Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Utvrdit će se povijesni gabariti Trga tri bunara

11.11.2019. 07:00


Na Trgu tri bunara uskoro bi trebala početi arheološka istraživanja kojima se treba utvrditi koliki je trg te što se točno može napraviti na tom dijelu stare gradske jezgre koja trenutno služi kao parkiralište. Naime, Grad Zadar trenutno ugovara radove za arheološka istraživanja koja bi se trebala završiti u roku od 90 dana.
– Konzervatori su dali uvjete za provedbu arheoloških istraživanja. Sada će se napraviti tri sonde kojima će se utvrditi podloga te stvarno stanje Trga tri bunara i njegovi stvarni gabariti iz povijesnoga vremena, odnosno do kuda seže te moramo vidjeti hoćemo li naići na neke nove prepreke. Tek nakon toga moći ćemo napraviti glavni izvedbeni projekt, pojasnio je Darko Kasap, pročelnik UO za graditeljstvo Grada Zadra pod čijom se ingerencijom provodi ovaj projekt. Inače, idejni projekt su napravili arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić iz AB Foruma, a tek nakon arheoloških istraživanja, pojasnio je Kasap, moći će napraviti izvedbeni projekt.
– Prije same realizacije imamo mnogo pitanja na koja moramo odgovoriti, primjerice, kako će funkcionari prometnica koja sada ide kroz Lančana vrata? Naime, pretpostavlja se da je Trg bio širok do pola te prometnice. Grad Zadar će morati iznaći način kako će promet funkcionirati na Poluotoku. Također, moramo vidjeti što će biti s izgubljenih 30-ak parkirnih mjesta na ovom području, rekao je Kasap dodavši kako zbog svega ovoga ovom projektu pristupaju vrlo oprezno i rade ga usporenim tempom. Pojasnio je kako žele ispitati sve ove aspekte prije nego krenu u rješavanje njegova uređenja.
– Moram podsjetiti kako je ovaj trg u kontaktu s Murajem koji se sada realizira. Nakon Muraja isto će biti varijabli koje će dati neke odgovore što se tiče uređenja Trga tri bunara, istaknuo je Kasap.
Dodao je kako još uvijek ne zna što bi se na tom prostoru moglo napraviti i kako će izgledati jer sve ovisi o nadolazećim arheološkim istraživanjima.
– Uređenje ovoga trga otvorit će jednu povijesnu sliku iz vremena grada te bismo dobili jednu kulturološku, povijesnu vrijednost koja bi ga mogla podignuti za još jednu stepenicu u kulturološkom i turističkom smislu, zaključio je Kasap.