Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Srušen dio natječaja zadarske bolnice za nabavku lijekova

11.04.2021. 11:19


Opća bolnica Zadar morat će ponovno razmotriti sve ponude pristigle na dio njihova javnog natječaja za nabavu lijekova i odabrati novu ekonomski najpovoljniju ponudu. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) srušila je odluku Bolnice Lijekovi – 2. dio, grupa 12 te postupak javne nabave vratila na ponovno postupanje.
Bolnica je na ovom natječaju odabrala ponudu tvrtke Medika d.d. iz Zagreba u iznosu od 296.254,01 kuna kao najpovoljniju, u konkurenciji četiri ponude od kojih je naručitelj tri u postupku pregleda i ocjene ponuda ocijenio valjanima. Na ovu odluku žalio se jedan od ponuditelja, tvrtka Medical Intertrade d.o.o. iz Svete Nedelje koja je dala ponudu od 265.096,65 kuna.
Najvjerojatnije zbog najpovoljnijeg iznosa ponude za ovu grupu lijekova Bolnica je Medical Intertrade u prvoj odluci izabrala za ponuditelja. Tijekom roka mirovanja naručitelj je objavio novu, sadržajno drugačiju Odluku o odabiru u kojoj se odlučio za ponudu Medike. Bolnica je u popratnom dokumentu navela da su »naknadnom provjerom troškovnika za grupu 12 utvrdili da je jedinična cijena za stavku 2. odabranog ponuditelja veća od one koja je izražena na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) te da je naručitelj zbog toga dužan odbiti ponudu Medical Intertradea«.


Cijena veća od dopuštene
Ponuditelj odbijen u drugoj odluci naručitelja osporio je zakonitost izmijenjene Odluke o odabiru navodeći da je »Bolnica postupila protivno odredbama Zakona koji se odnosi na ispravak odluke, a koje odredbe ne daju mogućnost naručitelju donošenja sadržajno i meritorno drugačije odluke o odabiru«. Bolnica u svom odgovoru na žalbu navodi da bi, u slučaju da nisu izvršili izmjenu Odluke o odabiru, ta odluka nakon isteka mirovanja bila obvezujuća za sklapanje ugovora, a time bi naručitelj došao u poziciju da mora sklopiti ugovor s prvotno odabranim ponuditeljem, odnosno morao bi sklopiti ugovor koji ne bi bio u skladu s postojećim važećim aktima te bi pravno bio ništetan.
Ocjenjujući postupanje Bolnice DKOM je upozorio kako je Zakon odredio da se u postupcima javne nabave rok mirovanja primjenjuje prvenstveno da se ponuditeljima omogući učinkovita pravna zaštita prije samog sklapanja ugovora o javnoj nabavi.
– Naručitelj je u ovom slučaju preuzeo ulogu žalbenog tijela pa smatra da je drugom odlukom ispravio grešku prilikom pregleda ocjene ponuda, medutim naručitelj u konkretnom slučaju takvim postupanjem ponuditeljima nije omogućio učinkovitu pravnu zaštitu. Naime, u situaciji kada netko smatra da je odluka naručitelja nezakonita, naručitelj mora omogućiti gospodarskom subjektu koji za to ima pravni interes, da u zakonskom roku koristi zakonom propisani pravni lijek, pa nadležno žalbeno tijelo u žalbenom postupku utvrduje sve relevantne činjenice te ocjenjuje zakonitost ili nezakonitost odluke naručitelja, pojašnjavaju u Komisiji dodajući kako su zbog toga žalbeni navod ocijenili osnovanim.


Vrijedi prvotna odluka
Također, s obzirom na to da su poništavanjem druge Odluke o odabiru poništene i sve pravne posljedice koje je ta odluka proizvela, u konkretnom slučaju na snazi ostaje prvotna Odluka o odabiru Medical Intertrade. Bolnica je upućena da prvotnu odluku o odabiru ponovno dostavi sudionicima javnom objavom putem EOJN-a RH.
Medical Intertrade se također žalio na obrazloženje Bolnice koja je njihovu ponudu odbila zbog toga što im je cijena jedne grupe lijekova veća od one koja je izražena na listi lijekova HZZO-a. DKOM je podsjetio na njihovo ranije rješenje prema kojem naručitelj nije nadležan provjeravati jesu li ponuditelji u svojim ponudama pravilno primijenili Pravilnik o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja o cijenama na veliko, budući da nadzor nad poslovanjem pravne ili fizičke osobe vezano za primjenu Zakona o lijekovima obavlja farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva i Agencija za lijekove i medicinske proizvode.
Bolnici je Komisija zamjerila i da nije propisala način postupanja u slučaju kada utvrdi da je ponuđena cijena lijeka veća od one koja je za taj lijek izražena na listi HZZO-a pa je svojim postupanje povrijedila odredbe Zakona. I ovaj žalbeni navod je ocijenila osnovanim.
Medical Intertradeu je odobren i zahtjev za naknadom troškova žabenog postupka u ukupnom iznosu od pet tisuća kuna.
Protiv ovog rješenja ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.