Osam žena uspješno osposobljeno za gerontodomaćicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Novigradu uspješna provedba EU projekta vrijedna 743.000 kuna
Projektom je socijalno uključeno 48 osoba starije životne dobi te osobe s invaliditetom, a koje su izabrane uz pomoć partnera, HZZ-a
Općina Novigrad
U Novigradu su dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za gerontodomaćicu

Osam nezaposlenih žena dodijeljena su u utorak u Novigradu uvjerenja o osposobljavanju za zvanje gerontodomaćica, nakon što su uspješno završile edukaciju. Dodjela uvjerenja provedena je u okviru projekta Pomozimo zajedno, programa "Zaželi- program zapošljavanja" čiji je korisnik Općina Novigrad, a provodi ga u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ)- Područnim uredom Zadar i Centrom za socijalnu skrb Zadar.

Ovaj projekt financiran je iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020., vrijedan je 742.590 kuna, a EU potpora je u 100-postotnom iznosu.

Projekt se počeo provoditi 13. listopada 2020., završit će 13. travnja 2022., tako da mu je predviđeno trajanje 18 mjeseci.

Njime nisu samo posao dobile nezaposlene žene, već je socijalno uključeno 48 osoba starije životne dobi te osobe s invaliditetom, a koje su izabrane uz pomoć partnera, HZZ-a.

Ciljana skupina su nezaposlene žene s najviše srednjoškolskim obrazovanjem prijavljene u evidenciju nezaposlenih, s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice i druge. Omogućilo im se povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada kroz dodatno obrazovanje/osposobljavanje u cilju povećanja njihove zapošljivosti. Svaka od tih osam žena skrbi o šest starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Gerontodomaćice će pružati podršku starijim osobama i osobama s invaliditetom ili u nepovoljnom položaju, a koje žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima. Poboljšat će kvalitetu života 48 osoba, krajnjih korisnika kroz pomoć u dostavi namirnica, u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika i u održavanju čistoće stambenog prostora /domova krajnjih korisnika;

Pomagat će im pri oblačenju i svlačenju te će brinuti o njihovoj higijeni. Također će posredovati u ostvarivanju raznih prava, dostavi lijekova, plaćanje računa, dostavi pomagala i sl. Pomagat će im i u socijalnoj integraciji, pružati podrške kroz razgovore i druženje te u uključivanju u društvo, pratnji i pomoći u raznim društvenim aktivnostima.

Svaki korisnik dobijat će besplatno svaki mjesec paket osnovnih kućanskih potrepština.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)