IZVJEŠTAJ ZA 2020. Tržnica Zadar zabilježila 700.000 kuna gubitaka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog poslovanja u uvjetima koronakrize
Pad prihoda je značajan jer je riječ o dosta dugom razdoblju poslovanja u covid uvjetima, ali se nadam kako ćemo se 2021. vratiti barem blizu pozitivi, što prije svega ovisi o tome kakva će nam biti turistička sezona i hoćemo li imati prodavača kao što smo ih imali prošle godine, kaže direktor Tomislav Letinić
ARHIVA ZL
Zbog zahtjevne godine i neizvjesnosti dio prodavača i kupaca ne dolazi više kupovati na zelenu tržnicu

Tržnica Zadar proteklu je godinu završila sa 700.000 kuna gubitka. Očekivana je ovo brojka s obzirom na rad u uvjetima koronavirusa koji je uzeo danak u poslovanju mnogim privatnim, državnim i gradskim tvrtkama.
Kao i ostala gradska poduzeća, i Tržnica Zadar nastojala je u poslovanju u pandemiji virusa izvući maksimum, no ovakva poslovna godina nije mogla proći bez gubitaka. U Tržnici se sada pripremaju za ljeto jer im je i prošlogodišnja turistička sezona popravila brojke, s obzirom da je u Zadarsku županiju ipak stigao velik broj gostiju.
Nakon analize izvještaja za prošlu godinu, direktor Tržnice, Tomislav Letinić, o poslovanju u ovoj »covid godini« nam kaže:
- Imali smo oko 700.000 gubitaka jer smo velik dio prihoda izgubili u na vrhuncu pandemije u ožujku, travnju, svibnju, pa i lipnju, ali i nakon ljeta kada se virus vratio. Iako smo proteklih godina napravili puno toga, korona nas je vratila na početak, međutim, nadamo se da će se na proljeće situacija normalizirati te da će nam već travanj i svibanj donijeti bolje rezultate. Na taj bismo način nadoknadili barem dio izgubljenih prihoda, kaže Letinić, napominjući kako će u ovoj poslovnoj godini voditi više računa i o rashodima kako bi što više uštedjeli.

Pala dnevna naplata štandova

- Pad prihoda je značajan jer je riječ o dosta dugom razdoblju poslovanja u covid uvjetima, ali se nadam kako ćemo se 2021. vratiti barem blizu pozitivi, što prije svega ovisi o tome kakva će nam biti turistička sezona i hoćemo li imati prodavača kao što smo ih imali prošle godine. Sreća je da njihov broj nije znatno opao, pa smo u siječnju ove godine imali dvadesetak prodavača manje nego u istom razdoblju prošle godine. To su dugoročnije posljedice korone zbog koje je dio prodavača odustao od prodaje ili rjeđe dolazi na tržnicu, a dio njih u ožujku, travnju i svibnju prošle godine na vrhuncu pandemije uopće nije dolazio prodavati. Iako se situacija polako vraća u normalu, dnevna naplata štandova dosta nam je pala, o čemu ćemo voditi računa u ovoj godini, ističe Letinić, dodajući kako su i njima, kao i brojnim drugim tvrtkama, oči sada uprte u sezonu.
- Najveći dio prihoda ostvarujemo upravo u tom razdoblju te sada pratimo situaciju s koronavirusom, budući da će nam se daljnjim padom zaraženih vratiti i dio prodavača. To je osobito važno i za ribarnicu na kojoj smo u drugom dijelu 2020. imali pad kupaca, pojašnjava direktor Tržnice Zadar.

Nadaju se dobroj sezoni

Nema sumnje da će ova gradska tvrtka povećati prihode, s obzirom da su od siječnja do kraja listopada prošle godine ipak ostvarili 85 posto prošlogodišnjeg prometa. Znatan dio sredstava otišao im je i na mjere zaštite od korone jer su na svim štandovima morali osigurati maskimalnu zaštitu prodavačima i kupcima.
- Svi pokazatelji ipak govore kako je Zadranima pijaca i dalje draža od kupovine voća i povrća u trgovinskim centrima jer to je i dio njihovog jutarnjeg đira. Zato apeliram na naše sugrađane da maksimalno poštuju mjere zaštite na pijaci kako bismo i dalje mogli raditi. Moram napomenuti kako su nam u tom dijelu puno pomogli članovi postrojbe Gradskog stožera koji su svakodnevno na pijaci, makar nekoliko sati, pogotovo na ribarnici. Zato na kraju molim za razumijevanje i naše kupce neka se još više priodržavaju mjera, poručuje na kraju Letinić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno