Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hodanje – veliki korak prema zdravlju

11.05.2021. 10:22


Ove godine, 10. svibnja 2021. na Svjetski dan kretanja na nacionalnoj razini prigodno će se organizirati aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku te prikazati parkovi i hodačke staze uređeni u sklopu projekta »Živjeti zdravo«.


Demonstracija vježbanja i igre
Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi Nacionalni program promicanja zdravlja »Živjeti zdravo«, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.
Svjetski dan kretanja obilježava se i u Zadarskoj županiji. Prigodnim riječima o važnosti redovnih fizičkih aktivnosti Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik i službeno je otvorio novouređeni dio Višnjika koji je dodatno opremljen u sklopu projekta Živjeti zdravo.
– Uređena je hodačka staza, postavljena je oprema za igru namijenjena djeci s teškoćama u razvoju, klupe za dojenje i prematanje i nove sprave za vježbanje na otvorenom, kazao je Karlović.
Koordinator aktivnosti »Volonteri u parku« i voditelj Univerzalne sportske škole Višnjik, kineziolog Tomislav Rudić, u suradnji s ŠC Višnjik, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i koordinatorom Univerzalne sportske škole Dinom Kevrićem, organizirao je demonstraciju vježbanja i igre na otvorenom koju su okupljenim građanima pod nadzorom svojih trenera pokazali mali polaznici sportske škole.


Socijalna integracija djece s teškoćama
Aktivnost »Volonteri u parku« ima za cilj usvajanje navike aktivnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom djece i njihovih obitelji, poticanje prosocijalnog ponašanja kroz promicanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijske solidarnosti te očuvanje životne okoline.
Aktivnost »Hodanjem do zdravlja« u organizaciji je koordinatora profesora Dražena Adžića, ravnatelja Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.
Cilj aktivnosti »Hodanjem do zdravlja« je potaknuti građane svih dobnih uzrasta, posebno one koji su posljednjih mjeseci tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje, boravak na otvorenom i učine veliki korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja.
Željela se poslati poruka koliko je kretanje važno za očuvanje i unaprjeđenje cjelokupnog zdravlja i smanjenje oboljevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su u porastu i u svijetu i u Hrvatskoj.