Benkovački sajam je tradicija do koje se drži

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ni jaka bura te niska temperatura nisu obeshrabrili brojne trgovce i posjetitelje
Neki od posjetitelja rekli su nam kako je broj posjetitelja nešto manji nego proteklih godina u isto vrijeme, a kao razlog manje posjećenosti navode "omikron" i povećanje broja zaraženih u cijeloj Hrvatskoj
Toni PERINIĆ
Kupci vole domaće proizvode

Desetog dana u mjesecu, već tradicionalno svi putovi vode prema Benkovcu i nadaleko poznatom i uvijek aktualnom Benkovačkom sajmu. Kako su u tijeku građevinski radovi na sajamskom prostoru, prvi ovogodišnji sajam održan je u borovoj šumi, zapadno od stare lokacije. Ni jaka bura te niska temperatura koja je u jednom trenutku bile jedva iznad ništice nisu obeshrabrili brojne trgovce i posjetitelje za koje sajam znači više od "prodaj - kupi". Kako kažu, Benkovački sajam je tradicija do koje se drži.

- Rodom sam iz okolice Benkovca ali već preko trideset godina živim u Zadru i neovisno o vremenu i godišnjem dobu dolazim redovito na sajam. Uvijek sretnem poznate ljude, popričamo, podružimo se, a kući rijetko idem praznih ruku, govori nam barba Ive, kojeg smo zatekli u redu za domaći kravlji sir iz Gračaca, kojeg proizvodi gospođa Jadranka.

Veliki izbor domaćih proizvoda

- Imam trinaest krava i teladi, bavim se proizvodnjom sireva i mlijeka. Sve što donesem na sajam, uspijem prodati. Sad smo ovdje na novoj lokaciji i kupcima treba vremena dok nas pronađu s obzirom da smo godinama bili na istom mjestu, navodi Jadranka.

Gordana iz Radašinovaca na svom štandu svakog desetog u mjesecu posjetiteljima nudi sezonske proizvode koje uzgaja i proizvodi bez ikakvih dodataka, potpuno prirodno.

- Danas smo donijeli kiselu ljutiku, orzo, suhe smokve, čičvardu (slanutak), bajame, domaće maslinovo ulje i luk. Sve je uzgojeno i proizvedeno potpuno prirodno, u našem vrtu. Nekad uspijemo sve prodati, nekad skoro sve vratimo kući - sve ovisi o raspoloženju kupaca taj dan, priča nam Gordana.

Najviše prodavača mesnih delikatesa stiže iz Slavonije

S obzirom da je vrijeme od svinjokolje, suhog mesa, kobasica i pečenica ovog mjeseca nije nedostajalo. Najviše prodavača mesnih delikatesa, već tradicionalno, stiže iz Slavonije.

- U ponudi imam kulenovu seku, kobasice, švargle, dimljene kosti, rebra, pečenice i čvarke. Sve je naša obiteljska proizvodnja, svinjokolju smo imali krajem listopada, a do sad smo već dosta i prodali, ističe nam gospođa Jela, koja vjeruje kako će kući u Slavoniju ići praznih ruku.

Najveća potražnja je ovaj put, zbog iznimno niskih temperatura, vladala za rukavicama, šalovima i kapama, kojih već oko devet sati nije bilo na nekim štandovima. Dio posjetitelja grijao se uz travaricu u improviziranim ugostiteljskim objektima, gdje su se pripremale i kuhane kobasice, meso ali i neizostavni ćevapi u lepinji. Ipak, neki od posjetitelja rekli su nam kako je broj posjetitelja nešto manji nego proteklih godina u isto vrijeme, a kao razlog manje posjećenosti navode "omikron" i povećanje broja zaraženih u cijeloj Hrvatskoj. Bojazni od korone na sajmu nije bilo, covid redari komunalnog društva Benković nadgledali su provođenje epidemioloških mjera i održavanje potrebne distance.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)