Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA OPG Žampera, OPG Ante Prtorić i Mićanovi dvori za nagrade!

11.02.2021. 12:15


Sukladno aktivnostima na afirmaciji ruralnog prostora, razvoja agro i seoskog turizma, eno gastro turizma i aktivnosg odmora na prostoru zaleđa, TZ Zadarske županije istakla je niz kandidata za nagrade u kategorijama ruralnog turizma. Njih na razini Hrvatske dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova selo«, pod nazivom »Suncokret ruralnog turizma«. U vremenu kada turistička seljačka gospodarstva jurišaju ka vrhu popularnosti, na krilima okretanja izvornosti i prirodi, a što je i ubrzano pandemijskim (ne)prilikama, predstavljamo ovdašnje kandidate u kategoriji turistička seljačka gospodarstva, te ruralno turistički projekt.


OPG Žampera – Sinergija otočne gastronomije i robinzonskog odmora
Obitelj Žampera vodi poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo u Žmanu na Dugom otoku. Težište poslovanja je proizvodnja kozjeg sira i maslinovog ulja, a njihovi proizvodi nose certifikate koji potvrđuju prirodnu i ekološki prihvatljivu obradu i proizvodnju. Prirodan i čist okoliš i blaga klima pridonose ponudi proizvoda najbolje kakvoće. Kušajte kozji sir i maslinovo ulje i sami se uvjerite da je njihov prirodni okus neponovljiv!
U Konobe i kušaone stoji najkraće: Proizvode kozji sir i maslinovo ulje na prirodan i ekološki certificiran način, a prirodan i čist okoliš i blaga klima pridonose najboljoj kakvoći.
Obitelj Žampera težište ima na proizvodnji kozjeg sira, naziva Golija i Žmanski, od vlastitog stada i maslinovog ulja, a proizvodi nose eko certifikate. Kozji sir u maslinovom ulju, koji združi ove dvije primarne težnje, čemu dodaju kadulje, komorača i majčine dušice ili bosiljak i fini češnjak, je doživljaj, a ne tek hrana. Za one u potrazi za odmorom u punom dodiru s prirodom, daleko od gužve i buke, na nenaseljenom otočiću Krknata čeka njihova kućica za odmor. Spojem svog maslinovog ulja s gospinom travom rade i ljekovito kantarionovo ulje. Tu su i konzervirane masline, svježe kozje mlijeko, krumpir, rajčica i krastavci,.. sve iz eko uzgoja.


OPG Ante Prtorić – Autohtona eko gastronomija otoka Paga
Gostima se nudi domaća autohtona hrana pripremljena na autohtoni način, te interpretacija jela na moderan način sa autohtonim namirnicama. Način pripreme hrane odvija samo na mikrolokaciji mjesta Kolana koja se prenosi naraštajima. Inovativnost se održava u pripremi određenih tradicionalnih jela na moderan način (npr. babino vreteno od skute) sa domaćim autohtonim namirnicama.
Dalmatinski uređena konoba OPG Prtorić ponudit će Vam domaće proizvode otoka Paga.
Uz tradicionalni paški sir ovdje možete uživati u bogatim okusima tradicionalnih jela uz folklorni glazbeni program. Vlastiti su proizvodi vino, masline, svinje, sir, ulje, pršut i ovce jer uz svoju janjetinu i sir, drže i svinje i rade pršut, imaju svoj maslinik, vinograd i voćnjak, pa gotovo sa su samodostatni.




Mićanovi dvori – Duh starih vremena Bukovice
Seosko imanje »Mićanovi Dvori« nalazi se na obroncima Obrovca, iznad kanjona, u zaseoku Drage u Kruševu. Izgrađeni u tradicionalnom stilu, »Mićanovi dvori« predstavljaju duh starih vremena u Bukovici, imanje je u vlasništvu obitelji koja je nakon rata obnovila svoju staru kuću i počela pozivati ​​ljude da dođu i uživaju u okolini. Smješteno na samom rubu sela, ovo seosko imanje gostima nudi doživljaj autentičnog načina života ruralne Bukovice. Sjeća li se itko smokvenjaka, ušećerenih mendula, panduleta? Što su dalmatinski ravioli i cviti i tko je probao tortu od rogača? Što je Prisnac? U standardnu ponudu seoskog gospodarstva Mićanovi Dvori uvrštene su sve ove delicije izgubljenog vremena. Ne propustite ih probati, isti su kao da ih je baka radila.
Nalaze se iznad Obrovca u zaseoku Drage-Župani u Kruševu odakle je veličanstveni pogled na Velebit te kanjon Zrmanje. Koncept je zamišljen kao idealno mjesto za one željne odmora u netaknutoj prirodi, u osami, na svježem zraku daleko od gradske gužve. Nudi priliku za bijeg od svakodnevnice uz niz ponuda aktivnog odmora od pješačenja do čudesne staze tri rijeke, raftinga na čarobnoj Zrmanji, jahanja u ergeli konja na imanju ili tek spusta donjim tokom Zrmanje do Novingradskog mora. Na gospodarstvu se nalaze i smještajni kapaciteti te otvoreni bazen. Riva rafting d.o.o. koja upravlja imanjem odnosno Đuro Župan odavno su Mićanovim dvorima, u spoju kompleksa i najatraktivnije ponude aktivnog odmora, osigurali status prvaka ruralne ponude Dalmacije.
—————————————————————————————————————————————————————–
 


Čarobna šetnja
Prošećimo od čarobnog Dugog otoka i Žmana, preko mjesečevih pejzaža Paga i Kolana, kršne Bukovice i Kruševa, do najvećeg nam jezera i mjesta tisućljetne povijesti Vrane. Obrazloženja kandidatura sa liste HUTRR »Klub članova selo« su kratko dopunjena brošurom TZ Zadarske županije – Reci Da! hrani i vinu: Konobe i kušaone​, odnosno portalom Agroturizam Zadar – Putevi vina, ulja i sira zadarskog kraja.


Kategorija: Ruralno turistički projekti: Maškovića Han iz Vrane


Maškovića Han – Budite dio srednjovjekovne priče
Izgradnja Mašković Hana započela je davne 1644.godine po naređenju i sredstvima Jusufa Maškovića, porijeklom iz Vrane, visokog dostojanstvenika na sultanovom dvoru i vrhovnog admirala turske flote. Han je trebao biti ljetnikovac/rezidencija samog Maškovića kada se iz Carigrada vrati u svoj rodni kraj. Zamišljen je kao raskošna monumentalna i moderna građevina koja bi imala svu potrebnu udobnost, uključujući i tursko kupatilo – hamam. Tragična sudbina vlasnika ostavlja trag i na Hanu koji ostaje nedovršen do današnjih dana. Projekt »Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane« sufinanciran je sredstvima Europske unije, a pripremljen je u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u suradnji s Općinom Pakoštane i mjestom Vrana. Rezultat svih provedenih aktivnosti je obnovljeno kulturno dobro Maškovića han u punoj funkciji kao višenamjenski kompleks s hotelskim smještajem (četiri zvjezdice), wellness i spa zonom, restoranom, uredima Agencije Han, turističkim info punktom, izložbenim prostorom i prodajnim mjestima za autohtone proizvode. Osim smještaja, u sklopu Hana djeluje a la carte restoran koji privlači goste izgledom, ambijentom i bogatom autohtonom gastronomskom ponudom.
Povijesna crtica
U izgradnju su uložena značajna novčana sredstva, te je na njemu radilo čak 500 radnika dnevno. 1645. godine Mašković sa 60 000 ratnika osvaja Kretu, a plemenitost koju je ukazao prema zarobljenim mletačkim vojnicima i građanima uzdiže ga među najuzornije ratnike svih vremena.
Sadašnja ponuda
Sada u baštinskom hotelu ima14 dvokrevetnih soba i 2 de luxe apartmana, a posebno dizajnirani drveni namještaj s popločanim podom stvaraju toplu i romantičnu atmosferu. Elegantne sobe otkrivaju originalne kamene zidove i dimnjake.
Restoran uz paletu autohtonih jela kraja, te međunarodne ponude nudi jedinstvene jelovnike inspirirane kuhinjom Otomanskog carstva, a restoran je smješten u prostoru nekadašnje džamije.