Supružnici agronomi iz Biograda europskim novcem oplemenili krš

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OPG Sambunjak Domitrović
Najveći dio potpore iskorišten je za kupnju i sadnju 12.500 sadnica smilja, 2.000 sadnica lavande i 700 sadnica kadulje te za instaliranje tisuće metara cijevi za podzemni sustav navodnjavanja i izgradnju gusterne, kaže Dubravka Sambunjak Domitrović, dodajući kako im još predstoji kupnja motokultivatora i alata te gradnja nadstrešnice i postolja za pčele
Velimir BRKIĆ
Željko i Dubravka Domitrović s 10-mjesečnom kćeri

OPG Sambunjak Domitrović iz Biograda na Moru ima recept za uspješan OPG i jedan je od pozitivnih primjera vezanih uz povlačenja sredstava iz EU fondova. Upravo onih eura zbog kojih je LAG Laura i voditelj Ivan Čupić prethodna četiri dana održao čak osam radionica.

- Bespovratna sredstva u iznosu od 15.000 eura odobrena su za projekt unutar operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kazala je Dubravka Sambunjak Domitrović, 39-godišnja diplomirana inženjerka agronomije iz Biograda.

Potpora predviđena prvim natječajem za operaciju 6.3.1. iznosila je pojedinačno po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, što je omogućavalo financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije pravilnika i natječaja.

Prva rata u iznosu od 50 posto potpore isplaćena nam je odmah, dok će se preostalih 50 posto isplatiti nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana, u našem slučaju na jesen, rekla je Sambunjak Domitrović.

Njezin OPG bio je među 72 korisnika potpore iz Paga, Povljane, Kali, Sali, Pašmana, Sv. Filipa i Jakova, Posedarja, Jasenica, Stankovaca, Zadra, Obrovca, Ražanca, Benkovca i Gračaca.

- Najveći dio potpore je iskorišten za kupnju i sadnju 12.500 sadnica smilja, 2.000 sadnica lavande i 700 sadnica kadulje te za instaliranje tisuće metara cijevi za podzemni sustav navodnjavanja mikrorasprskivačima i izgradnju gusterne, nabraja Dubravka, dodajući kako im još predstoji kupnja motokultivatora i alata te gradnja nadstrešnice i postolja za pčele.

Naime, 70-ak košnica nalazi nam se u Sikovu i Biogradu, želi ih prenijeti na jedno mjesto. Zato i sadi lavandu i kadulju.

Devet tisuća metara četvornih brižno uređenog zemljišta Dubravkinog OPG-a nalazi se na lokaciji Pručanik Gladuša, između Zabavnog parka Mirnovec i turističkog naselja Crvena luka.

- Sve je započelo 2010. godine kad smo od Hrvatskih šuma dobili služnost na 50 godina kamenitog zemljišta sa šikarom, jednog u nizu te godine danog na služnost, priča Dubravka kojoj u svemu pomaže suprug Željko, također diplomirani inženjer agronomije, aktualni predsjednik biogradske udruge Hippocampus.

Upoznali su se u Zagrebu gdje su oboje studirali na Agronomskom fakultetu. Zajedničkim snagama i vlastitim sredstvima krenuli u krčenje šikare nakon čega su posadili prvih 50 sadnica maslina. Šeta, kaže Dubravka, što i tada nisu bila dostupna EU sredstva.

Kako krenuti u život bez posla, pitala se pred osam godina Dubravka, koja se danas može pohvaliti činjenicom kako je zajedno sa suprugom stvorila malo, ali uspješno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Dokazala i sebi i drugima da se sve može kad želja i trud postoje.

- Odustajanje nam nikad nije bilo opcija. Uz dobru organizaciju sve se stigne. Posla ima, međutim, kada se radi s ljubavlju, ništa nije teško. To se mora voljeti, u tome se mora uživati, objašnjava Dubravka Sambunjak Domitrović uspješnu poljoprivrednu priču mlade obitelji dvoje agronoma.

Dubravki i Željku ljubavi i vjere u uspjeh plantaže smilja, lavande i kadulje te maslinika u oplemenjenom kršu na jugoistoku Biograda, ne manjka.

- Odmah smo odlučili, na škrtoj zemlji obavijenoj kamenjarom proizvoditi isključivo ekološki. Pazimo da je gnojivo isključivo organskog porijekla, cijeli je proces zaista kontroliran. Želimo proizvesti svježinu i kvalitetu na ekološki način, poručila je Dubravka.

Ulaziti u ovaj posao samo radi novca, kaže, ne isplati se. Plodovi rada bit će opipljivi za dvije ili tri godine, a pred njima je i realizacija programa agroturizma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (6 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Čestitam!