Za produžetak sezone i prepoznatljivost destinacije!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Udvorstručeni poticaji i proširena partnerstva
Potporama dominiraju aktivni, sportski i pustolovni turizam, upravo stvoreni za pred i posezonu kao i manje posjećene krajeve, ali je vidljivo da, zauzimanjem druge pozicije među podržanim programima i dogđajima, vinski i gastro turizam konačno stanuju ovdje, i jačat će
Vedran SITNICA
Glazbene večeri

Turistička zajednica Zadarske županije udvostručila je sredstva za potpore događanjima, ali i odlukom o njihovoj dodjeli otkrila što od manifestacija možemo očekivati na našem području.

Usmjerenje zadarske turističke regije i TZ k aktivnostima, a što je iskazano i u brendu i brend strategiji (SayYes - Reci DA...) jasno je vidljiva iz ove raspodjele u kojoj su upravo manifestacije sportskih, outdoor i adventure turističkih sadržaja najvidljivije i najznačajnije podržane.

​Ključni razlozi za potpore

Dodatnih razlog za poticanja upravo takvih događanja i manifestacija je niz, a svakako su ključni u činjenici da se mahom odvijaju u pred i posezoni jer vrhunac sezone nije ni pogodan za njih. Osim doprinosa produljenja sezone, što je jedno od ključnih opredjeljenja TZ Zadarske županije, takva događanja stvaraju nove razloge dolaska u ovo područje. Uz to istaknuti je da se takva događanja gotovo isključivo organiziraju van turističkih središta na otvorenom, u prirodi i ruralnim i često turistički nerazvijenim i/li neotkrivenim područjima.

​Aktivni, sportski i adventure turizam - potpore događanjima

Potvrda takvog opredjeljenja su iznosi u kojima 3 Granfondo Falkensteiner Borik te 9. Triatlon by Falkensteiner Punta Skala uživaju najveću potporu od po 30.000 kuna. Sa po 25.000 kuna podržan je projekt Reci Da! Avanturi u Paklenici, kao i tradicionalni Higlander Velebit, Zadar Outdoor Festival (sa proljetnom i jesenjom izvedbom), Zadar Night Run. Po 15.000 podržani su i World Championship Moto Surf Falkensteiner, 2. Dugi otok moto Tour, Dugi otok Trail, legendarni Škraping Tkon-Pašman, DM Eko Pakoštane Trail. Po 10.000 za Zadar Christhmas Run, Alpe Adria Jet Ski Tour - Continental Campionship Zadar, MTB Maraton Posedarje, 6. Borik Zadar Spring Open HUT Master (teniski turnir), VakAnZa. Podržan je Međunarodni plivački maraton u Rtini, Plivački maraton Novigrad-Maslenica, Paški trail...

​​Aktivni, sportski i adventure turizam - razvojni projekti i DMK

U segmentu podrške Razvojnim projektima turističkih proizvoda također je značajan dio vezan uz aktivni odmor, pa je najveća podrška od 40.000 kn išla JU PP Vransko jezero za projekt Birding by Bike, dakle promataranje ili traganje za pticama uz bicikliranje, a Riva Rafting dobila je jednaku potporu upravo u snaženju brenda pustolovnog i sportskog turizma uz nabavu kayaka i rafting opreme. Tek nešto manje dato je TZ Pakoštana za uređenje biciklističke staze Pakoštane Vransko jezero.. Podržani su razvojni projekti ciklo turizma u regiji, Packrafting na Zrmanji (rafting s malim čamcima prenosivim na leđima), Unaprjeđenje pješačko biciklističke infrastrukture u na području TZ Starigrada,, biciklistički centri, stanice za popravak bicikla, obogaćivanje sadržaja na biciklističkim stazama, odmorišta, panoramski putevi, a sve u funkciji biciklizma, trekinga, nordijskog hodanja,.. Konačno u svega šest podržanih programa DMK avanture, kayak, hike, rafting ili hodnje se odnose na četiri.

Eno-gastro ofenziva

Nakon raznih oblika aktivnog odmora dominaciju u potporama uzima do jučer nezamislivo - vinsko gastronomsko iskustvo, pa se iz potpora otkriva prava ofenziva događanja vezanih uz takva iskustva, odnosno potvrda da eno-gastro turizam stanuje i ovdje. Kod podrške DMK, osim četiri programa aktivnog, sportskog ili avanturističkog odmora, podržane su dvije (Ribolov i maslinarstvo Dugog otoka, odnosno Zadar eno-gastro experience).

Kod razvojnih projekata TZ Kali, najribarskijeg mjesta u nas, radi na jačanju gastro ponude s naglaskom na ribu i riblje proizvode, što posebno raduje.

U događanima su Zadar Street food festival, a imat će proljetnu i jesenju izvedbu, Meet me Fetival u Zadru nastavlja, a veliki povratak ima Tuna, Sushi& Wine festival. Nastavlja se Zadar Wine Festival a imat će i turističko komercijalne ljetne izdanke, pa su tu i 1. Dani Maraštine- Spomenuti kaljski ribarski prvaci imaju i Blue Fish festival i tradicionalne i čuvene Kualjske ribarske noći - Tunuara. Tu su i Ninska šokolijada, Okusi novigraske dagnje, Dani otvorenih vrata agroturizama Ravnih kotara, Fešta od sira (Kolan), Luka i igara na Vrani (Kamenjaku), Bibinjski kogo, Food art - Food Artichoke, kao jedna od novina, pa do čuvenog Vinfest Benkovca, kao najznačajnijeg ovdašnjeg vinskog okupljanja i ocjenjivanja, a mnoštvo je nespomenutih manifestacija koje imaju i gastro vinsku komponentu.

Tradicionalna događanja

Naravno da je uz to podržan i niz tradicionalnih i prepoznatljivih događanja svakako predvođenih najtradicionalnijim, poput 65. Glazbenih večeri u sv Donatu, najznačajnijim - Biograd Boat Show, jedinoj sajmenoj priredbi na ovom prostoru i najznačajnijoj nautičkoj manifestaciji u zemlji, koja produlji sezonu do kraja listopada i povod je dolaska značajnog broja gostiju. Pa su tu vječne Saljske užance, čuveni Dani vitezova vranskih, već ustaljeni Dani otvorenih vrata Solane Nin, do Noći privlačkih ribara i sabunjara, Pagart festivala, Festivala pijeska u Ninu kao i tamošnjeg Romantičnog tjedna, Zadar organ festivala...

M. Kadija: Udvostručenjem potpora do bolje sezone

- Ovogodišnja sredstva za potpore su više od dvostruko povećana - s 600.000 kuna povećali smo ih na 1.350.000 kuna. I to 50 posto veći budžet za potpore događanjima, 100 posto veći za agencije, tzv. destinacijske menadžment kompanije, te novi budžet potpora za razvoj proizvoda posebnih interesa od 400.000 kuna - kaže direktorica Turističke zajednice Zadarske županije MIhaela Kadija, objašnjavajući:

- Ponosni smo što, uz sustav turističkih zajednica koji već godinama održava cijelu lepezu tradicionalnih događanja zbog kojih nam se gosti vraćaju, imamo i snažna događanja privatnog sektora koji stvaraju snažne motive dolaska. Naše potpore događanjima usmjerene su na marketinški dio organizacije te se dodjeljuju za oglašavanje i izradu marketinških materijala. Tako se kod potpora događanjima značajnije boduju, između ostalog, ona događanja koja se odvijaju u zahtjevnijim periodima pred i posezone, kao i ona s jačim medijskim oglašavanjem, točnije inozemnim oglašavanjem i odjekom na tržištima. Naime, cilj nam je imati što više događanja zbog kojih će turisti doći u destinaciju, događanja koja su motiv dolaska. No, naravno, cijenimo i podupiremo i mala, lokalna događanja, koja čine onu dodatnu ponudu i koja upotpunjuju i uljepšavaju boravak na destinaciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno