Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Zadar dolaze novi gradonačelnik i Rita Ora!

12.02.2020. 21:15


Najjača bomba u sklopu Zadarskog karnevala bit će nastup velike popularne zvijezde Rite Ore! S obzirom da je prošlogodišnji koncert bio tako uspješan (ili neuspješan), vjerujem da ćete i ovaj put popratiti sva zbivanja oko ovog koncerta, započeo je u šaljivom tonu konferenciju za medije o Zadarskom karnevalu Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra.


Energija karnevala je – pala
O programu karnevala koji će se na različitim lokacijama u gradu odvijati od 14. do 23. veljače govorili su predstavnici organizatora – Turističke zajednice, Kneževe palače, Koncertnog ureda Zadar, Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, Gradske knjižnice Zadar i 057 radija te »vanjski suradnik s Petrića« Neno Stojaković. U organizaciji sudjeluju još i Kazalište lutaka Zadar, Narodni muzej i drugi, a očekuju nas karnevali za velike i male, bal uz swing, house party u crkvi i svašta nešto.
Kako je istaknuto, Zadarskom karnevalu pokušavaju vratiti stari sjaj s obzirom da mu je zadnjih godina energija nekako pala.
– Bit ćemo zadovoljni da se dobro provedu barem oni koji karneval ionako vole, a nadamo se da će i oni drugi doći, pridružiti se i naći nešto za sebe, rekao je Stojaković na konferenciji koju su organizirali u crkvi sv. Dominika s prigodnom scenografijom kojom je dominirao prijelazni pehar za pobjednike povorke.
Pehar je od prošle godine bio u Diklu, a na Karnevalskoj povorci u nedjelju, 23. veljače bit će izabrani ovogodišnji pobjednici. Okupljanje sudionika povorke će biti na Liburnskoj obali kod mosta, ispod Muraja u 14 sati, a povorka kreće u 15 sati od crkve Gospe od zdravlja preko Kalelarge do Narodnog trga gdje će se uz plesnjak uz Vista band, DJ-eve Spellu i Davora te kobasice i pivo izabrati najbolja skupina. Do sada je prijavljeno 19 karnevalskih skupina, a prijave su u tijeku do nedjelje.
No, da se vratimo na početak, karneval počinje u petak na Valentinovo, primopredajom gradske vlasti na Narodnom trgu u 11 sati. Organizatori nisu htjeli odati kome će gradonačelnik Branko Dukić predati vlast, htio-ne htio, kako kažu, zbog predizborne šutnje. Nakon »sukoba« dvojice gradonačelnika na trgu će se održati valentinovski event koji je prvi put organiziran lani, Ruže za vas.


Dolaze i Beatlesi
– S obzirom da gradonačelnik ne zna reći riječ inauguracija, njemu u čast organizira se sljedećeg dana u Kneževoj palači obitelji Knežević Inguracisko karnevalski BALin, rekao je Stojaković.
Kako je navela Melita Ivković iz Koncertnog ureda Zadar, na balu u Kneževoj palači zabavljat će gudački kvartet »Jacksons five«, to jest Zadarski gudački kvartet u karnevalskom izdanju, zatim Gelato sisters band koji vraća u zlatno doba swinga te DJ-evi Mate Kokić i Davor Valčić.
Petra Blagec s 057 radija, dugogodišnjeg partnera zadarskog karnevala, najavila je održavanje Karnevalića u ponedjeljak i utorak ujutro na kojem će sudjelovati 34 vrtićke skupine, što je između 1.000 i 1.300 djece iz cijele županije.
Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice Zadar pozvala je roditelje i djecu, a i sve druge zainteresirane, da u četvrtak 20. veljače sudjeluju u izradi maski.
– Maske će se izrađivati tijekom cijelog dana na Dječjem odjelu Gradske knjižnice te u svim ograncima. Izrađene maske mogu se ponijeti kako bi se njima maskirali za karneval, a one koje ostanu, izložit ćemo u knjižnici, rekla je Bakmaz.
Nena Ninčević iz HNK Zadar pozvala je na plesnjak za sve generacije »Beatlesi pod maskama« koji će se održati u maloj dvorani Kazališta u petak 21.2. uz nastup Song Bustersa.
U subotu 22.2. ujutro na Narodnom trgu slijedi Šareni maskograd, dječji karnevalić uz facepaintning, igre, photo frame natjecanje, talk show, balon eksploziju i mini disco.




Clubbing u crkvi
U subotu 23.02. u večernjim satima, u desakraliziranoj crkvi sv. Dominika, održat će se Clubbing mask – house party unutar crkve uz DJ-a Ivana Mastermixa te Jimmy Shakerse na trgiću ispred crkve. Kuhat će se puževi, oba »floora« će imati ugostiteljske pultove, a kako su najavili organizatori, pripremljene su jako bogate nagrade za najbolje maske. Ulaz je besplatan.