Foto kino video klub Zadar među ovogodišnjim laureatima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Svi ovogodišnji laureati

Godišnju Državnu nagradu tehničke kulture „Faust Vrančić" za pravne osobe dobio je jučer Foto kino video klub Zadar. U ime kluba u Zagrebu je jučer nagradu preuzeo Petar Sikirić, predsjednik. Riječ je o najvećoj državnoj nagradi koja se dodjeljuje za uspjeh u tehničkoj kulturi, a dodjeljuje ju Zajednica tehničke kulture i Ministarstvo kulture.

- Nama je ovo kruna na dosadašnji rad, gotovo da bih mogao reći i na sveukupni. Prošle godine smo obilježili veliku obljetnicu, šezdeset godina našeg Kluba. Na tečaju je prošle godine bilo 13 do 14 polaznika, a imali smo i tri radionice na kojima je sudjelovalo po dvadeset polaznika, dakle ukupno njih šezdeset. Valja napomenuti kako je nakon svake radionice uslijedila izložba, a imali smo i četvrtu, obljetničarsku izložbu na gradskom mostu. Bila je jako zanimljiva našim sugrađanima, za sve one koji nisu znali za djelatnost Kluba, ali i za sve fotografe kako bi mogli vidjeti da još postoje sljednici tradicije braće Brkan, koji su jedni od osnivača našeg Kluba, kazao nam je Sikirić napominjući kako je ovo prva nagrada te vrste koju je klub dobio. Dosad su jedino dobili povelju Zajednice tehničke kulture, kada su prije pet godina proslavili šezdeset godina postojanja.

Biljanoviću nagrada za životno djelo

- Ovo je kruna i vrhunac koju možete dobiti na državnoj razini, svakako veliko priznanje, zaključuje Sikirić.

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo uručena je u ponedjeljak Petru Biljanoviću iz Udruge inovatora Hrvatske iz Zagreba.

Godišnje Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" dobili su Iva Bojić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, jedna od pokretačica službenog programa popularizacije znanosti tog fakulteta "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu", profesor mentor Nikola Dmitrović iz zagrebačke XV. gimnazije za zapaženi pedagoški i stručni rad, umirovljeni elektromehaničar Božidar Fajs iz Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije za popularizaciju i promidžbu znanosti i tehnike, umirovljeni nastavnik Zvonimir Hajnc, iz Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće za izniman doprinos razvoju tehničke kulture i obrazovanja, osobito mladih, te inženjerka Ružica Kamenjašević iz riječke Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, koja je imala iznimne rezultate u području inventivne djelatnosti te poticanju tehničkog stvaralaštva među mladima.

Skupine i pojedinci

Kao skupina nagrađeni su Robert Kolundžić iz Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice", Janoš Kodvanj s Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Tomislav Čengić, također iz Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice". Oni su svojim znanjem i zalaganjem postigli da je prvi put u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe učinjena rekonstrukcija defekta zdjelice implantatom konstruiranim i izrađenim po mjeri pacijenta najnovijom metodom - titanijskim trodimenzionalnim sinteriranjem, ističe se u obrazloženju.

Dobitnici godišnjih nagrada još su Sonja Pavlić, učiteljica savjetnica iz Osnovne škole Dobriše Cesarića, koja više od 30 godina radi s učenicima i vodi mnogobrojne izvannastavne aktivnosti, Dragan Roša iz Zvjezdarnice Zagreb - Zagrebačkog astronomskog saveza, za izvanredan doprinos popularizaciji znanosti i tehničke kulture među mladima, posebice astronomije, i profesor Zoran Vukić iz Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, koji u toj školi vodi Klub mladih tehničara s nizom izvannastavnih aktivnosti.

Za iznimne rezultate i aktivno djelovanje od pravnih osoba nagrađeni su Centar tehničke kulture Čeminac, Foto kino video klub "Zadar", Kajak kanu klub Varteks iz Varaždina i Zajednica tehničke kulture grada Splita.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno