Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

CENTAR ZA KREATIVNE INDUSTRIJE Relja će postati novo centralno mjesto u gradu

11.03.2020. 11:31


Jako sam zadovoljan kako ovo izgleda i kako će u vrlo skoroj budućnosti izgledati. Dobivamo jedan novi prostor čiji smo mi vlasnici i vjerujem da je ovo samo prva faza, ovog projekta. Imali smo čak ideju ovdje napraviti i dvoranu međutim, vidjet ćemo hoćemo li moći to financijski pokriti. Ali, svakako ćemo nastojati jer se želimo razvijati. Ono što je bitno, to su još neke nove stvari koje ćemo također, pokušati realizirati. No, za sada ne želim još otkrivati sve tajne, rekao je dobro raspoložen župan Zadarske županije Božidar Longin.
I doista, župan je imao razloga za zadovoljstvo jer Centar za kreativne industrije koji se gradi na Relji odmah iza City Gallerije, niče iz dana u dan kao »gljiva poslije kiše« i kako napreduju radovi, postoji velika mogućnost da sve bude završeno i prije roka i što je još važnije, bez probijanja financijskih okvira. Zadarski Centar za kreativne industrije je prvi i jedini ovakve vrste u Hrvatskoj.


Župan i njegov tim
U »radnim cipelama« i s kacigom na glavi u obilasku je bio župan Longin sa svojim suradnicima od kojih su u ovom slučaju, kako smo odmah primijetili, u većini žene. Naime, bila su tu samo dvojica muškaraca – Lovro Jurišić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove te Ante Župan, zamjenik pročelnice njegova Ureda Katarine Miletić. Našalio se župan Longin i na tu temu, ali je onda sasvim ozbiljno dodao kako su mu do sada u životu uvijek najbolje suradnice bile žene jer su savjesne, odgovorne, riječju – izuzetno sposobne. A, izgradnja Centra za kreativne industrije na Relji u rukama je žena.
Naime, Katarina Colić ravnateljica je INOVAcije – ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije pod čijom se »kapom« realizira ovaj sjajan projekt, njezina je zamjenica Vedrana Kevrić, voditeljica projekta gradnje je Jasminka Ćoza, glavna projektantica Ana Alar i predsjednica Upravnog vijeća Marta Hordov.
– Dakle, nema greške, zaključio je župan Longin smijući se dok su dame ipak, malo nevoljko stavljale kacige na glave kako bi krenule u obilazak unutarnjeg prostora koji već polako, poprima završne obrise.


Projekt odlično napreduje
– Mi smo s ovom idejom započeli već ima dosta dugo, ali smo bili daleko od realizacije. Uvijek se javljaju pojedini problemi koje smo u hodu pokušavali premostiti. Naravno, nije ni sad sve ovo bilo tako, jednostavno. U ovom projektu je poprilični udio lokalne samouprave, odnosno Županije, što je nama bio, naravno, udarac na proračun. Međutim, sve smo uspjeli ove godine zatvoriti. Ono što mene veseli jest činjenica da objekt napreduje odlično, da su izvođači radova dobri i kvalitetni jer je to općepoznati problem u cijeloj državi -naći dobre izvođače. I što je još važnije osim što nije probijen rok, nije probijen niti – financijski okvir. Za ovaj smo projekt imali još neke ideje, pogotovo kako na ovaj dio nastaviti još jedan edukativni dio koji bi bio vezan za naše školstvo, ali vidjet ćemo koliko ćemo se moći rastegnuti. Također, činjenica jest da je ovaj sastav Županije, u svom mandatu – prvi do sada, počeo brinuti o svojim nekretninama. A, ovaj Centar će biti još jedan dokaz da gradimo i stvaramo i napokon imamo – svoje. Mi ćemo vrlo skoro i kao Županija imati svoje, tako da ćemo nastojati i s time dobiti neka sredstva i onda bi cijeli ovaj projekt još nadogradili kao drugu fazu gdje bi onda taj školski, edukativni dio stavili uz Centar. Nadam se i da je Grad Zadar s ovim zadovoljan i da će cijeli ovaj prostor dobiti jedan novi sadržaj i prekrasan trg. Mislim da će ovaj dio grada postati još jedno lijepo, centralno mjesto. Tu je City Gallerija, tu je i crkva. Sve se uklapa u ovaj dio oko Centra. Bit će to još jedna prekrasna gradska četvrt za susrete, druženja, ali i rad i stvaranje, zaključio je župan Longin, dok je ravnateljica Katarina Colić i sama jako zadovoljna dinamikom radova, zahvalila županu i svim službama u Županiji na velikoj i svesrdnoj podršci.




I dvorana za video i audio sustav i scensku rasvjetu
– Svi su pomagali, od Odjela za javnu nabavu, Odjela za financije itd. Projekt je jako zahtjevan i jako je teško pratiti sve to s ugovornim tijelom jer su izvori financiranja europski. Što se tiče samog projekta, tu je 1.650 kvadrata, tri kata i podrum. U podrumu planiramo tonski studio s video montažom. U prizemlju je planiran jedan caffe-bar koji će biti za najam i planirani su prostori za najam poduzetnicima. Na prvom katu imamo »coworking« prostor koji ćemo osmisliti i također, tri sale za edukaciju i sedam prostora za najam. I na trećem katu su planirani prostori, uredi za najam i ogromna multimedijalna dvorana sa 140 sjedećih mjesta. U dvorani je planiran kompletan video i audio sustav i sustav scenske rasvjete, naglasila je Colić dodajući, kako je Centar namijenjen prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima.
Prema njezinim riječima, ono što je prije sedam godina bila IT industrija, sada je kreativna industrija, a taj spoj audio-vizualne i IT industrije je danas brzo rastuća industrija namijenjena poduzetnicima, mladima, studentima i svima koji žele ostvarivati neke poduzetničke ideje i pokrenuti vlastiti posao.
– Cijena ovog projekta je 30 milijuna kuna i taj iznos za sada, nismo financijski probili, a 20 milijuna kuna je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i blizu dva milijuna kuna od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, rekla je ravnateljica INOVAcije Katarina Colić.
 


I prije roka?


Radovi na gradilištu počeli su početkom rujna 2018. godine, a plan je otvoriti centar u rujnu ove godine. Poslovođa Milan Ratkajec zadovoljan je također, kako napreduju radovi.
– Napredujemo odlično. U rokovima smo. Građevinski radovi bi trebali biti gotovi za mjesec dana. Ali, bit će i prije. Svaki dan je na gradilištu 25 radnika i rade od 7 do 17 sati, rekao je Ratkajec.
Podsjećamo, nositelj projekta izgradnje Centra za kreativnu industriju je Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, a partner joj je Zadarska županija. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno – grafička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Hrvatski audiovizualni centar HAVC.