Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zašto Petar Zoranić nije na »svome« trgu?

12.02.2020. 11:30


U Zadru postoji Trg Petra Zoranića, a postoji i kip Petra Zoranića. A zašto se kip Petra Zoranića nalazi na Trgu sv. Krševana, a ne na »svome« trgu, teško je dokučiti logične i razumne razloge ove urbane parodije. Štoviše, Trg Petra Zoranića koji nosi ime ovog znamenitog Zadranina po rođenju i autora prvog hrvatskog romana »Planine«, prostran je te arhitektonski i urbanistički vrlo pogodan za prihvat Zoranićeva kipa, ali, eto, on se već desetljećima »skriva« na malom trgu ispred crkve sv. Krševana.
To poprilično zbunjuje ne samo domaće žitelje nego i brojne turiste kojima ovo kiparsko djelo Ratka Petrića privlači pozornost, često ga fotografiraju, a kako na zidu iza kipa stoji natpis »Trg sv. Krševana«, prva im je pomisao da se radi o statui ovog zadarskog sveca, a ne čuvenog hrvatskog renesansnog pisca. Tim više što se na postolju kipa tek jedva može razaznati urezbareni natpis »Petar Zoranić 1508.-1543.« (koji se vidi tek ako se slučajno zagledate u postolje), a da pri tome nema ni jedne jedine odrednice o osobi koju predstavlja ovaj spomenik. Ni na hrvatskom jeziku, a da ne govorimo o drugim, svjetskim jezicima.
Ovaj kulturno-turistički nemar uistinu je teško opravdati jer riječ je o velikanu hrvatske književnosti i kulture koji, osim što se nalazi na »tuđem« trgu pored živog »vlastitog« trga, nema ama baš nikakve informacije o kome se tu uopće radi!
A kada bi se na postolje stavila jedna primjerena pločica s barem dvije ključne rečenice o ovome velikanu, bilo bi to informativno i poučno za same Zadrane i strane goste, a još kada bi se kip premjestio na istoimeni trg, bio bi daleko vidljiviji i samim tim relevantniji gradski spomenik.