Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hoće li pozitivno djelovati ‘jezikova juha’!?

09.11.2016. 23:00
Hoće li pozitivno djelovati ‘jezikova juha’!?


Bura je jučer malo uzburkala nebo nad Zadrom, ali na Višnjiku i nije bilo odveć burovito. Tenzije poslije ‘onoga’ (hoće li se ‘to’ nekad zaboraviti ili priboraviti kao svojedobnih minus 53 s Dinamom u Vinkovcima za mandata Joška Pulje?) s Jollyjem na Baldekinu u klubu su spuštali razgovorima, dok se javnost okrenula nekim drugim dnevnim temama (ponetko se radije bavio i novim američkim predsjednikom Trumpom) izvan košarke. No, natjecateljska sezona ide dalje i danas će Zadar kao domaćin igrati s Hermesom Analiticom u A 1 ligi, sa suparnikom koji je u pet prethodnih utakmica upisao pet ništica.
Što će donijeti razgovori
– Mi se spremamo kao i za sve druge utakmice u A 1 ligi. Trebamo dobiti, iskoristiti svoj autoritet u odnosu na Hermes Analiticu – rekao je Ante Matulović, trener.
Nedvojbeno je da Zadar u odnosu na ‘Analitičare’ ima stanoviti autoritet, ali poslije četiriju uzastopnih poraza, te neprihvatljivo akarakterno odigrane utakmice s Jollyjem, družina Ante Matulovića i njegovih suradnika treba srediti sama sebe. Pri tom termin ‘srediti’ valja shvatiti doslovno.
– Vjerujem da ćemo u velikom ritmu ostvariti pobjedu. Glede psihičkoga elementa imali smo razgovore na bazi momčadske politike, sagledali ono što nije valjalo i dogovorili se kako dalje. Istina je da su neki igrači psihički pali, no poslije Šibenika dva smo dana (izjava je izgovorena jučer, pr. a.) punili baterije da bismo s Hermesom Analiticom pobijedili i u sljedećoj utakmici s Mornarom u Baru u nedjelju potvrdili dobru igru – zaključio je Matulović.
Trener ističe da su mu svi igrači na broju, da su ozljede i viroze stvar prošlosti, te da se s igračima radi na hvatanju što bolje psihofizičke forme.
Centar Ivan Marinković ustvrdio je kako su igrači svjesni da nisu igrali dobro, te da je Hermes Analitica prilika da se zbiju redovi.
– Treba dobiti pa u Baru u nedjelju prikazati igru koja će nas vratiti u normalan ritam – zaključio je Marinković.
S aspekta vjernoga navijača, pratitelja svih utakmica, današnja će biti zgodna prilika da se uvjeri što je i koliko Ante Matulović sa suradnicima uspio promijeniti/popraviti/otkloniti u nekoliko dana. Hoće li, možda, u početnoj postavi (u pravilu je ona donedavno bila Vladović, Brzoja, Mazalin, Barać, Marinković)biti neka promjena. Bez obzira što je Hermes Analitica, kako je kazao trener, inferiorna Zadru u kontekstu autoriteta, primarno je kako će njegova početna postava reagirati. Nije teško predvidjeti da će silna količina ‘jezikove juhe’ što se prošlih dana izlijevala po družini u nekoj mjeri pridonijeti veoma visokom angažmanu od prve sekunde.
Test za zanat
Zadar je u nizu prošlih utakmica iskazivao brojne slabosti – podsjetimo se, Matulović je poslije Splita sam isticao ‘izostanak obrambenoga stava’ – kakve se ne smiju događati i ponavljati bez obzira na vrijednost suparnika. Zato će danas za Matulovića i njegove suradnike od nabijanja razlike biti važnije kako mu se igrači brane od suparničkih trica, hoće li i dalje ići samo jednom rukom ili napokon objema, je li prva linija učinila sve što po zanatu treba učiniti, jesu li obrambeni skokovi pridonijeli otvaranju kontri i u napadu drugim, trećim šutom… S jedne je strane dobro što je raspored donio suparnika iz nižega razreda kvalitete jer će Matuloviću, bude li htio, to omogućiti i udjeljivanje značajnije minutaže igračima koji su do koliko jučer bili u pravilu – zakrpe. Evo, recimo da bi svaki navijač rado danas vidio kako se Mario Špaleta snalazi kao član početne postave (ovdje se ne radi o pretenziji autorova miješanja u trenerov posao) i kako reagira u nešto dužem intervalu. Također, valja vidjeti i kako će Ivan Vraneš reagirati poslije male stanke (ozljeda gležnja još sa Zagrebom) te povratka gdje u dvjema utakmicama nije bio na željenoj razini sportske forme. Moguće je da će večerašnja utakmica iznjedriti i još neke odgovore (usput, nije li vrijeme da Zadar iskaže ima li ili nema dovoljno akcija za tricaški forte?) i jednim će svojim dijelom svakako biti i priprema za (kasno)nedjeljni sraz s Mornarom u ABA ligi u Baru.