Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ljepota narodnih nošnji zadarskog kraja kroz fotoobjektiv Stephena Lupina

09.12.2010. 23:00
Ljepota narodnih nošnji zadarskog kraja kroz fotoobjektiv Stephena Lupina


Nakon gotovo 40 godina Narodni muzej je pripremio kalendar kojim prikazuje svu ljepotu i raznolikost narodnih nošnji Ravnih kotara, Bukovice, priobalja, otoka, naselja i Zadra. Kalendar je radio Stephen Lupino


U Narodnom muzeju Zadar održana je promocija kalendara “Nošnje zadarske županije” kojeg je u okviru projekta “Biseri zadarske županije”, osmišljenog u svrhu promoviranja prirodnih ljepota i kulturne baštine zadarskog kraja, izradio najpoznatiji hrvatski fotograf Stephen Lupino. Da Lupiju osim nagih ljepotica, po kojima je najpoznatiji široj javnosti, odlično ide i fotografiranje ozbiljnijih motiva imali su se prilike uvjeriti svi jučer prisutni uzvanici na prezentaciji spomenutog kalendara, prvog nakon gotovo 40 godina pauze. Iste je pozdravila inicijatorica projekta, ravnateljica muzeja Renata Peroš istaknuvši kako je kalendar simboličan podsjetnik na to kako vrijeme prolazi, no tradicijske vrijednosti ostaju.
– Odlučili smo se na izradu ovog kalendara kako bi se barem dio naše bogate kulturno-povjesne baštine našao u svakom domu. Ova je godina u Ujedinjenim narodima proglašena Međunarodnom godinom približavanja kulturne raznolikosti pa smo se i mi izradom ovog kalendara na neki način približili tom velikom projektu. Svaki dio svijeta ima svoju kulturu koja upravo kroz svoju različitost postaje prepoznatljiva, jedinstvena kao što je i ova naša trajno zabilježena foto objektivom Stephena Lupina, naglasila je Peroš.
Najveći dio nošnje za kalendar, koji se može kupiti za 80 kuna, je nabavljen u fundusu Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, dok su nošnje iz Pridrage, Polače, Briševa i Kali privatno vlasništvo. Nošnje su uglavnom iz druge polovice 19. stoljeća.
– Ovim kalendarom želimo otrgnuti iz zaborava stare zanate, pjesme, priče, život iz davnine kada su se u raznim prigodama i s ponosom nosile raskošne nošnje. Kalendar u sebi nosi one kvalitete koje želimo izvući iz starih škrinja i obrisati s njih prašinu kako bismo iskrenu čestitost, izvornost i autentičnost hrvatske kulture približili svakom dobronamjerniku, dodala je Peroš. U okviru prezentacije kalendara, čije je primjerke uzvanicima osobno potpisivao Stephen Lupino, prikazan je i kratak dokumentarni film “Biseri zadarske županije” novinarke HRT studija Zadar Ane Dobrović
gradska straza kalendar 01 – Narodne nošnje za kalendar su uglavnom iz druge polovice 19. stoljeća
gradska straza 07 – I sam odjeven u narodnu nošnju Lupino je potpisivao kalendare