Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pjesmom i plesom u turanjski vrtić krenulo 54 djece

11.05.2021. 11:30


Usprkos koroni i epidemiološkim mjerama veliki dan za Turanj. U nazočnosti načelnika Zorana Pelicarića – Pece, ravnateljice Mirjane Zalović, državnog tajnika Šime Mršića, općinskih vijećnika, teta-odgajateljica i vrtićke djece simboličnim presijecanjem vrpce Dječji vrtić Cvitić vrijedan 9.142.633,06 kuna otvorili su zadarski župan Božidar Longin i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
– Zahvaljujući odobrenoj potpori od 4,4 milijuna kuna u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja izgrađen je Dječji vrtić Cvitić, čime je osiguran predškolski odgoj za čak 54 djece. U Zadarskoj županiji ukupno je 11 ovakvih projekata za koje je ugovorena potpora u vrijednosti većoj od 54 milijuna kuna, od čega je već isplaćeno 37 milijuna kuna, rekla je ministrica Vučković, istaknuvši kako je izgradnja i rekonstrukcija vrtića jedna od najvažnijih mjera ruralnog razvoja odnosno demografske obnove ministarstva poljoprivrede.


Zahvala Joviti Pirović, Marinu Coliću i Igoru Pedisiću
Obred blagoslova je predvodio župnik don Josip Lisica, dok su za veseli štimung svojim plesom i pjesmama zaslužna vrtićka djeca sa svojim odgajateljicama.
– Ministarstvu poljoprivrede važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju izravne veze s poljoprivredom. Naš cilj i cilj Vlade RH je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije. Na razini cijele Hrvatske riječ je o 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna, vjerujemo da će to ulaganje potaknuti nastanak i ostanak mladih obitelji na hrvatskom selu, izjavila je ministrica Vučković povodom otvorenja novog vrtića.
Zoran Pelicarić se zahvalio svima koji su se dvadesetak godina borili za izgradnju ovog impresivnog objekta, naročito Joviti Pirović iz Turnja te bivšim načelnicima Marinu Coliću i Igoru Pedisiću.


Glavni cilj demografska obnova
– Demografska obnova jedan od glavnih ciljeva našeg općinskog tima koje smo zacrtali. Uz izgradnju vrtića tu su i drugi i bitni projekti koji će osigurati bolji život općinskim žiteljima, a mladima omogućiti radna mjesta i osnivanje obitelji, zaključio je Pelicarić.
Iznimno značajan i emotivan trenutak je mogućnost otvaranja novog dječjeg vrtića, posebno kada je riječ o objektu koji zadovoljava sve potrebe suvremenog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja od prve godine života do polaska djeteta u školu.
– Dijelimo ponos i zadovoljstvo sa svim žiteljima Turnja, ali i Općine što su naših 54 »cvitića« dobili priliku rasti i cvjetati u zasluženom prekrasnom poticajnom okruženju usmjerenom njihovom nesmetanom rastu i razvoju, rekla je ravnateljica Zalović.
Dječji vrtić Cvit zajedno s područnim objektom Cvitić u Turnju danas broji ukupno 24 djelatnika, 2 objekta, 7 odgojnih skupina i 143 djece iz svih dijelova Općine.




Dječji vrtići i dječja igrališta
– Sve ovo ne bi bilo moguće bez iznimne suradnje naše ustanove s osnivačem Općinom Sv Filip i Jakov. Ona je još jednom pokazala da dijelimo zajedničku viziju u kojoj su djeca i roditelji dio sustavne strategije usmjerene ka dobrobiti djeteta, istaknula je Zalović.
Iako nisu osnivači dječjih vrtića već su to gradovi i općine, Zadarska županija pruža potporu izgradnji i rekonstrukciji vrtićkih objekata.
– Skrb o najmlađima naš zajednički prioritet. U posljednje četiri godine na području Zadarske županije izgrađeno ili nadograđeno 40 dječjih vrtića u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna, uglavnom europskim i nacionalnim sredstvima.
No, tu ne mislimo stati. Svi zajedno moramo nastaviti podizati kvalitetu života za mlade obitelji pa ćemo u u idućem razdoblju izgraditi i opremiti 40 dječjih igrališta u svim krajevima naše županije,najavio je Longin, koji je čestitao svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.