Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zagrijavanje za Tokio

11.03.2021. 08:36


Sezona jedrenja u olimpijskim klasama ulazi u uzbudljivu fazu, a u klasi 49er ovog proljeća planirane su četiri regate koje će jasno pokazati tko najspremniji ide na Olimpijske igre u Tokiju gdje će se dijeliti najprestižnija odličja u 2021. godini. Najbolji hrvatski jedriličari, Šime i Mihovil Fantela, članovi Sv. Krševana, godinu su počeli odličnim pripremama na Kanarskom otočju i na jugozapadu Portugala, a u klasi 49er prvi pravi izazov upravo ih čeka tamo gdje su najviše trenirali.
Otok Lanzarote ugostit će od 19. do 26. ožujka najbolje jedriličare svijeta, u regati koja je uletjela u kalendar kao zamjena za Palma de Mallorcu. Kanarski otoci, smješteni u Atlantskom oceanu i udaljeni više od 1000 kilometara od Pirinejskog polutoka, tako će ove sezone imati još važnije mjesto u 49er kalendaru nego inače. Baš na Lanzaroteu Zadrani su već pobijedili prije nešto više od mjesec dana, na Winter Series regati pa će zasigurno biti ponovo među kandidatima za postolje, ovaj put u još jačoj konkurenciji.
– Veseli sigurno što smo pobijedili. Ali ja ne gledam na to kao da smo mi sad bolji od drugih, nego da smo super radili u nekim plovovima i neke stvari unaprijedili. No, postoji i lista stvari koje još moramo trenirati da bismo išli dalje, prema naprijed – kaže Šime.
Mjesec dana kasnije jednako važna regata održat će se u francuskom Hyeresu, već tradicionalnoj stanici 49er kalendara. Akcija će započeti 17. travnja, a medalje će se dijeliti 24. travnja. Pobjednici u Francuskoj s mnogo će samopouzdanja dočekati Europsko prvenstvo koje počinje samo dva tjedna kasnije. U grčkom Thessalonikiju bit će od 4. do 9. svibnja vatreno, s Fantelama kao braniteljima bronce s prethodnog EP-a u Austriji i kao kandidatima za novo odličje. A onda se akcija seli u Japan. Oceanski valovi dočekat će najbolje 49ere svijeta u Enoshimi od 8. do 15. lipnja s uvjetima vrlo sličnima onima u kakvima će se odvijati i olimpijska regata, mjesec i pol kasnije. Što je jednako važno, bit će to i prilika da međusobno odmjere snage najjači Europljani s moćnim australskim i novozelandskim posadama, od kojih svakako moramo izdvojiti Blaira Tukea i Petera Burlinga, aktualne svjetske i olimpijske pobjednike.
– Australci i Novozelanđani imaju jake posade i bilo bi dobro odraditi regatu protiv njih i prije Olimpijskih igara. Ako ne prije, pretpostavljam da će svi u šestom mjesecu biti u Japanu pa ćemo se tamo vidjeti – dodaje Šime.
Nakon Enoshime, slijede završne pripreme za Tokio i zatim olimpijska regata u istoj luci. Akcija kreće 27. srpnja, a nove olimpijske vladare klase 49er dobit ćemo 2. kolovoza. Među 20 posada koje će se naći na startu, Fantele su među najozbiljnijim kandidatima za odličje. Nakon svjetskog zlata 2018. i europske bronce 2020. Zadrani u Tokiju love medalju kojom bi kompletirali svoju kolekciju. (Izvor: Red Bull Content Pool)