Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Razbojnici ubili svećenika

Autor: Šarlota Brnčić

10.02.2013. 23:00
Razbojnici ubili svećenika


Vlč. Ivanči bio je župnik u župi Zavalje u BiH, koja je u sastavu Ličko-senjske nadbiskupije. Po svemu sudeći radi se o grabežnom umorstvu


Rezultati obdukcije potvrdili su da je velečasni Mile Ivančić (78), svećenik Gospićko-sinjske biskupije koji je bio župnik župe Zavalje u Bosni i Hercegovini (6 km od Bihaća), ubijen, a sumnja se da je ubojstvo najvjerojatnije počinilo više osoba. Dežurni tužitelj, Senad Ljubijankić koji vodi istragu, rekao je kako je teško ubojstvo počinjeno u petak navečer, najmanje dvanaest sati prije nego li je tijelo pronađeno. Ljubijankić nije mogao potvrditi je li riječ o koristoljublju s obzirom da u dosadašnjem tijeku istrage još nije utvrđeno nedostaje li što iz župne kuće u kojoj je i pronađeno svećenikovo tijelo.
Kamen kraj trupla
Neslužbena saznanja ukazuju na to da bi motiv mogao biti koristoljublje jer je Ivančić podigao mirovinu u Hrvatskoj te postoji sumnja da je ubojica, kako bi se dokopao novca, ubio 78-godišnjeg svećenika. Uz Ivančićev leš pronađen je i veliki kamen, a vještačenje će pokazati da li je svećenik ubijen kamenom. Neslužbeno se saznaje da je ubojica ostavio dosta tragova iza sebe što bi policiji trebalo olakšati pronalazak zločinaca. Kontaktirali smo jučer i biskupa Gospićko-sinjske biskupije, Milu Bogovića, koji je mišljenja da se radilo o čistom razbojstvu.
– Prethodno je u župni ured provaljeno već dva puta, a ovo je treća provala zaredom. Mislim da se ne radi o nacionalnom niti vjerskom razlogu već da je u pitanju razbojstvo, namjera da se čovjeka opljačka.
U vezi s policijom
Župni ured je zapečaćen i policija istražuje što se dogodilo. Prekjučer je tamo bio ekonom i razgovarao s policijom sa kojom smo u stalnoj vezi. Nakon obdukcije, kada tijelo bude vraćeno, pokopat ćemo velečasnog Ivančića koji je bio župnik u Zavalju još od 1997. godine, rekao nam je biskup Bogović s tugom konstatiravši da je ovo već drugi ubijeni svećenik Gospićko-sinjske biskupije. Prije pet godina, u ožujku 2008. godine, župnik župe Svetog Antuna u Generalskom Stolu, Josip Rafaj, pronađen je mrtav u svom župnom uredu u lokvi krvi i s vidljivim ozljedama glave, a pronašla ga je njegova domaćica. Biskup Bogović se tako, nažalost, po drugi puta našao u istoj situaciji, da je svećenik biskupije skončao nasilnom smrću.