Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Glavni projekt za Baštinski muzej je pri samom kraju

10.01.2011. 23:00
Glavni projekt za Baštinski muzej je pri samom kraju


S obzirom da zbog nedostatka izložbenog prostora Muzej oko 60.000 vrijednih muzejskih predmeta čuva u svojim depoima Baštinski je muzej naš prioritet. Projekt je pri kraju i predstoji nam parcijalno prijavljivanje na europske fondove. Taj bi muzej bio pokretač cijelog kulturnog života ove regije, kazala je Peroš
Izložbom astrofotografije, organizirane u povodu djelomične pomrčine sunca, već u prvom tjednu nove godine Narodni muzej Zadar prvi je otpočeo s kulturnim i umjetničkim aktivnostima u novoj 2011. godini. O značajnijim događajima za Muzej u netom završenoj godini, te o okvirnim planovima u predstojećoj razgovaramo s Renatom Peroš, ravnateljicom Narodnog muzeja Zadar.
– Na dužnost sam ravnateljice Narodnog muzeja Zadar stupila prije otprilike tri mjeseca, točnije, 30. rujna prošle godine. Jedna je od mojih prvih namjera bila organizirati neke aktivnosti koje, barem do sada, nisu bile uobičajene za Narodni muzej. Riječ je o izložbama usmjerenim prema nešto široj publici nego li je to slučaj s uobičajenim muzejskim umjetničkim izložbama. Tako smo organizirali projekt “Kultura pijenja vina” uz izložbu “Povratak tigra” Tomislava Marijana Bilosnića u koji su se uključili zadarski vinari i članovi KUD-a “sv. Mihovil” iz Vrsi i KUD-a “Debeljak”. Tu spada i projekt “Reci ne! Ne želim drogu u svom gradu” finaliziran izložbom “Droga – zlo današnjice”. Neki su dijelovi programa tog projekta prolongirani za predstojeće proljeće. U ponešto neobičnije programe koje smo ostvarili ubrojila bi i Koncert “Dona Eis Requiem” u sv. Donatu, te Projekt “Biseri zadarske županije” u sklopu kojeg je izrađen kalendar Narodnog muzeja Zadar autora Stephana Lupina “Nošnje Zadarske županije”. Mislim da bi smo i u budućnosti trebali nastojati oko organizacije takvih događanja, jer djelatnost našeg muzeja za razliku od nekih drugih nije strogo specijalizirana. To nam, uostalom, sugerira i samo ime našeg muzeja, kazuje nam ravnateljica Peroš.
U drugoj polovici 2010. godine Narodni muzej Zadar je sudjelovao ili organizirao sljedeće događaje: obilježen je blagdan Svih svetih uz paljenje svijeća ispred Gradske straže, održano je predstavljanje knjige “Mirila – kulturni fenomen”, Muzej je pružio tehničku pomoć projektu “Nasmiješeno sunce” kojeg je organizirao Grad Zadar u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar. U prosincu je Muzej udomaćio izvanrednu izložbu “Terakotne ikone iz Vinice” koju su zajedničkim naporima organizirali Makedonsko kulturno društvo “Biljana” iz Zadra, Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Zadarska Županija.
– U studenom sam u sklopu radnog posjeta boravila u Južnomoravskoj regiji. Tema radnog posjeta je bila upoznavanje s iskustvima Južnomoravske regije u korištenju sredstava iz EU fondova namjenjenih projektima obnove kulturne baštine koje je pripremila Južnomoravska regija i koji su u nadležnosti Južnomoravskog Regionalnog muzeja, govori nam o međunarodnim aktivnostima Muzeja ravnateljica Peroš.
Glavnina skorašnjih aktivnosti Muzeja usmjerena je na proslavu muzejske manifestacije “Noć muzeja” u koju su uključeni svi hrvatski muzeji:
Maketa prekooceanskih brodova Tankerske plovidbe Zadar
– U povodu skore Noći muzeja želimo predstaviti, pored programa koji će se događati u našim odjelima u Zadru, i svoje zbirke na otoku Ižu: Područnu etnografsku zbirku u Velom Ižu i Područnu kulturnu-povijesnu zbirku u Malom Ižu. Program za Noć muzeja u iškim zbirkama održat će se 21. siječnja, tjedan dana prije nego li će proslavu ove izvrsne muzejske manifestacije obilježiti naši odjeli u Zadru. Što se tiče proslave Noći muzeja u Zadru on će 28. siječnja započeti u 18 sati. Na Narodnom trgu ispred Gradske straže ćemo putem video zida prezentirati djelatnosti muzeja. U 18 sati članovi Atletskog kluba “Alojzije Stepinac” upriličit će startom s Narodnog trga trku od muzeja do muzeja. U Etnološkom odjelu poznata naša stručnjakinja za društvenu povijest antike dr. sc. Anamarija Kurilić s Odjela za povijest zadarskog Sveučilišta održat će zanimljivo predavanje “Tuče li Rimljanin ženu…?”. U Muzeju grada Zadra otvorit ćemo izložbu maketa prekooceanskih brodova Tankerske plovidbe Zadar, a u Gradskoj loži izložbu dizajna i namještaja Stephana Lupina, poznatog hrvatskog modnog fotografa. I ostale naše tekuće izložbe moći će se u Noći muzeja, naravno, besplatno pogledati.
U Odjelima Narodnog muzeja trenutno su postavljene sljedeće izložbe. U Prirodoslovnom odjelu “Flora i fauna Jadrana”, u Odjelu Muzeja grada Zadra “Renesansa u Zadru” i “Uspomene iz jednog Zadra”, te u Etnološkom odjelu “Etnološke osobitosti sjeverne Dalamacije”.
– Osim dosad navedenog :
– U tijeku je nastavak projekta “Biseri zadarske županije”, u kojem se, na različite načine ističu vrijednosti kulturne i prirodne baštine ovog područja. Do sad smo, kroz različite programe, prezentirali vrijednosti županije, pa tako i Hrvatske, u zemlji i inozemstvu, sudjelujući na širokom spektru razmjene kulturnog nacionalnog blaga. HRT je od početka bio medijski pokrovitelj projekta kojeg podržavaju županija, grad, brojne institucije, i resorna ministarstva, a koji promovira tradicijsku vrijednost povijesne kulturne baštine.
Muzejska je aktivnost mnogo šira i temeljitija od one koju javnost ima prilike vidjeti na različitim izložbama, predavanjima i predstavljanjima knjiga.
Obrada građe i inventarizacija
– Trenutačno, sve stručno osoblje dovršava godišnja izvješća o radu svojih odjela i stručnih službi za 2010. godinu koje dokumentarist objedinjuje i prilaže Muzejskom dokumentacijskom centru i osnivaču Županiji zadarskoj. Većina kustosa i dokumentarista već niz mjeseci rade na inventarizaciji i obradi zbirki te pripremama za registraciju muzejskih zbirki pri Ministarstvu kulture, čime se utvrđuju svojstva kulturnog dobra, a građa ulazi u listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Najveći dio aktivnosti našeg stručnog osoblja ove će godine biti obrada građe i inventarizacija jer ove godine Ministarstvo kulture pri financiranju programa muzejskih ustanova prioritet daje programima vezanim uz obradu, odnosno inventarizaciju muzejske građe, nadovezuje se Peroš, te dodaje:
– Osim toga u Galeriji umjetnina rade na pripremi samostalne izložba Viktora Popovića čije se otvorenje predviđa u ožujku 2011. u Gradskoj loži. U Etnološkom odjelu u tijeku je rad sa studentima etnologije zadarskog Sveučilišta na praksi u odjelu. U ožujku se predviđa izložba u suradnji Etnološkog odjela i Hrvatskog školskog muzeja pod nazivom “80 godina nastave etnologije u Hrvatskoj”. Također u ožujku predviđa se promocija knjige vezane uz Ukrajinu, pa su u tijeku dogovori s izdavačem oko priprema događanja vezanih uz tu zemlju, a koji će se održati u Etnološkom odjelu u Gradskoj straži. Slijedi nam obrada i inventarizacija predmeta iz otkupljene Zbirke tekstilnih predmeta Anite Tomljanović. Prvi put u godini pred nama Muzej kreće u izradu adekvatnih suvenira.
Narodni muzej se prijavio na pilot projekt HERA kojim želi, sukladno činjenici kako su na otoku Ižu smještene dvije njegove dislocirane zbirke, prezentirati i spasiti od zaborava umjetnost i tradiciju Iškog lončarstva kroz održavanje ljetnih škola za studente etnologije, povijesti, umjetnike i sl., te kroz moderniju i dinamičniju prezentaciju ovog kulturnog bogatstva turistima.
Ravnateljica Peroš nam je, najzad, kazala kako je glavni projekt za Baštinski muzej koji bi na jednom mjestu trebao objediniti sve odjele i aktivnosti Narodnog muzeja Zadar, pri kraju:
– S obzirom da zbog nedostatka izložbenog prostora Muzej oko 60.000 vrijednih muzejskih predmeta čuva u svojim depoima Baštinski je muzej naš prioritet. Projekt je pri kraju i predstoji nam parcijalno prijavljivanje na europske fondove. Taj bi muzej bio pokretač cijelog kulturnog života ove regije.
 


Program Noći muzeja 2011. u zbirkama na otoku Ižu 21. siječnja


– 12 h, Dom kulture, Veli Iž, Izložba knjiga na temu otoka i mora Izdavačke kuće Naklada «Bošković», Split
– 16 h, Područna kulturno-povijesna zbirka Mali Iž, dr. sc. Igor Šipić: «Zavjetno slikarstvo u pomorskoj kulturi», predavanje
– 17 h, Promocija knjiga Tomislava Marijana Bilosnića («Iž», haiku, Iški kralj») i Slavka Govorčina («Uljenica moje matere», «Kosir»), Područna kulturno-povijesna zbirka Mali Iž
– 18h, Stara škola Knež, Izložba likovnih umjetnika otoka Iža (Ivo Govorčin, Nives Brajković, Zvonko Govorčin, Ivan Šulić Brko, Đani Martinović, Vladimir Medanić)
– 19 h, Prostorije Mjesnog odbora Veli Iž , Večer pjesnika otoka Iža (Slavko Govorčin, Zvonko Sutlović, Ana Strgačić Trninić, Atilio Orović, Rada Brčić)
– 20 h, Područna etnografska zbirka Veli Iž , Livio Marijan: „Etnografska slika otoka Iža”, predavanje




 


Knjiga o vezu iz 19. stoljeća


Želja nam je izdati knjigu “Četverokuka – šareni vez na čohi sjeverne Dalmacije” autorice Marije V.Žuvanić, vanjske suradnice našeg muzeja. Građa knjige se temelji na obradi šarenog veza s odjevnih, uporabnih i dekorativnih predmeta iz 19. stoljeća s područja Bukovice, Ravnih kotara i Velebitskog podgorja koji se čuvaju u fundusima sedam muzeja u Hrvatskoj, kazala je Peroš.