Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PRIVLAČKO SRCE U Mošćenicu odvezen kontejner za obitelj Lidije Horvatiček, vrijedan 87.000 kn

11.01.2021. 20:01


Općina Privlaka, od dana strašnog, razornog potresa ne prestaje s pomaganjem stradalnicima. Gašpar Begonja – Gajo, načelnik Općine i Stožera civilne zaštite, vodeći se željom za pomoć jednoj obitelji bez krova nad glavom, Općinskom vijeću je predložio kupnju kontejnera za stanovanje u ukupnoj vrijednosti od 87.000 kuna s prijevozom.
– Naravno da su moji vijećnici i tu pokazali svoje jedinstvo te su na elektroničkoj sjednici održanoj 7. siječnja, donijeli jednoglasnu odluku kojom smo kupili kontejner za stanovanje za potrebitu šesteročlanu obitelj, kazao je Begonja.


Lidija je 30-postotni ratni vojni invalid
Kontejner je otišao u prave ruke, šesteročlanoj obitelji Horvatiček iz Mošćenice, naselja u sastavu Grada Petrinje, koja je ostala bez krova bez glavom. Kuća im nije za stanovanje već za rušenje.
– Gospođa Lidija Horvatiček i njen suprug dragovoljci su Domovinskog rata, a s njima žive još kćer, zet i dvoje maloljetne djece. Nažalost, gospođa Lidija je i 30-postotni ratni vojni invalid, naglasio je Begonja.
Mošćenica se nalazi na državnoj cesti Sisak – Petrinja – Glina i broji oko 2.500 stanovnika. Tijekom Domovinskog rata Mošćenica je bila prva crta obrane od srpske agresije, pretrpjela je velike štete, a jedno je od minski najzagađenijih područja u Hrvatskoj.
– Sada imamo krov nad glavom i beskrajno smo zahvalni našim Dalmatincima iz Općine Privlaka koju su nam darovali kontejner za stanovanje. Teško je i pomisliti kako bismo po ovoj hladnoći s temperaturama u minusu. Hvala Bogu da smo živi i zdravi. Da ne bude više potresa, poželjela je Lidija Horvatiček.


Gajo, Dado, Željko, Alen, Nikola
U potresu je u ovom naselju nastradalo oko 300 objekata. Lidijin sin s obitelji smješten je u kamp kućici koju su donirali Turanjci.
– Drago mi je da smo pomogli onima koji su se 90-ih borili da bi svi skupa bili tu danas. Njihova je kuća oštećena u potresu, dobila je crvenu oznaku te je neupotrebljiva za život. Sretan sam što smo mogli pomoći barem jednoj obitelji da spava pod krovom, a ne u osobnim automobilima, istaknuo je Gašpar Begonja.
Inače, Željko Zorić, općinski koncesionar, sa svojim sinom Alenom nesebično je pružio uslugu spajanja električne energije u kontejner, dok se Nikola Kosanović, privlački ribar, ponudio da kao volonter ide u Mošćenicu i pomogne u montaži. A osim navedenih i načelnika u Mošćenicu je išao i Dalibor Glavan – Dado, voditelj privlačkog komunalnog poduzeća Artić.




Strašna sudbina
– Nakon ratnih strahota zadesila ih je još i ova strašna sudbina. Nisu to naselja poput naših na zadarskom području, nedostaje komunalne infrastrukture, naročito asfaltnih cesta i puteva, kazao je Begonja.
On je od srca zahvalio svima što su svoje obaveze stavili sa strane i nesebično pomogli u ovoj akciji.
– Srce mi je puno, sretan sam što živim u mjestu poput Privlake, što imam ovakve suradnike i vijećnike, naglasio je načelnik.
Općina Privlaka, Stožer civilne zaštite, Turistička zajednica, župni Caritas, Crveni križ, DVD Privlaka i brojni volonteri digli su se na noge već prvog dana kad se dogodio razorni potres.


Pomaže se na više načina
– U prvom valu Općina je uplatila 20.000 kuna pomoći u korist državnog proračuna, sudjelovali smo uz volontere u akciji prikupljanja humanitarne pomoći te u vrijednosti od oko 20.000 kuna kupili pun kamion najlonske cerade i poslali mještanima Moslavine, kazao je Begonja.
Mještani su se odazvali u velikom broju i prikupili humanitarnu pomoć u obliku hrane, higijenskih potrepština, odjeće i deka. Na područje pogođeno potresom otišla su već dva puna kombija i kamion te kontejner za šesteročlanu obitelj. Osigurana je i financijska pomoć za obitelji s potresom pogođenog područja koje borave u Privlaci.
– Ovo je pokazatelj koliko je privlačko srce veliko, zaključio je načelnik Begonja.