Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Proračun probijen za 600 do 800 milijuna kuna

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

09.11.2012. 23:00
Proračun probijen za 600 do 800 milijuna  kuna

Foto: Nenad REBERŠAK



Iako su poduzeti rezovi ozbiljni, rebalansa će biti, a budžet ćemo probiti za 600 do 800 milijuna kuna, otkrio je Čačić. Plan povećanja investicija za 50 posto preambiciozan


U ovoj godini je cilj vlade bio podići investicije za 50 posto u odnosu na lani. Ako  me pitate da li ćemo to  realizirati – nećemo, ali  morali smo si dati cilj.  Uveli smo međutim prvi  put sustav praćenja investicija koji pokazuje da  ćemo ostvariti 80 posto  od onog što smo si zadali, pa smo dakle na 20  posto više od lanjske realizicije. Nisam time zadovoljan, ali nisam ni nezadovoljan, rekao je prvi  potpredsjednik Vlade  Radimir Čačić, gostujući  na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Kaže da je  novim ljudima trebalo tri  do četiri mjeseca da  uopće prođu tranziciju  promjene vlasti pa je spomenuti pomak napravljen u samo devet mjeseci, iako je, kaže, ipak  daleko od onog što se  planiralo. Za podbačaj  investicija u prvom kvartalu odgovorna je, kaže  Čačić, vlada Jadranke  Kosor.
– Uloga države je stvoriti uvjete da se pokrenu  privatne investicije, a  više nam se ne smije desiti da država ulaže tamo  gdje je mogao doći privatni novac, rekao je  Čačić, te podsjetio da se  HEP uspješno zadužio  na inozemnom tržištu te  postigao kamatnu stopu  nižu od države. To je zato,  kaže, što vani gledaju  samo brojke, a mi zaista  jesmo osmislili četiri milijarde težak program investicija, i to je prepoznato. Prije javna poduzeća nisu ni išla vani se  zadužiti, nisu ni mogla, s  onakvim političkim bilancama, no ova vlada to  mijenja, rekao je. Podsjetio je na “fantastičan  program energetske  učinkovitosti”, dodao da  su od 11 administrativnih stepenica sada na tri,  a sa 20 mjeseci procedura je skraćena na 90  dana. Kaže da je prepoznat program solarne  energije, a turizam sada  koristi linije na 17 godina  i s 4 posto kamata. Veli  da u Hrvatskoj tri četvrtine ekonomije ovisi o  državi na ovaj ili onaj  način, i to je “tragedija,  strašno i opasno, a vlada  koja ne poštuje tržišne  principe, opasna je vlada”. Ova vlada, međutim,  želi mijenjati taj opasan  oblik mišljenja, pa makar je  to koštalo gubitka idućih  izbora, jer ovo što sada radimo nema alternative, poručio je prvi potpredsjenik.  Studente je zanimalo, kada  će se onda krenuti s bitnijim  rezovima pa da se smanji taj  utjecaj države i otvori prostor investicijama.
– Donedavno smo govorili  da neće biti rebalansa, što  naravno nije istina. Naravno da će rebalansa proračuna biti. No, prvi put u  22 godine proračun za ovu  godinu i realno je i nominalno niži no godinu ranije. Dakle, rezovi su ozbiljni, iako ćemo probiti  budžet za jedno 600 do 800  milijuna kuna, otkrio je  Čačić.
– U Hrvatskoj smo godinama imali ekonomsku  logiku bez smisla i pravila  igre, ni o čemu se nije moglo  ekonomski razgovarati, jer  je sve bilo podređeno jednom cilju: ostanku na vlasti. No, takva se politika  plaća eksplozijom duga pa  ćemo i za iduću godinu imati porast kamata od dvije  milijarde kuna, odnosno  dva posto proračuna dodatni je trošak samo po osnovu  rasta kamata. To ludilo je  negdje moralo stati, a stalo  je na nama, na ovoj vladi,  zato smo, naravno, i dobili  izbore. Normalno je da ljudi  očekuju da odmah bude bolje, i to bez žrtava po mogućnosti, a ako ih već mora  biti, onda ne u mom dvorištu. To je ljudski i ja to  razumijem, no samo govorim gdje smo, rekao je Čačić  studentima.


Kad se stvari dobro poslože novca ima




– U elektroenergetskom sektoru imate proizvodnju, prijenos i distribuciju, a problem je Hrvatske da godinama nitko ni u što nije ulagao, pa sada prvo moramo napraviti mrežu, da bi netko došao i da bi na koncu imali konkurentan proizvod. No, nitko ne želi čuti istinu pa kada smo imali poskupljenje struje, dobili smo za to batine. No, iako je HEP dobio niži rejting, i s tim nižim rejtingom, uspješno se zadužio za 2,7 milijardi dolara po kamati nižoj od države. Kada stvari dobro posložite, onda novca ima, poručio je Čačić.