Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Umjesto s receptom po lijek samo s e-iskaznicom

Autor: Elza Radulić-Toman

09.11.2009. 23:00
Umjesto s receptom po lijek samo s e-iskaznicom

Foto: Josip PEDIŠIĆ



U zadarskim ljekarnama se pripremaju za prijelaz na novi način izdavanja lijekova, a ravnatelj ustanove Ljekarne Zadar Božo Čolak smatra da se sve to događa radi uštede u zdravstvu, a s novim “pametnim” karticama sve će biti lakše i jednostavnije za pacijente, ali i za liječnike, te će se ukinuti i papirologija


U naš zdravstveni sustav se uvode nove, tzv. “pametne” zdravstvene iskaznice, koje bi u dogledno vrijeme trebali imati svi osiguranici. Zapravo, samo obični osiguranici još nemaju te nove elektronske iskaznice, a dobili su ih već svi zaposleni u hrvatskome zdravstvu, kao i zaposleni u sustavu socijalne skrbi, premda ih nitko još ne može i koristiti. Isto tako, nitko još niti ne zna kada će početi primjena popularno nazvanih “pametnih” iskaznica, premda ih se najavilo, a, evo, i počelo izdavati.
Elektronski čip
Na novim iskaznicama plave boje uočljiv je elektronski čip, kojim će se njezin vlasnik logirati u zdravstvenoj informatičkoj mreži, kada ona bude potpuna, čega zasad još nema. Baš taj nedostatak informatičke podrške će odgoditi početak korištenja ove moderne zdravstvene kartice, koja i izgledom i veličinom podsjeća na bankovne kreditne kartice. Naime, pri Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo već postoji centralni informatički sustav i u njemu bi trebao biti umrežen cijeli hrvatski zdravstveni sustav, a to su sve ambulante obiteljske medicine, sve ostale ordinacije diljem zemlje, potom bolnice, domovi zdravlja, ali i ljekarne. Jer, kada se počnu primjenjivati nove iskaznice liječnici više neće pisati recepte ili uputnice, već će sve to “provući” na karticu, a osiguranik će potom samo s njom dizati lijek u ljekarni. Jer, na kartici će “pisati” koji mu je lijek propisan, kada, u kojim količinama i sve ostalo što danas piše na receptu.
U zadarskim ljekarnama se pripremaju za prijelaz na novi način izdavanja lijekova, a ravnatelj ustanove Ljekarne Zadar Božo Čolak smatra da se sve to događa radi uštede u zdravstvu.
– Bit će s novim “pametnim” karticama sve lakše i jednostavnije za pacijente, ali i za liječnike, nadam se i za nas u ljekarnama, a istodobno će se ukinuti sva sadašnja papirologija, kaže Božo Čolak.
Rok trajanja pet godina
U zadarskom uredu HZZO-a su nam kazali da se nastavlja slanje novih kartica i to po kategorijama osiguranika te da će uskoro sve biti distribuirano. Isto tako i da se radi na informatizaciji, tako da na novi centralni informatički sustav mora biti priključeno kompletno zdravstvo, do zadnje ordinacije u Hrvatskoj, kako bi ovaj novi način rada u zdravstvu mogao krenuti. Naime, još uvijek svi liječnici nisu prilagodili svoje informatičke programe novome sustavu. Možda to svjesno i usporavaju jer neki smatraju da će ih na ovaj način HZZO nadzirati, kako nam je rekla jedna zadarska liječnica. Pojasnila je da će preko spomenutog sustava HZZO moći pratiti koliko su pacijenata imali, koliko su određenoga dana radili, koliko su prepisali lijekova, uputnica i sl.
Izgleda da u ovim pametnim karticama zasad neće biti i svih podataka koje su naši ministri zdravstva, prijašnji i sadašnji, najavljivali, poput krvne grupe osiguranika ili alergijskih bolesti, primjerice. Možda to bude u drugoj turi, jer je određeno da će nove kartice nakon što se počnu primjenjivati imati važenje samo pet godina. Neki vjeruju da primjena neće početi do polovine iduće godine, a službeno se najavljuje početkom iduće godine. No, kada sustav krene i ako svi dotad ne budu imali nove e-iskaznice, moći će koristiti i stare, kako su nam rekli u HZZO-u. Osiguranici će trebati platiti novu iskaznicu – 25 kuna.