Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NAKON VIŠE OD STOLJEĆA Obnova Kontovog mula kojeg su sagradili plemići Borelli

11.05.2020. 19:58


Općina Sv. Filip i Jakov je od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobila 400.000 kuna, i to za sanaciju obalnog pojasa lučice Kontov mul izgrađene prije stotinjak godina na kojoj do sada nije bilo sanacijskih zahvata.
– Prva faza sanacije lučice Kontov mul u Sv. Filipu i Jakovu iznosi 1,1 milijun kuna, od čega ministarstvo sufinancira sa 400.000 kuna, kazao je filipjanski načelnik Zoran Pelicarić.
Sv. Filip i Jakov je poznat po nekadašnjim ljetnikovcima i perivojima zadarskih plemića od kojih je i danas poznat onaj obitelji Borelli. Naime, Kontov mul, mali mul s bazenom su prije više od 100 godina sagradili plemići Borelli kao sastavni dio svog ljetnikovca.


Veliki značaj objekta
– Pri odabiru projektnog rješenja nastojalo se u najvećoj mogućoj mjeri poštovati gabarite i položaj postojećih objekata kao i specifična obilježja i značaj takvog objekta.
Sanacijskim zahvatom želi se postići veliko poboljšanje postojećeg stanja u kvalitativnom smislu jer će omogućiti dobar pristup obalnom pojasu, moru i kvalitetniju uporabu povećanjem priveza za manje brodice.
– U ispitivanjima terena utvrdilo se da se Kontov mul iznutra nalazi na stijeni prekrivenoj sa 400 metara kubičnih mulja koji će se prvom fazom ovog projekta ispumpati, dok će se unutarnja strana bazena dimenzija oko 110 metara nadograditi s potpornim zidom jer je utvrđeno da se stara konstrukcija lagano urušava. Također, u troškovniku je predviđena i sanacija vanjskog kamena te oštećene puzalice, objašnjava Pelicarić.


Rasvjeta i produbljivanje bazena
Kontov mul se izvan sezone koristi kao privezište za male brodove, a tijekom ljetnih mjeseci na njemu se organizira škola plivanja i vaterpola, a održavaju se i vaterpolo utakmice te razna druga sportska događanja.
– Kuntov mul je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova naselja Sv. Filip i Jakov. Sanacija će pridonijeti očuvanju naše kulturne i sportske baštine u budućnosti, a nadam se da će obnova pridonijeti i njegovom još većem društvenom značaju, kazao je Pelicarić dodajući kako u drugoj fazi projekta očekuje postavljanje rasvjete te produbljivanje stijene na dnu bazena kako bi se postigla optimalna dubina od dva metra, a preduvjet za to je upravo saniranje vanjskih i unutarnjih zidova.
 




Deset projekata sanacije i rekonstrukcije


U Domu Zadarske županije krajem veljače 2020. godine potpisani su 12 milijuna kuna vrijedni ugovori za 10 projekata sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama, kao i za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra u općoj upotrebi na području Zadarske županije.
U nazočnosti župana Božidara Longina i njegovih suradnika, ugovore i sporazume ministar Oleg Butković potpisao je s ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar, Davorom Škibolom i načelnicima općina Novigrad, Kolan, Starigrad, Kali, Pašman (Joso Klapan, Marin Pernjak, Krste Ramić, Marko Kolega, Krešimir Ćosić) te s načelnikom općine Sveti Filip i Jakov Zoranom Pelicarićem.