Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Predavanja Jordanke Grubač i Smiljana Gluščevića na Zadar moru

09.11.2010. 23:00
Predavanja Jordanke Grubač i Smiljana Gluščevića na Zadar moru


Program trećeg dana manifestacije “Zadar more 2010.” u organizaciji Turističke zajednice Grada Zadra održan je u utorak navečer u Arheološkom muzeju Zadar. Na programu su bila dva zanimljiva predavanja i gastro prezentacija.
Prvo predavanje, naslovljeno “Priča o jednom pilotu i avionu 66. godine poslije” održala je Jordanka Grubač, šibenska novinarka.
– Prije svoga predavanja moram vam kazati kako sam Zadru zavidna na ovakvoj manifestaciji. Došla sam iz Šibenika kako bih sudjelovala u njoj te kako bih vam ispričala jednu zanimljivu priču. Priče su, na žalost, danas skoro posve zapostavljene, ali se nadam da će vas ova zainteresirati, kazala je u uvodu svog izlaganja Jordanka Grubač, a potom uz projekciju izvrsnih fotografija započela priču o padu američkog bombardera B-24 Liberator na kornatski otok Žut u svibnju 1944. godine.
Naime, vraćajući se oštećenim četveromotornim zrakoplovom iz misije bombardiranja messerschmittovih pogona u Njemačkoj posada je bila prisiljena iskočiti iznad kornatskih otoka. Svi su osim pilota iskočili na otok Kornat, dok se on spasio iskočivši na Žut. Partizanski su ih brodovi, među kojima i poznati “Streljko”, spasili i omogućili njihovo prebacivanje u baze u južnoj Italiji. Ovaj bi događaj bio tek jedan u nizu od 999 partizanskih spašavanja savezničkih zrakoplovaca, da se pilot u 82 godini, odnosno 1995. godine nije odlučio vratiti, istražiti mjesto pada svog zrakoplova i potražiti kutiju koju je na Žutu zakopao. Šibenska je novinarka o tome događaju napisala dirljivu novinsku reportažu.
Zanimljiva je bila i svojevrsna priča u priči o tome kako je lokalno kornatsko stanovništvo iskoristilo dijelove zrakoplova – gotovo svi su dobili novu namjenu. Kornatska se epizoda u obitelji američkog pilota svakodnevno prepričavala, a on se dugo pripremao na povratak. Nakon što je reportaža objavljena, javio se i Kažimir Pribilović koji se bavi proučavanjem Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, te upotpunio neke detalje iz ove neobične priče.
Drugo predavanje je održao dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar o jednom brodolomu na Grebenima kod Silbe. Nakon što je sa svojim timom locirao jedan brodolom, Gluščevića je kolega iz Italije obavijestio o tome kako postoje neke interpretacije o tom brodolomu koje govore kako je riječ o galiji iz mletačke flote koja se nakrcana golemim bogatstvima vraćala s Levanta i potonula kod Silbe 1417. godine. Arheolozi, predvođeni Gluščevićem, na potica su tih vijesti detaljnije istražili brodolom i utvrdili kako se radi o brodu iz 17. stoljeća.
Nakon predavanja posjetitelji manifestacije “Zadar more” mogli su uživati u gastro prezentaciji Udruge kuhara Zadarske županije.