Povijesna baština i dom modernoj umjetnosti u svim njezinim izričajima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Obilježena peta godišnjica otvorenja obnovljene Kneževe palače
Program je započeo kvizom »Skice iz prošlosti Zadra« za učenike sedmih i osmih razreda zadarskih osnovnih škola. Nastavljen je druženjem za poznatim zadarskim akademskim umjetnikom Marijom Javoranim, koji je kroz »good talks« približio život Mediterana kakav on prikazuje u svojim djelima. Plesači ZPA i Plesnog odjela GŠ Blagoje Bersa, uz pomoć solista iz dalekog Japana otplesali su performativnu interpretaciju baleta »Pulcinella«. Program je zaključen svečanim koncertom učenika Glazbene škole Blagoje Bersa
Vedran SITNICA
Koncert učenika Glazbene škole Blagoje Bersa za peti rođendan Kneževe palače

Bogatim zabavno – kulturnim programom, kao i besplatnim ulaskom za sve posjetitelje, Kneževa je palača jučer proslavila svoj peti rođendan. Ravnateljica NMZ – a Renata Peroš tim je povodom još jednom istaknula kako novoobnovljeni kulturno – povijesni kompleks Kneževe palače, u kojoj muzej stoluje već pet godina, nema samo kulturno – umjetničku ulogu, već je dio šire mreže kompleksa koji ima zabavnu i turističku namjenu.
- Kao i svake godine, nastojimo bogatim programom obilježiti djelovanje u prostoru Kneževe palače, koja nije dom samo povijesti, već i modernoj umjetnosti u svim njezinim izričajima. Udruženim snagama NMZ – a, Koncertnog ureda Zadar, ZPA i naših udruga partnera, pripremili smo bogat kulturno – zabavni program, te smo za naše posjetitelje, osim bogatog zabavnog jutarnjeg programa, cijeli dan osigurali besplatan ulazak u Palaču, te uživanje u našoj stalnoj postavi »Šest salonskih priča«, kao i gostujućim izložbama »Opus«, »Pulcinella - izložba kostima i maski« i »Strip - internet našeg doba«, kazala je Peroš i dodala kako je najljepša od svih činjenica kako njihov slavljenički program obiluje uratcima mladih umjetnika, koji Palaču smatraju svojim domom i sigurnim prostorom za prezentaciju svojih umijeća.
- Nama je uvijek u interesu svim umjetnicima i posjetiteljima pružiti sigurno, zabavno i inspirativno iskustvo zadarske umjetničke scene, poručila je Peroš.

Mediteran u životu Marina Javorana

Program je započeo kvizom »Skice iz prošlosti Zadra« za učenike sedmih i osmih razreda zadarskih osnovnih škola, koji su odgovarali na pitanja vezana uz kulturnu prošlost grada Zadra prikazanu na video ekranima prvog kata Kneževe palače. Nakon kviza na red je došlo druženje s poznatim zadarskim akademskim umjetnikom Marijom Javoranom, koji je kroz »good talks« približio život Mediterana kakav on prikazuje u svojoj umjetnosti. Mario Javoran dobitnik je prestižne nagrade zaklade Art Renewal Center, koja je njegovo djelo »Mediterraneo« proglasila najboljim uratkom na 15. međunarodnom ARC salonu, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo.
- Moj je umjetnički cilj prostoru Mediterana dati neku novu viziju. Osobno sam duboko određen svojom obiteljskom prošlošću i obiteljskim otočnim identitetom, te često razmišljam o povijesti i budućnosti naših otoka. Njih, osim estetskog dijela i velikih ljepota, godinama prati surov život. Moj ulazak u tu temu bio je s jednim crtežom koji je nastao prije oko četiri godine, na kojem sam simbolički prikazao stvarnost života na našim otocima, poručio je Javoran.

Nastup solista iz Japana

Plesači Zadarskog plesnog ansambla i Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa, uz pomoć solista koji je stigao iz dalekog Japana otplesali su performativnu interpretaciju baleta »Pulcinella«.
- Solist koji pleše ulogu Pulcinelle stigao nam je iz dalekog Japana. Trenutno je na studentskoj razmjeni na Odjelu za anglistiku Sveučilišta u Zadru. Patricia Gospić, naša dugogodišnja plesačica je njegova partnerica Pimpinella. Marija Šarić – Ban, kustosica Etnološkog odjela NMZ – a osmislila je kostime za performans koji se naslanja na Commediu dell’ arte i bazira se na Stravinskovom baletu »Pulcinella«, kazala nam je kratko Sanja Petrovski, voditeljica ZPA.
Program su zaključili učenici Glazbene škole Blagoje Bersa, koji su povodom petog rođendana Kneževe palače pripremili raznolik program, koji je obuhvatio nastupe učenika puhačkog i gudačkog odjela, te klavira.
- Program smo završili nastupom mješovitog zbora i gudačkog orkestra. Učenici i profesori vrlo su uzbuđeni zbog ovog koncerta, za koji su se dugo pripremali, jer zbog nepovoljne epidemiološke situacija djeca dugo vremena nisu mogla nastupati. Pogotovo ih veseli nastup u zboru i orkestru, jer su svi ponovno zajedno i imaju priliku družiti se i zabavljati. Ovim bih putem željela naglasiti kako se učenici gudačkog i puhačkog odjela ovime dodatno pripremaju za skoro međužupanijsko natjecanje studenata i učenika glazbe i plesa, koje će se početkom ožujka održati u našoj školi, poručila je Branka Višić Karavida, ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno