Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kosor: Nitko u hrvatskoj politici nije obolio od amnezije

Autor: Dražen Ciglenečki Jagoda Marić,

09.12.2012. 23:00
Kosor: Nitko u hrvatskoj politici nije obolio od amnezije

Foto: FAH



To je bila stranačka politika, svi smo na svakom koraku ponavljali kako je važna borba protiv korupcije, kazao nam je Andrija Hebrang


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u niz je navrata govorio o svojim zaslugama u borbi protiv korupcije u vrijeme dok je bio ministar unutarnjih poslova, ali i ranije devedesetih godina kad se nalazio na čelu Policijske uprave u Zagrebu. No, u subotu je u Splitu, gdje se održavala tribina povodom godišnjice smrti Franje Tuđmana, otišao i korak dalje tvrdnjom da je praktično bio usamljen u toj borbi. “Bilo je devijacija u našoj stranci. Ali, što se tiče koruptivnih aktivnosti i kriminala, te sličnih pojava protiv kojih smo se borili – ja sam pokretao te procese. Nitko drugi. Niti jedna druga stranka – ni 1994., ni 2008. godine”, rekao je Karamarko koji se u HDZ vratio tek u rujnu 2011. godine.
Na osnovu te izjave moglo bi se zaključiti da borba protiv korupcije nije bila politika HDZ-a, uvjetovana i obvezama Hrvatske u pregovorima s EU, nego stvar jednog čovjeka, konkretno Karamarka.
Većina njegovih kolege iz prošle vlade, od kojih neki i danas podržavaju Karamarka, konsternirana je splitskim istupom predsjednika stranke. Nije im jasno na kojoj su to onda oni strani bili ako je Karamarko sam pokretao antikorupcijske procese. Na jučerašnji dan prije godinu dana, Jadranka Kosor je kao premijerka, zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem, potpisala pristupni ugovor. I ona je često isticala da je vodila borbu protiv korupcije, jučer je bila suzdržana, ali ipak znakovita.
– Sigurna sam da nitko u hrvatskoj politici nije obolio od amnezije, šturo je komentirala bivša predsjednica HDZ-a, sugerirajući očito da je i ona imala određene zasluge u bitci protiv korupcije.
Dio naših sugovornika iz HDZ-a pita se kako to Karamarko, ako je sve samo o njemu ovisilo, nije skoro ništa učinio protiv korupcije u desetak mjeseci dok je Ivo Sanader još bio premijer, a on ministar.
– To je bila stvarno drska, provokativna Karamarkova izjava. Ne sjećam se da je on išta rekao o korupciji kad je bio u Sanaderovoj vladi. Što je čekao ako je imao neke podatke, s kojima je, uostalom, kao šef obavještajne službe morao raspolagati u slučaju da je bio uspješan u svojem poslu? Nažalost, zadnjih tjedana pokazuje se da Karamarko nije bio niti dobar ministar unutarnjih poslova. Vidimo da je puno visokorangiranih policajaca u sustavu koji je uspostavio Karamarko zapravo radilo za kriminalce. O toj činjenici Karamarko još nije ništa rekao, ogorčen je jučer bio jedan HDZ-ov saborski zastupnik.
Član stranke koji je tijekom izbora u HDZ-u bio protiv Karamarka kaže da su ljudi koji su podupirali Karamarka tada širili parolu – ako izaberemo njega, nitko više neće moći hapsiti HDZ-ovce. “Doista ne znam kako bi Karamarko prošao na tim izborima da je stalno tvrdio da je sam samcat pokrenuo borbu protiv korupcije, zapitao se jedan od naši sugovornika.
Nekadašnje Karamarkove kolege iz Vlade, i one koju je vodila Kosor i one koju je vodio Sanader, Karamarkove izjave ne žele Komentirati ili tvrde da ih nisu čuli, ali bilo je i onih koji su cinično zaključili “da se vidi gdje je HDZ dovela ta Karamarkova borba – na klupu za optuženike”.  


Hebrang: To je bila stranačka politika




Andrija Hebrang bio je na tribini na kojoj je Kramarko progovorio o svojoj borbi protiv korupcije, ali njegovu izjavu tumači nešto drukčije.
– Konkretne antikorupcijske procese valjda je vodio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a to ne bi mogao bez policije. Pretpostavljam da je Karamarko mislio da je kao ministar unutarnjih poslova zaslužan što su ti procesi pokrenuti, ali on je time samo provodio politiku stranke nakon odlaska Ive Sanadera. To je bila stranačka politika, svi smo na svakom koraku ponavljali kako je važna borba protiv korupcije i da je to naš prioritet, kazao nam je Hebrang.