dioničarima kluba. Bez njihove podrške ne može izabrati novog trenera jer će ga oni ubuduće plaćati


Predsjednik “Hajduka” Mate Peroš, direktor kluba Fredi Fiorentini, te igrač Giovanni Rosso, koji je ugovorom vezan do idućeg ljeta s “bijelima”, u petak su u Londonu obavili razgovor s trenerom Avramom Grantom koji je na kraju minule sezone napustio klupu “Chelseaja”. Rosso nije slučajno uključen u priču oko eventualnog dolaska Granta na klupu “Hajduka”. Izraelski trener radio je s Rossom u vrijeme kada je ovaj nosio dres izraelskog prvoligaša “Macabija” iz Haife s kojim je osvojio dva naslova nacionalnog prvaka. Od tada traje prijateljstvo između Granta i Rosse. Nakon što je ljetos Roman Abramovič za trenera doveo Brazilca Scolarija, Grantu je ponuđeno da se vrati na funkciju sportskog direktora “Chelseja” koju je obnašao od 2007. godine do preuzimanja kormila prve momčadi od Josea Mourinha. Grant je glatko odbio Abramovičevu ponudu i postao slobodan trener.
Grant dolazi u Split
Nije nikakva tajna da čelnici kluba s Poljuda poslije ostavke Gorana Vučevića intenzivno razmišljaju da momčad povjere nekom od iskusnijih trenera. Sigurno da je jedan od njih Avram Grant. U svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri bio je trener “Hapoela” iz Petah Tikve, “Maccabija” iz Tel Aviva, te “Maccabija” iz Haife. Grante je bio i izbornik reprezentacije Izraela u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2004. godine, te za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. U oba navrata Izrael je bio treći i nije se plasirao na završno natjecanje. U lipnju 2006. godine Grant je postao tehnički direktor “Portsmoutha” da bi ga godinu dana kasnije osobni prijatelj Roman Abramovič imenovao za sportskog direktora “Chelseaja”.
Čelnici “Hajduka” nisu željeli davati nikakve izjave o pregovorima s Grantom. Direktor Fredi Fiorentini je iz londonske zračne luke prilikom povratka klupske delegacije u Hrvatsku, tek kratko poručio:
– Priča s Grantom se nastavlja!
Rosso sportski direktor?
Ne treba dvojiti da će se priča s Avramom Grantom nastaviti, uostalom on bi trebao za nekoliko dana doći u Split na novu rundu pregovora što u konačnici ništa ne mora značiti. Cijelu ovu priču treba uzeti s velikom dozom rezerve posebno ako se uzme u obzir činjenica da Grant nije nimalo jeftin trener za hrvatske prilike. Navodno bi “Hajduka” jednogodišnja Grantova gaža stajala okruglo milijun eura. Predsjednik “Hajduka” Peroš zasigurno će se o ovome angažmanu konzultirati s novim dioničarima kluba. Bez njihove podrške ne može izabrati novog trenera jer će ga oni ubuduće plaćati. Naime, 22. studenoga u 12 sati u SC “Gripe” održat će se Skupština dioničara “Hajduka” koji će izabrati Nadzorni odbor koji će ubuduće voditi klub.
Zanimljivo je da u cijeloj priči nigdje nema klupske struke da kaže svoju riječ. Više je nego očigledno da je sportski direktor Iko Buljan već poduže vrijeme stavljen sa strane. Nije bio nazočan razgovorima s čelnicima “Valencije” koji žele angažirati Nikolu Kalinića. Buljan je trebao biti i u Londonu na pregovorima s Grantom. Nije slučajno da je umjesto Buljana s Grantom pregovarao njegov bivši igrač. Giovanni Rosso na ljeto želi postati sportski direktor “Hajduka”.
 


 MIŠE BI VOLIO UČITI OD GRANTA




Privremeni trener “Hajduka” Ante Miše pred prvenstveni ogled sa “Zagrebom” na Poljudu ne može računati na trojicu svojih ponajboljih i najvažnijih igrača, kapetana Srđana Andrića, te napadače Nikolu Kalinića i Senijada Ibričića. U momčad se vraća mladi Drago Gabrić koji nije sudjelovao u prošlonedjeljnoj pobjedi nad Varteksom u Varaždinu.
– Imam nekih dvojbi i zbog toga nisam odlučio koja će jedanaestorka istrčati protiv “Zagreba”. Najveći mi je problem tko će zamijeniti Andrića – rekao je Miše, koji uvjerava da nije opterećen pričom oko mogućeg dolaska Avrama Granta.
– Za mene ta priča stoji negdje u daljini. Avram Grant je vrhunski stručnjak koji se pokazao i dokazao u jednom od najvećih svjetskih klubova “Chelseaju”. Vjerujem da bi mi bilo lijepo raditi s njim i uz njega se na neki način usavršavati u trenerskom poslu – rekao je Miše


 KALINIĆ POTPISAO PREDUGOVOR S VALENCIJOM


“Hajdukov” reprezentativac Nikola Kalinić gotovo sigurno će u zimskom prijelaznom roku napustiti Poljud. Prije dvadesetak dana u Splitu su bili čelnici “Valencije” na razgovoru s predsjednikom “bijelih” Perošem i direktorom kluba Fiorentinijem, oko transfera Kalinića u njihov klub. “Hajdukov” reprezentativac potpisao je predugovor sa španjolskim prvoligašem. “Valencija” je spremna “Hajduku” platiti osam milijuna eura za Kalinića. Španjolci čekaju odgovor čelnika “bijelih”.