Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Brine me umor ključnih igrača

Autor: Roman Morović

10.05.2010. 22:00
Brine me umor ključnih igrača

Foto: Zvonko KUCELIN



Jednostavno, kada se pukne, onda momčad tako izgleda na terenu. Naravno da me to brine, ne samo s aspekta te utakmice, nego hoće li će se taj umor manifestirati i kasnije. Sigurno nam ne olakšava pritisak koji se stavlja na njih, da moraju biti prvaci, kazao je Jusup
Utakmica između Zagreba i Zadra u Trnskom može se vrlo jednostavno sažeti u nekoliko rečenica. Domaći su poveli 8-0, u devetoj minuti su već imali +13 (25-12), a jedini pokušaj gostiju da ostanu u utakmici bile su dvije trice krajem prve i zakucavanje Plaisteda početkom druge četvrtine za 25-20. U petnaestoj minuti još uvijek je bilo pristojnih osam razlike, ali tada je usljedio potpuni raspad sistema zadarske i dominacija zagrebačke momčadi. Plus 22 na poluvremenu, “mravi” su do sredine treće četvrtine povećali na ogromnih +36 i da se tada nisu opustili, vjerojatno bi Zadrov poraz bio i teži od konačnih 101-75. Bila je to utakmica u kojoj je jednoj momčadi polazilo za rukom sve, a drugoj ništa. Zadar je odigrao najgoru utakmicu sezone i doživio rezultatski najteži poraz, a Zagreb bez sumnje jednu od najboljih.
Presudio je umor
– Ovu utakmicu smo stvarno odigrali na nezadovoljavajućoj razini. Mislim da je kod mojih igrača bio prisutan umor, i fizički i mentalni. Jednostavno, kada su oni poveli 8-0, kao da smo stali i predali se. Nismo vjerovali da u sebi imamo energije da se vratimo i da tu utakmicu izvučemo. Mislim da je ovaj poraz posljedica njihovog trenutnog stanja, jer su ti dečki stvarno puno povukli u ova dva mjeseca i moram reći da me malo zabrinjava taj umor koji se nakupio. Tu se ne radi o karakteru, nego baš o umoru, a pošto sada igramo utakmice svaka dva-tri dana to me malo brine. Umor je presudio ovu utakmicu – komentirao je visoki poraz svoje momčadi Danijel Jusup, trener Zadra.
Statistika? Zadar je zabio samo tri trice iz dvadeset pokušaja (Zagreb 11-27). Premalo da bi se dobila utakmica u gostima. Osim toga, izgubio je čak 17 lopti, doduše samo tri više od Zagreba, ali definitivno previše. Pojedinačno, Luka Žorić je odigrao još jednu u nizu sjajnih utakmica, 18 poena, 13 skokova, pet blokada i sedam pretrpljenih prekršaja za valorizaciju 35. Štimac je zabio 18 poena uz šut za tricu 5-5 i 26 indeksnih poena, a i ostali igrači Zagreba su, svak na svoj način, doprinijeli velikoj pobjedi. Kod Zadra, pet igrača je zabilo dvoznamenkasti broj poena, ali sve skupa i napadački i obrambeno loše, jako loše.
– Zagreb je momčad koja ima dvanaest profesionalaca, iskusnih igrača i prije utakmice sam najavljivao da ih je jako teško držati ako se razigraju. Primili smo preko sto poena, od kojih su neki bili zaista lagani, imali smo 17 izgubljenih lopti i to je jednostavno previše. Svjestan sam da smo izgledali loše i bilo mi je žao gledati i igrače na terenu i nas na klupi. Muči me taj umor kojeg sam osjetio već u prvoj četvrtini utakmice protiv Darde. Srećom, imamo relativno lagodnu situaciju, s obzirom da smo osigurali NLB ligu iduće sezone, što nam je bio primaran cilj. Vjerujem da imamo dovoljno vremena da se konsolidiramo i da doigravanje dočekamo svježiji. Svježina će nam biti itekako potrebna.
Slab učinak “klupe”
Kako sačuvati svježinu ključnih igrača ako “klupa” ne pomaže dovoljno? Želja kod svih igrača koji uđu u igru je neupitna, ali učinak je jednostavno premalen.
– Jedino je Plaisted protiv Zagreba reagirao dobro. Što se ostalih tiče, ja cijelo ovo vrijeme nisam baš zadovoljan s igračima koji ulaze s klupe. Trudim se svaku utakmicu dati im šansu, naročito mladim igračima, međutim, ne vidim tu nešto što bi me uvjerilo da bi netko od njih zaslužio drastično veću minutažu. Mislim da igrači s klupe ne participiraju na onakav način kako bi trebali i to je evidentan problem. Dijelom to možemo pripisati mladosti, ali primjerice Vedran jednostavno izgori od prevelike želje. I on je svjestan da može i mora bolje – kaže Jusup i dodaje.:
– Kada povučete paralelu s ostalim momčadima i pogledate našu klupu u odnosu na Cibonu, Zagreb i Cedevitu, činjenica je da mi tu imamo pet mladih igrača koji ulaze s klupe i to je uvijek rizik.
Da je Zadar u Trnskom izgubio sa desetak-peatnaest razlike možda to i ne bi bilo toliko zabrinjavajuće, ali rezultat 72-36 sredinom treće četvrtine bio je zaista šokantan.
– Slažem se da smo izgledali stvarno loše. Tko je malo duže u sportu to može razumijeti, naročito u takvim okolnostima u kakvima je Zadar. Mislim da ovi nositelji igre u posljednja dva mjeseca daju sto posto svojih mogućnosti. Jednostavno, kada non stop voziš 180, dođe situacija kada pukneš. Iskreno, razumijem ih. U tom stalnom trošenju da bi ostvarili primaran cilj, mislim da su se naročito mentalno potrošili. Prisutan je i fizički umor, ali mislim da je veći problem mentalni umor. Jednostavno, kada se pukne, onda momčad tako izgleda na terenu. Naravno da me to brine, ne samo s aspekta te utakmice, nego hoće li će se taj umor manifestirati i kasnije. Sigurno nam ne olakšava pritisak koji se stavlja na njih, da moraju biti prvaci. To je toliko nerealno i neobjektivno da tko pogleda rostere Cibone, Cedevite, Zagreba i Zadra i tako kaže, ili je zločest ili se ne razumije u košarku. Njihovi rosteri i budžeti nisu uopće za usporedbu sa Zadrom.
Slijedi derbi
Već sutra Zadrane očekuje novi težak ispit u Zagrebu, vjerojatno još i teži jer protivnik je aktualni prvak Hrvatske i finalist NLB lige, Cibona. Bit će to direktan okršaj za startnu jedinicu uoči doigravanja. Zadar trenutno ima omjer 11-1, a Cibona 10-2 i da bi izbila na prvo mjesto treba joj pobjeda veća od šest razlike, s obzirom da su Zadrani kod kuće slavili sa 74-68. Ako to ostvari, te u posljednjem kolu pobijedi Zagreba u Trnskom, Cibona će u doigravanje ući s prve pozicije. Zadranima, s druge strane, pobjeda ili poraz manji od šest razlike znači sigurno prvo mjesto, s obzirom da u posljednjem kolu kod kuće dočekuju Trogir.
– Ne bih to stavio na pijedestal utakmice odluke. Kad god se napuše balon, to ne ispadne dobro, tako i sada. Smatram da je ova momčad ostvarila ono što se od nje očekuje, dakle, osim smanjenja troškova, da uđe u NLB ligu bez plaćanja i da mladi igrači dobivaju priliku. To je ostvareno, a sve više od toga što oni naprave je super. Mislim da će napraviti više ako se taj balon ispuše. Kad god se u Zadru napuhao balon, nikada to nije bilo dobro. Prema tome, tko želi Zadru dobro, treba realno sagledati situaciju i onda možemo očekivati dobre stvari. Ukoliko se napuše balon i traži nešto što objektivno nije realno, onda to ispadne i lošije nego što može biti. Zato ja utakmicu s Cibonom ne bi stavljao u kontekst utakmice odluke. Uostalom, ne mora se prvo mjesto odlučiti na toj utakmici, jer ako i izgubimo, može Zagreb dobiti Cibonu u posljednjem kolu pa smo mi opet prvi. U tom pravcu ja razmišljam.
U subotu je Cibona na gostovanju pobijedila Dardu sa samo 10 razlike (76:86), a manje od tri minute prije kraja “vukovi” su imali samo +5, što će reći da ni oni u derbi ne ulaze baš u najsretnijem trenutku.
– Taj rezultat nas neće zavarati. Cibona je odlična momčad i tamo će nam sigurno biti teško. Imali su dan više za pripremu, nemaju taj put gore-dole kojeg mi imamo i sve su to stvari koje utječu. Igraju kući, a kada si u takvom stanju je uvijek bolje odigrati kući nego vani. Nama bi sad više odgovaralo da jednu utakmicu odigramo kući, pred svojom publikom. Ali, da ćemo se boriti i dati sve od sebe, u to nema nikakve sumnje – zaključio je trener Zadra.
 


Pritisak mora biti realan


Očekivanja javnosti i navijača su sigurno porasla nakon serije od jedanaest uzastopnih pobjeda u ligi za prvaka, a poraz u Trnskom i za njih je bio svojevrsno prizemljenje.
– Navijači uvijek žele da se dobije, međutim, treba vidjeti što je realno, a što nije. Ne osjećam pritisak s njihove strane. Oni su bili u Trnskom, vidjeli su da smo u lošem stanju i bili su korektni. Normalno je da će nekad istolerirati svoju momčad, a nekad ne, ali mislim da, s obzirom kako mi u posljednje vrijeme u kontinuitetu izgledamo, igrači zaslužuju podršku. Slažem se s realnim pritiskom, ali na te druge stvari sigurno neću pasti. Ono što je realno i deset posto iznad toga prihvaćam, preko toga ne – kaže Jusup i ističe:
– Ne mogu se ciljevi mijenjati tokom sezone. Ako smo prije dva mjeseca rekli jedno, ne možemo sada odjednom govoriti drugo. To nije prvi slučaj u Zadru da se od jednog, više nego dobrog rezultata u prvom dijelu, traži još više. Ako nešto rastežeš i rastežeš iznad mogućnosti normalno je da to puca. Mislim da su ti dečki sada baš u takvoj situaciji. Ali da oni imaju karakter i da će se boriti i učiniti sve da se izvuku, to je sigurno. Siguran sam da hoće, jer da nisu takvi onda se ne bi ni izvukli iz onako komplicirane situacije, kakva je bila prije tri mjeseca. Imaju karakter, ali evidentno je da su umorni i osjećaju taj pritisak i odgovornost prvog mjesta. Ja ću im sa svoje strane u tom dijelu sigurno olakšati.




 


Jusup: Direktor ima moju podršku


Na pitanje kako komentira novonastale financijske probleme u klubu, Jusup je odgovorio.
– Ja se ne petljam u te stvari. Predugo sam ovdje i vrlo dobro znam što se u klubu događa već dvadeset godina, međutim, moje je da se držim parketa i da radim. Po meni, direktor Mičić je veliko osvježenje u klubu i čovjek koji se odlučio uhvatiti u koštac s problemima. Za to treba imati hrabrosti i takve stvari respektiram zato što na isti način ja funkcioniram na parketu. Prema tome, apsolutno ga razumijem. Ne znam detalje što se tu događa, ali vjerujem da on radi po savjesti, pošteno i u svakom slučaju ima moju podršku.