Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pomoć sve češće traže mlade zadarske trudnice

11.04.2021. 10:30


Zatvaranja prouzročena epidemijom koronavirusa i dalje utječu na porast obiteljskog nasilja. Oslabljena financijska situacija pojedinih osoba, mjere koje su utjecale na smanjeno kretanje i porast frustracija dovode do eskalacije unutar temelja društva, obitelji. Ugrožene su žene, ali i djeca.


Telefonska linija
Gordana Markulin – Ježina, predsjednica zadarske udruge »Duga« za pomoć ženi i djetetu, žrtvama nasilja ispričala je o trenutačnoj situaciji i, kao uvijek, pozvala sve kojima je potreba pomoć da im se obrate.
– Ne trpite nasilje, izađite iz nasilja. Prva pljuska i gotovo je, iza toga sjedni i razgovaraj. Ako ne uspijete riješiti problem, potražite pomoć. Ako ga ni tada ne uspijete riješiti, uklonite se. Naći ćemo način za pomoći, ohrabruje Markulin – Ježina.
Razumije se da se u potpunosti štiti anonimnost osobe, a nude psihološku i pravnu pomoć te informiranje putem SOS telefona, kao i individualne razgovore s korisnicima u savjetovalištu, na njihov zahtjev.
– Mi još uvijek nemamo otvoreno savjetovalište, već djelujemo telefonskim putem. Međutim, pozivi su sve češći i češći, imamo dva do tri savjetovanja u trajanju od oko sat vremena svakog dana. Žene zovu, imaju snažnu potrebu razgovarati s nekim, otkriva Markulin-Ježina i napominje da je telefonska linija na raspolaganju od 0 do 24 sata.
Primjećuje da sve više i više zovu mlade trudnice, stare od 24 do 30 godina, koje traže smještaj u skloništu.
– Nasilje je eskaliralo. Mnogo je tu faktora koji dovode do toga, nema zaposlenja, nema temelja za izgradnju kvalitetne obiteljske zajednice, ali uočava se i prebrzo vezivanje za partnera, saznajemo od Markulin – Ježina potencijalne uzroke novonastale situacije.
Dakle, ne žele se vraćati u svoju primarnu obitelj, k svojim roditeljima, traže promjenu, odvajanje od nasilnog partnera, pa i da se otac izdvoji iz obitelji što je zakonski onemogućeno.


Mlađe žene
Međutim, kako saznajemo, postoje i slučajevi gdje dijete regularno susreće oca, otac nema zabranu pristupa. Dapače, imaju vrlo blizak odnos i dijete je jednako povezano s oba roditelja.
Nažalost, zastupljeni su svi oblici nasilja, od verbalnog, psihičkog, ekonomskog do fizičkog koje rezultira tim da žena shvati da više ne može tako i zatraži pomoć.
U skloništu su trenutačno dvije žene i jedno dijete, a valja naglasiti i da su uredili prostor za izolaciju nužnu zbog širenja koronavirusa.
– Nakon što dođu u sklonište, žene međusobno razgovaraju i to je također vrsta pomoći. Nakon toga slijede individualni razgovori i usmjeravanje. Žene moraju postati svjesne i pomoći same sebi. Educiramo ih, pokušavamo im pronaći posao. Upućujemo ih na sve moguće adrese. Dobro je dok su kod nas, ali nakon šest mjeseci ili maksimalno godinu dana, one moraju negdje otići. Tada se vraćaju svojoj primarnoj obitelji ili, doduše vrlo rijetko, vrate se nasilniku ili pronalaze smještaj i zbrinjavaju sebe i svoju djecu. Tu bi trebala uskakati zajednica, ali kod nas je to još na labavim nogama. Teško im je naći posao, pogotovo sada. Guramo ih koliko možemo, ali u ovome trenutku jako im je teško, ispričala je Markulin – Ježina o procesu snalaženja žena nakon skloništa ističići koronakrizu kao dodatni otežavajući faktor.




«Zbog djece«
Iz činjenice da mlađe žene manje trpe zaključuje se da smo ipak napredovali kao društvo, barem donekle je senzibilirana javnost i ukazano je na pogubnost svih oblika nasilja.
No, nameće se pitanje zašto neke žene toliko dugo trpe zlostavljanje. Prema Markulin – Ježina, to je rezultat patrijarhalne primarne obitelji i takvog odgoja, kao i ekonomske ovisnosti. Najčešći razlog ostanka u nasilnim odnosima su djeca.
– Ali ove žene nisu svjesne da tako viktimiziraju tu svoju djecu i da ta djeca gledaju to nasilje iz kojeg će, naravno, proizići nasilje, upozorila je predsjednica Duge dodavši da su nasilnici nisu samo muškarci, već da među njima ima i žena. Trebalo bi još puno toga promijeniti, a osobito raditi na prevenciji nasilja. To je alfa i omega rješavanja problema, zaključuje Markulin – Ježina.
Sve u svemu, nasilje u obitelji događa se u »četiri zida«, ali tamo ne treba i ostati. Njegove posljedice trpe žrtve, šira obitelj, ali i cijelo društvo.


Kontakt udruge Duga
besplatni i anonimni psihološki i pravni savjeti
(023) 33 20 59
ponedjeljkom, srijedom i petkom
od 18 do 20 sati
095 52 92 416
098 81 97 57