Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dok broj zaraženih pada i Hrvatska se pridružila potrazi za novim sojem: Poslano prvih 200 uzoraka u europski laboratorij

11.02.2021. 14:25


Do 10. veljače Hrvatska je zaprimila 156.450 doza cjepiva, od toga 122.850 doza Pfizera, 16.800 Moderne te 16.800 AstraZenece. Prijavljeno je 699 prijava sumnje na nuspojavu cijepljenja, a najčešće se odnose na blage i prolazne reakcije.
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da se zbog povoljne epidemiološke situacije bilježi silazni trend zaprimanja novooboljelih pacijenata u KB Dubrava pa je reduciran i broj bolesničkih postelja u jedinicama intenzivnog liječenja namijenjenih liječenju covid-19 pacijenata.
Slijedom navedenog, dodao je, smanjen je i broj potrebnog zdravstvenog osoblja, privremeno raspoređenog na rad u KB Dubrava, odnosno ispunjene su pretpostavke za njihov povrat u matične zdravstvene ustanove.


Broj cijepljenih
Kao što je i najavljeno, Ministarstvo zdravstva je pokrenulo niz aktivnosti vezanih za skrb o post covid pacijentima, među kojima je i osnivanje stručnog povjerenstva za liječenje pacijenata s patološkim stanjima kao posljedice preboljele bolesti covid-19, rekao je Beroš na sjednici Vlade.
Zadaća povjerenstva je izrada smjernica za liječenje, zbrinjavanje i prevenciju svih posljedica covida-19, prijedlog organizacije mreže stacionarnih i izvanbolničkih kapaciteta za post-covid s naglaskom na respiracijsku rehabilitaciju te psihološku i psihijatrijsku potporu oboljelih.
Kada je riječ o cijepljenju, do 10. veljače aplicirano je 107.080 doza cjepiva, a 44.344 osobe docijepljene su drugom dozom. U zdravstvenom sustavu aplicirano je 54.483 doza, 41.544 u domovima za starije. Na području Sisačko-moslavačke županije ukupno je aplicirano 6418 doza.
“Počela je i druga faza cijepljenja te sa 4.635 doza cijepljenje ponajprije osobe s kroničnim bolestima te osobe starije životne dobi”, dodao je Beroš.
Do 10. veljače Hrvatska je zaprimila 156.450 doza cjepiva, od toga 122.850 doza Pfizera, 16.800 Moderne te 16.800 AstraZenece. Prijavljeno je 699 prijava sumnje na nuspojavu cijepljenja, a najčešće se odnose na blage i prolazne reakcije.
Beroš je istaknuo kako je HZJZ objavio odgovore na pitanja vezana za covid. Naveo je kako istaknuto da ne postoji gornja dobna granica za primjenu cjepiva AstraZenece te ponovio kako su sva tri odobrena cjepiva sigurna i iznimno uspješna u sprečavanju teškog oblika bolesti.
Vezano za britansku mutaciju virusa, Beroš je istaknuo kako je uz razvijanje hrvatskih kapaciteta za sekvenciranje, Hrvatska prihvatila i mogućnost dostavljanja 200 uzoraka tjedno Europskom centru za kontrolu bolesti te je jučer upućeno prvih 200 uzoraka.
“Uz određene oscilacije, broj novootkrivenih slučajeva zaraze pada iz tjedna u tjedan. Pratimo evoluciju brzoširećih varijanti. One su razlog za pojačani oprez. Nova su prijetnja, ali imamo priliku za proaktivno djelovanje”, rekao je Beroš, poručivši da su cijepljenje i pridržavanje mjera alati za uspjeh.


Kazne za nepridržavanje mjera
Na današnji dan obilježava se Svjetski dan bolesnika koji u kontekstu epidemije ima poseban značaj, a poseban je naglasak na emocionalnoj potpori oboljelima, rekao je ministar Beroš te zahvalio zdravstvenim djelatnicima na predanom radu.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio kako je Stožer civilne zaštite donio odluku na prijedlog Sisačko-moslavačke županije pa je ondje produljeno trajanje nužnih epidemioloških mjera do 20. veljače.
Inspektori su proveli 19.837 nadzora poslovnih subjekata prilikom čega je utvrđeno 57 nepravilnosti te je izdano 63 usmenih upozorenja. Zbog kršenja mjera, utvrđena su 33 prekršaja, bit će podneseno 12 prekršajnih naloga i četiri kaznene prijave zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.
Utvrđeno je 215 kršenja samoizolacije građana za što će biti podnijeti prekršajni nalozi te je evidentirano šest kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.
Izdano je 410 tisuća artikala, odnosno 43 tone zaštitne opreme za koronavirus, a u skladištima se nalazi 10,5 milijuna različitih artikala, odnosno 560 tona opreme.