Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZADARSKA VINSKA GODINA Coroni usprkos, zadarska vinska revolucija ide dalje!

11.01.2021. 20:18


Ako su preživjeli ovu nesretnu godinu, i baš nitko nije odustao, štoviše svi su puni planova, sade nove nasade, prave bolja vina no ikad, a najmanje četiri-pet novih vinarija i kušaonica su začete ili pred otvaranjem, s planovima za još 3-4, onda već 15-tak godina trajuću recentnu vinsku revoluciju u Zadarskoj županiji neće ništa zaustaviti! S ovom konstatacijom nastojat ćemo dati najkraći pregled vinskih događanja u Zadarskoj županiji kroz prethodnu godinu.


Siječanj
Vinska godina u Zadarskoj županiji počinje u Stankovcima – 23. degustacija vina Sjeverne Dalmacije »Vinkovo 2020«, 25. siječnja. Tek su dva bijela i četiri crvena zlata zablistala, a šampionske pehare uzeli su PZ Maslina i vino iz Polače, za slatki Muškat žuti i Stanko Čačić za kupažu Merlota, Cabrenet Sauvignona i Syarha. Za bijela vina uručeno je tek još jedno zlato, za Muškat žuti, suhia, OPG-u Šime Kurtova. OPG Šime Kurtova, uzeo je i zlato za Merlot, odnosno Crljenak, te Božo Bačić Syrah. Od 117 uzoraka tek je 6 došlo do zlata! Značajan broj istaknutih ovdašnjih vinara nije dostavio uzorke na što smo i upozorili kao loš put.


Veljača
– Furlanija Julijska krajina – bila je prvo odredište vinara i drugih na prvom studijskom putovanju novoosnovane Turističke zajednice Ravnih kotara predvođeni Vanjom Čvrljkom uz potporu Zajednice Talijana Zadra,a obišli su kraj koji je Talijane naučio raditi opojna bijele vina, ali i završili »na kvasini« odnosno bazamičnom octu, čije cijene višestruko nadmašuju vinske.
– OIV – Međunarodna organizacija za lozu i vino objavila je rekordnu proizvodnju iz 2018. sa 292 milijuna hl vina, u kojoj Hrvatske sa 76 milijuna litara nema među značajnim. a sa 110 milijuna popijenih litra smo 29 na svijetu. Te godine svjetska rijednost izvoza vina iznoisla je 30,1 milijardu eura.
– Šampioni 28. imeđunarodne izložbe mladih vina »Vincekovo 2020.« Ludbreg su Sauvignon vinarije Kopjar iz Peca među bijelim vinima te Syrah Tomislava Glavića iz Nadina među crnim vinima, nagrađeni među 543 uzorka vina.
– Svijet zaokupljen Corona krizom u začecima, kreće »kriza punih bačava«.
– Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, pod predsjedanjem Ive Delonge, organizirala je Vinski Viteški turnir, u Trofejnom salonu Zrinjevac u Zagrebu, gdje je birano Viteško vino za 2019. godinu među autohtonim Maraštinama, a izabrana je Maraština KER-VIN – 87,6 bodova.




Travanj
– Lockdown je a vino plaća ceh socijalne distance! Vinarima bez turizma, restorana i hotela, bez domjenaka, fešta, vjenčanja, krstika, kongresa,.. opstanka nema, a bez druženja i fešta vino se i ne pije ni doma, jer vino je »društveno piće«. Prijeti »kriza punih bačava«. Na vinare – svi zaboravili?!
Ovdašnji vinari oslonjeni na turizam i HORECA prodaju u čudu aktiviraju on line prodaje i kućne dostave.
– Kraljevski vinogradi u nesreći pandemije lasnirali novu cjenovno prihvatljivu a kvalitetom dobrodošlu liniju vina Grgur Vinski. Od dvije autohtone sorte grožđa: pošip i plavac, nudi se: GV (Grgur vinski) – Pošip; GV Rose i GV Plavac mali. Blaža alkoholnom, lijepa mineralnom i voćnom izvedbom, uz cijene
od 25 do 46 kuna.
– Tomislav Glavić donio je prvi Grk i Cabernet Franc u Nadin čije nasade obilazimo probajući prva od njih napravljena vina
– Tuča na širem području Benkovca, a na zahtjev grada župan Božidar Longin proglašava elementarnu nepogodu za naselja: Benkovac, Benkovačko selo, Buković, Donje Ceranje, Kožlovac, Lisičić, Podgrađe, Popovići, Pristeg i Radašinovci. Šteta je procijenjena između 40 i 85% ovisno o kulturama, a kod vinogradara i vinara od 70 do 80%. Posebno stradali značajniji vinogradari i vinari su Božo Baćić iz Podgrađa, Branko Kutija i Zvonimira Bačić u Lisičiću, odnosno i Krešimira Dražina, Ivana Čerina,…


Svibanj
– OIV – Međunarodna organizacija za lozu i vino potvrđuje ovdašnja vinska strahovanja jer zbog zatvorenosti hotela, restorana i barova vinu u prodaji prijeti povratak na promet iz 1945.?
– Nova studija Sveučilišta Central Florida u Orlandu (UCF) sugerira da pijenje vina s prijateljima nudi više zdravstvene koristi od pijenja samog povezujući vino s povećanom dugovječnošću, smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti, od plućnih bolesti i od demencije.
– 35% pada prodaja i 50% pada zarada od vina, zbog korone, procjena je svjetske struke
– Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj namijenjen vinogradarima za restrukturiranje i konverziju vinograda
– Župan Božidar Longin i Danijel Segarić zadužen za poljoprivredu, ruralni razvoj,… organizirali su sastanak i dogovor s ovdašnjim vinarima oko pomoći kojem nazoče članovi Upravnog odbora Udruge vinara Zadarske županije, Tomislav Glavić, Radoslav Bobanović, Šime Škaulj, Milivoj Kurtov, Stipe Vučemilović, te Milenko Rajić i Zoran Pantalon iz Kraljevskih vinograda. Promocija, brendiranje županije ptem vina, dogovori s trgovcima, sastanak s ugostiteljima,… neke su od dogovorenih smjernica. Lokalni proizvodi u domaćim restoranima, širi je moto.


Lipanj
– Prvi nadinski Grk Tomislava Glavića odmah hvata 84 boda za vrhunsko vino
– PZ Maslina i vino je dobila odobrenje Zavoda za puštanje u promet novog vina, kupaže (cuvee) autohtonih sorti Plavine i Babića sa 80 bodova – kategorije kvalitetnog vina.
– Vino i umjetnost u PZ MasVin – Konji slikani vinom, Marine Tomašević, vjerojatno nigdje na svijetu
ne bi bili »doma« koliko kod Radoslava Bobanovića u izložbi prilagođenoj coroni.
– Župan Longin u nastavku inicijative ka » okusima i mirisima Zadarskog kraja u Velikoj vijećnici Doma
županije, drži radni sastanak na temu pod nazivom – Turizam i lokalni proizvodi – Brendiranje županije kao eno gastro destinacije
– Ipak i u EU i Hrvatskoj keću interventne mjere pomoći vinarstvu, te uz veće potpore za dosadašnje mjere, idu potpore za kriznu desetilaciju i krizno skladištenje
– Vina s potpisom Nikoline Paleke predstavljene u Pupitres baru, među ostalim iz Bora Podgradina Pošip 2018, Sauvignon blanc 2018, Cuvee 2017 (Syrah, Merlot i Cabernet sauvignon) 2018, odnosno od Fiolića: Maraština 2019; Maraština sur lie 2018,; Cuvee blanc 2018 i Cuvee Crni (Grenache, Syrah) 2018.
 


WINE VIP EVENT 2020. u Zadru


Netom pred lockdown, dok su skupovi diljem Europe već otkazivani, ovaj je u hotel Kolovare okupio 200 štovatelja vina, autohtonih proizvoda i vrhunskih gastro uradaka na eminentnom edukativno merkantilnom okupljanju u organizaciji Dantesa Begića.
Na složene sljedove hrane chefova Damira Modrušana i Dragana Jovanovića vinima iz svih krajeva Lijepe naše sparivali su Filip Savić (maraton moderator), Mario Meštrović, Suvad Suwi Zlatića, Jure Andrijašević, Mira Šemić, Ivan Stiblik, a ovdašnju su čast branili Kraljevski vinogradi, Obrt KerVin, OPG Škaulj i PZ MasVin.