Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tugu zbog Radničkog utopiti kod Igokee

09.11.2010. 23:00
Tugu zbog Radničkog utopiti kod Igokee


Dan odmora dobro je došao košarkašima Zadra da se malo ohlade i srede dojmove, nakon bolnog i razočaravajućeg poraza od Radničkog. U svim najavama utakmice, Zadrani su bili veliki favoriti, a nakon prve četvrtine, činilo se da će i odraditi posao prema očekivanjima. No, malo tko je mogao očekivati ono što je usljedilo u preostalih pola sata. Momčad iz Kragujevca, koja je do tada ostvarila samo jednu pobjedu u pet utakmica, raspucala se, razigrala i pregazila domaće. U manje od dvadeset minuta, od sredine druge do početka četvrte četvrtine, Radnički je Zadru napravio 25 razlike. Od 32:25 do 55:73.
U završnici je, ma koliko se Zadrani trudili, to bilo jako, jako teško stići. Na kraju, dosta zvižduka, ali i pljesak s jednog dijela tribina. Pljesak, koji bi trebao biti polazišna točka ovoj momčadi za iduće utakmice. Pljesak, koji znači da se ne smiju predati nakon poraza, a ovaj od Radničkog sigurno neće biti jedini ovako bolan ove sezone. Pljesak, koji bi im trebao dati dodatnu snagu za seriju teških utakmica, koja je pred njima. Prvo što moraju napraviti je izvući pouke iz poraza i što prije zaboraviti ono što se u nedjelju navečer događalo u Krešinom domu.
Jednostavno stali
– Dobro smo krenuli. Ušli smo u utakmicu onako kako smo se dogovorili, ali smo sredinom druge četvrtine jednostavno stali. U napadu nismo imali protok lopte i nije funkcioniralo ništa što smo zamislili. Oni su to znali kazniti sa kontranapadima, lakim koševima i pogotovo sa tricama. Na poluvremenu smo još uvijek bili u igri, na -6, ali nismo im smjeli dopustiti da se odlijepe u trećoj četvrtini. Otišli su na petnaestak razlike, a onda je teško igrati, kada moraš stizati toliku prednost. Pokušali smo, okrenuli smo zonu i uspjeli se malo približiti, ali to je bilo dvije minute prije kraja i nismo uspjeli ništa više napraviti – prisjeća se Ive Ivanov, jedan od rijetkih igrača, koji se s pozitivnom ocjenom izvukao iz ovog poraza.
Što se zapravo dogodilo? Zašto je Zadar, kojega je u početku sezone krasila odlična obrana, primio čak 96 poena i to na domaćem terenu?
– Stvarno ne znam što nam se dogodilo, ali treba uzeti u obzir i to da su oni napravili što god su zamislili. Svaki šut koji su uputili su realizirali. Pogoditi 12 trica iz 24 pokušaja ne uspjeva se baš često. Sigurno da je i naša krivica što smo im to dopustili. Napravili smo dosta pogrešaka u obrani, a oni su sve to iskoristili. S druge strane, nama ništa nije polazilo za rukom i ništa nismo mogli pogoditi. Tek na kraju smo nešto uspjeli, ali tada je bilo prekasno.
Šteta, jer Zadar je imao idealnu priliku da upiše treću uzastopnu pobjedu i izjednači se, barem privremeno, sa višestruko skupljim momčadima, poput Partizana, Cibone, Cedevite i Zagreba. Ili, ako ćemo gledati od dna, mogao je još malo pobjeći posljednjoj Crvenoj Zvezdi, odnosno Radničkom i Igokei, s kojima sada dijeli isti broj bodova. U takvoj bi situaciji sigurno bilo mnogo lakše raditi i pripremati se za ono što sljedi.
Glavu gore
– Svi smo se nadali toj pobjedi, ali nažalost, ispalo je tako kako je. Stvarno nam je žao zbog tog poraza, znamo kakvu smo priliku propustili – svjestan je Ivanov, ali ističe kako ovaj poraz ne smije obeshrabriti momčad.
Treba čim prije vratiti mir i maksimalno se koncentrirati na treninge, jer je to jedini put da se izbace frustracije nakon ovakvog poraza.
– Moramo, nema druge. Moramo se izvući iz ovoga. Ne preostaje nam ništa drugo, nego pripremiti se za iduću utakmicu najbolje što možemo i pokušati pobijediti Igokeu, kako bi vratili ovaj domaći poraz.
Ta će utakmica, protiv Igokee u Laktašima, biti jako važna iz više razloga. Osim psihološkog, rezultatski gledano, to je borba za izbjegavanje pretposljednje pozicije. Istina, još je prerano ovaj susret najavljivati u kontekstu borbe za ostanak, ali nikada nije ugodno biti pri dnu tablice. Jer i Zvezda će prije ili kasnije nekoga pobijediti, a onda će situacija postati još neizvjesnija.
– Sigurno da neće biti lako. Vjerojatno će oni imati i podršku publike, a i njima je također to vrlo važna utakmica. Idemo se tamo boriti, dati sve od sebe, baciti se na glavu za svakom loptom i moramo vjerovati u pobjedu. Samo pobjedom se možemo izvući iz ove situacije.
Težak raspored
Zanimljivo, Radnički i Igokea susreli su se prije svega desetak dana u Kragujevcu i tada su gosti slavili sa 71:78. Po toj logici, Igokea je favorit u susretu sa Zadrom.
– Ne može se to tako gledati. Mislim da to nema nikakve veze. Sve ovisi kakav ti je dan. Mi smo protiv Zvezde odigrali odlično i zabijali sve sa svih strana, a doma smo pogodili samo dvije trice. Ne razmišljamo o onome što je bilo. Moramo se samo što bolje pripremiti za idućeg protivnika i dati sve od sebe da ga pobijedimo.
Nakon Laktaša, Zadrani će put Turske, na otvaranje Eurochallenge kupa pa u Podgoricu, u goste odličnoj Budućnosti. Vrlo težak raspored, iako, kada pogledamo raspored cijele sezone, nemoguće je reći da je u određenom razdoblju nešto lakši. Za Zadar ove sezone postoje samo teške i još teže serije utakmica.
– Sada nas očekuje serija teških utakmica, a poraz od Radničkog dodatno otežava situaciju, ali što je tu je. Pokušat ćemo se izvući iz toga. Liga je vrlo izjednačena i bit će do kraja vrlo neizvjesno. Trebamo dobiti što više utakmica kući, a u gostima, ako uspijemo koju dobiti, to bi bilo odlično. Znali smo i prije da nas očekuje velika borba za svaku pobjedu. Ne smije nas pokolebati ovaj poraz, idemo dalje iz utakmice u utakmicu, kao i do sada – zaključio je krilni centar Zadra, koji će na dan utakmice s Igokeom napuniti 25 godina.


 IVANOV POZITIVNO IZNENAĐENJE


Ive Ivanov svakako je jedno od pozitivnih iznenađenja u momčadi Zadra na početku ove sezone. Iako se priključio tek pred sam početak NLB lige, vrlo brzo se uklopio, te je postao jedna od važnih karika Jusupove momčadi.  U prvih šest kola je, za nešto manje od 23 minute po utakmici, u prosjeku postizao 9,5 poena, uz 58% šuta iz igre, te 4,5 skokova i valorizaciju 10,8, po čemu je četvrti najkorisniji igrač Zadra, iza Cara, Bilana i Vladovića. O borbenosti, pak, ne treba ni trošiti riječi.




 IPAK U SUBOTU


Iako je nedavno iz NLB lige stigla obavijest da će se utakmica 7. kola između Igokee i Zadra, zbog televizijskog prijenosa, igrati u petak, termin je još jednom promijenjen, te je vraćen na subotu, 13. studenog u 20,15. Prijenos utakmice bit će na BHT 1.


 DUNDOVIĆ NA POŠTEDI


Maria Dundovića i dalje muče problemi s visokom temperaturom, zbog kojih jučer nije trenirao. Osjetilo se to i na njegovoj igri protiv Radničkog, a trener Jusup nada se da će do gostovanja kod Igokee iskusni krilni centar biti dovoljno spreman, jer mu je u ovoj situaciji svaki igrač u rotaciji vrlo važan.


 RANČIĆ OTIŠAO IZ PANELLINIOSA


Kratko je trajala treća epizoda Damira Rančića u Panelliniosu. Bivši šuter Zadra, koji je krajem prošle sezone otišao u španjolski Obradoiro, u Grčkoj je odigrao samo tri utakmice, te je za 11 minuta, u prosjeku postizao 4,7 poena. Rančić je u karijeri igrao i za Split, Cibonu, te ukrajinski Kijev, a bio je i član hrvatske reprezentacije, te njezine B selekcije, koja je na Mediteranskim igrama u Pescari osvojila zlatnu medalju.