Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mladi vozači lani skrivili 149 prometnih nesreća

11.04.2021. 11:30


Na području Policijske uprave zadarske prošle noći provedena je ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača
Tijekom 2020. godine na području Policijske uprave zadarske od ukupnog broja, 1480 evidentiranih prometnih nesreća, mladi vozači su skrivili 149 prometnih nesreća, od kojih su tri prometne nesreće s poginulim osobama, 51 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i 95 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
U nesrećama koje su izazvali mladi vozači stradalo je 65 osoba, od kojih je pet poginulih osoba, 24 osobe teško su ozlijeđene te 36 osoba lakše je ozlijeđeno.
Neiskustvo je jedan od problema mladih vozača, koji im onemogućava da u određenim situacijama reagiraju na pravilan način.


Željni dokazivanja
Čak i kad se stekne određeno vozačko iskustvo mladi vozači željni su dokazivanja, kako sebi tako i okolini, posebice osobi koju se želi impresionirati. Vožnja sa prijateljima može biti zabavna pogotovo ako se radi o noćnim izlascima vikendom. Nakon noćnih izlazaka cijeli je organizam iscrpljen, pa su reakcije vozača znatno usporenije čime se direktno pridonosi neadekvatnom ponašanju u prometu.
Prometne nesreće ne događaju se nekom drugom, već se mogu dogoditi bilo kojem sudioniku u prometu, a mladim vozačima češće zbog navedenih razloga. Mladi vozači u prometu trebaju obratiti pažnju na druge sudionike u prometu, posebice djecu, osobe s invaliditetom i starije osobe. Isto tako, nužno je obratiti pažnju na vozila koja se kreću oko vas, usporite ukoliko nailazite na kolonu vozila, te držite dovoljan razmak od vozila ispred sebe.
Sve mlade vozače podsjećamo da su dužni poštivati ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakom ili prometnim propisom. Savjetujemo im da brzinu kretanja svog vozila smanje za vrijeme klizavih kolnika, u slučaju veće gustoće prometa te sukladno postavljenim prometnim znakovima koji ukazuju da se približavaju raskrižju, obilježenom pješačkom prijelazu, zavojima, prijevojima i nadvožnjacima, kako bi se u svakom trenutku mogli sigurno zaustaviti ili poduzeti drugu radnju u cilju izbjegavanja sudara u koloni ili naleti vozila na pješake ili vozače bicikala te slijetanja vozila sa ceste.
Mlade vozače podsjećamo da obavezno za vrijeme upravljanja motornim vozilima moraju koristiti sigurnosti pojas, da ne koriste mobitel i slične uređaje koji predstavljaju distrakciju. Mladim vozačima koji su tek počeli samostalno upravljati vozilima savjetujemo da ne prevoze velik broj putnika mlađe dobi, jer i oni predstavljaju distrakciju obzirom da održavanje konverzacije vozača s ovim putnicima odvlači njegovu pozornost s prometnice.


Ograničenje 0,00 promila
Kako velik broj mladih vozača u prometu sudjeluje nakon konzumacije alkoholnih pića, podsjećamo ih da za njih vrijedi ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu odnosno da niti ne smiju započeti upravljati vozilima ukoliko u organizmu imaju alkohola, droga ili drugih opojnih sredstava.
Podsjećamo mlade vozače da poštuju prednost prolaska na raskrižjima odnosno da poštuju redoslijed prolaska kroz raskrižja sukladno značenju postavljenih prometnih znakova i svjetala semafora.
Prilikom vožnje unatrag vozači moraju upaliti sva četiri pokazivača smjera te se prije nego što započnu vozilom na kratkom dijelu ceste kretanje unatrag, moraju uvjeriti da time neće ozlijediti druge sudionike u prometu ili oštetiti tuđu imovinu.
Nemojte zaboraviti pravila koja ste učili u auto školi. Pridržavajte se svih prometnih propisa i znakova. Budite koncentrirani na vožnju jer vam brza reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene policije. Budite tolerantni prema svim sudionicima u prometu i imajte na umu da cesta nije vaše vlasništvo.
Apeliramo na roditelje mladih vozača da obrate pažnju na činjenicu da nakon stjecanja uvjeta za upravljanje i dobivanja vozačke dozvole, proces osposobljavanja vozača nije završen. Na mnoge situacije koje se događaju u prometu, mladi vozači nisu naučeni u auto-školi. Svojim savjetima skrenite im pažnju na neadekvatno i pravilno ponašanje, te ih usmjerite da budu bolji vozači i unaprijede svoj način vožnje.