Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bježeći pred policijom dvaput prošao kroz crveno na semaforu

11.05.2021. 07:25


Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar uočili su u nedjelju, 9. svibnja oko 4.50 sati na raskrižju Ulice bana Josipa Jelačića i Ulice dr. Franje Tuđmana osobno vozilo Volvo zadarskih registarskih oznaka koje su koristeći zvučne i svjetlosne signale pokušali zaustaviti, na što se vozač oglušio te nastavio vožnju u smjeru Ulice dr. Ante Starčevića gdje kroz raskrižje prolazi za vrijeme trajanja crvenog svjetla na semaforu.
Nakon toga je nastavio vožnju te dolaskom u raskrižje Ulice Vlatka Mačeka i Šestanski prolaz ponovno prolazi za vrijeme trajanja crvenog svjetla na semaforu, kojom prilikom zbog neprilagođene brzine gubi kontrolu nad upravljačem i vozilom prelazi na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera te udara u nogostup, nakon čega bočnom stranom vozila u metalni stup na kojem su postavljena prometna svjetla, semafor, a potom vozilom izlijeće s kolnika i prednjim dijelom vozila udara u nosač reklamnog panoa, gdje se zaustavlja.


Mrtav pijan izazvao prometnu
U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Utvrđeno kako je vozilom upravljao 19-godišnjak pod utjecajem alkohola od 0,85 promila koji je uhićen i priveden u prostorije policije.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja (prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, ne postupanje po naredbama policijskih službenika, vožnja pod utjecajem alkohola) iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru.
Policajci su također utvrdili kako je prometnu nesreću s materijalnom štetom koja se dogodila u petak, 7. svibnja u 21.10 sati u Vukovarskoj ulici u Zadru izazvao 52-godišnji vozač upravljajući osobnim vozilom Mercedes varaždinskih registracijskih oznaka. Utvrdili su kako je vozio pod utjecajem alkohola od 2,62 promila.
Vozač je smješten u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je uz optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.
U nedjelju u 20.30 sati na autocesti A1 pored Jasenica policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su službenim vozilom »presretač« snimili 27-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom marke BMW brzinom od 134 km/h na mjestu gdje je brzina bila ograničena na 80 km/h.


145 represivnih mjera
Vozaču je zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdano izvješće o počinjenom prekršaju uz predviđenu novčanu kaznu od dvije tisuće kuna.
Prošlog vikenda policajci su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 561 vozilo i vozača, a poduzeli su 145 represivnih mjera. Alkotestirano je 102 vozača, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola, dvoje vozača je prošlo kroz crveno svjetlo, 46 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine, troje ih je vozilo jednosmjernom ulicom, četvero vozača je koristilo mobitel, 32 vozača nije poštivalo prometni znak, troje vozača vozilo je bez položenog vozačkog ispita (prije stjecanja prava), troje vozača je vozilo bez zaštitnog pojasa, jedno vozilo bilo je bez tehničkog pregleda i registracije, kao i bez osiguranja. Iz prometa je tijekom nadzora isključeno 19 vozača i jedno vozilo.
U tom se vremenu dogodilo 15 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže, a četiri osobe lakše ozlijeđene.