Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

POSAO STOLJEĆA U Ninu se otvara Centar za preradu mesa!

10.11.2020. 15:08


Zadarska i Vukovarsko-srijemska županija postigle su dogovor o iznimno vrijednom projektu kojim će se u Ninu otvoriti Centar za preradu mesa.
O ozbiljnosti ovog projekta kazuje i obimna dokumentacija o već sklopljenim sporazumima, kao i sastanak u Ministarstvu poljoprivrede održan između predstavnika obje županije. U ime Zadarske županije projekt je tako dogovarao Daniel Segarić, pročelnik Odjela za poljoprivredu i ribarstvo, a u ime Vukovarsko- srijemske Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu. Sastanak je, pak, sazvan nakon više razgovora o zajedničkoj inicijativi dvaju županija koji su, međutim, brzo prešli u konkretne dogovore nakon prvih analiza o obostranoj koristi ovog centra.
Naime, suradnja naše i Vukovarsko-srijemske županije zamišljena je na način da bi uzgajivači svinja iz Vukovara mesom za sušenje opskrbljivali Centar za preradu mesa u Ninu, čime bi se dobili visokokvalitetni proizvodi za domaća i inozemna tržišta.


Pridonijet će razvoju agroturizma
– Potvrđen je nedvojben interes obje županije, a on se ogleda u sklonosti da se temeljem relevantnih studija donese odluka o izgradnji pršutane u jednakom suvlasničkom udjelu s modelom zajedničkog korištenja i upravljanja. Prvi korak u realizaciji ove ideje je izrada idejne studije u okviru koje bi se provelo istraživanja tržišta prodaje, analizirale potencijalne lokacije za izgradnju pršutane, analizirale alternativne veličine kapaciteta pršutane te predložili modeli korištenja i upravljanja pršutanom, stoji u zaključku vukovarskog Odjela za poljoprivredu, uz napomenu da će se izraditi studija isplativosti s tehnološkim elaboratom, financijsko- ekonomskom analizom te analizom izvora financiranja.
U zadarskoj županijskoj Agenciji za ruralni razvoj (AGRRA) pak saznajemo kako je već na sastanku u Zagrebu dogovoreno da će Zadarska županija naručiti idejnu studiju, a Vukovarsko-srijemska s 50 posto sufinancirati troškove njene izrade. Ravnatelj AGRRA-e, Vladimir Kovačević, napominje kako je već potpisan i sporazum o izradi idejne studije, po kojemu se obje županije obvezuju financirati izradu Studije u iznosu do 30 tisuća kuna. Postupak jednostavne nabave za odabir izvoditelja Studije provest će Vukovarci, a planirano je da korisnici usluga ove pršutane budu lokalni agroturizmi i lokalni ugostitelji koji trebaju vrhunske suhomesnate proizvode za obavljanje svoje djelatnosti te lokalno stanovništvo za njegovu potrošnju.


Pomoć i slavonskim uzgajivačima
I Grad Nin od početka podržava ovaj projekt s obzirom da će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Gradonačelnik Emil Ćurko kaže kako će se ovih dana završiti izrada idejnog rješenja, nakon čega im slijedi dogovor ostalih detalja, prije svega odabir zemljišta i osiguranje stručne radne snage.
U Gradu Ninu još ističu kako ovaj projekt podržavaju jer će na ovaj način pomoći i slavonskim uzgajivačima svinjetine u plasmanu njihovih proizvoda, a istovremeno bi se omogućila dugo iščekivana komercijalna proizvodnja ninskog šokola na području Grada Nina koji je zauzeo važno mjesto u gastronomiji zadarske regije. Ćurko napominje kako konačno idejno rješenje i koncept suradnje izrađuje Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.




Izgradnja proizvodnog pogona i sušare
– Planirana je izgradnja proizvodnog pogona i sušare te prezentacijskog i prodajnog mjesta na području grada Nina u kojima bi se koristila isključivo domaća svinjetina s područja Vukovarsko-srijemske županije. U istim sušarama i pogonima će i građani moći, a sukladno važećim propisima, sušiti svoje proizvode i biti sigurni da im je meso kontrolirano i da je proizvod zdravstveno ispravan. Unutar istog pogona bit će moguće prizvoditi i sušiti više suhomesnatih proizvoda od svinjetine, ali naglasak se stavlja na jedinstven autohtoni gastronomski suhomesnati proizvod koji se tradicionalno proizvodi u Ninu te susjednim mjestima i općinama, zaključuju u Gradu Ninu.
Nakon projekta gradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, ovo je doista još jedan hvalevrijedan projekt Zadarske županije koji će pridonijeti poljoprivrednom i turističkom razvoju naše županije. Posao je tim važniji znamo li da se provodi u suradnji s Vukovarom, simbolom stradanja Domovinskog rata kojemu je svako radno mjesto od ogromne važnosti.
 


Ćurko: Drago mi je da na ovom projektu surađujemo s Vukovarom
Projekt otvaranje Centra za preradu mesa, kako napominje gradonačelnik Nina Emil Ćurko, pomoći će i jednoj i drugoj županiji da na tržište plasiraju iznimno kvalitetne proizvode.
– Ukoliko posao dobro krene, razmotrit ćemo i mogućnosti širenja Centra. Ono što želim napomenuti je da mi je izuzetno drago da na ovom projektu surađujemo s Vukovarom, ne samo zbog toga što imaju jako kvalitetno meso koje će nam slati za preradu, već i zato što ćemo na ovaj način pomoći njihovoj gospodarskoj situaciji. Dogovaramo se oko detalja, pripreme se dobro odvijaju i ovaj bi projekt zaista trebao pridonijeti gospodarskom i turističkom razvoju ovoga kraja, već poznatog po proizvodnji čuvenih šokola, ističe Ćurko.