Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Pjevaj, leti, vini se – poput ptice«

11.05.2021. 12:09


Svjetski dan ptica selica slavi se svake godine druge subote u svibnju pa se ove godine obilježio 8. svibnja s temom »Pjevaj, leti, vini se – poput ptice!«.
Naime, Svjetski dan ptica selica obilježava se diljem svijeta kako bi se istaknula važnost zaštite migratornih ptica, ali i značajnih staništa duž njihovih selidbenih ruta koja služe kao hranilišta te odmorišta stotinama tisuća ptica


Povezivanje s prirodom
Tema Svjetskog dana ptica selica 2021. poziv je na ponovno povezivanje s prirodom kroz aktivno slušanje i promatranje ptica. Tema istovremeno privlači ljude širom svijeta da vlastitim glasovima i kreativnošću izraze zajedničko uvažavanje ptica i prirode.
Ptice se mogu naći svugdje, u gradovima i na selu, u parkovima i dvorištima, u šumama i planinama te u močvarama i uz obale. One povezuju sva ova staništa, no podsjećaju i nas na vlastitu povezanost s planetom, okolišem, divljinom te jednih s drugima. Svojim sezonskim kretanjima, ptice selice nas redovito podsjećaju na prirodne cikluse. Kao globalne ambasadorice prirode, ptice selice ne samo da povezuju različita mjesta na cijelom planetu, već ponovno povezuju ljude s prirodom i sa sobom kao nijedna druga životinja na planetu.
– Ptice selice povezuju nas svojim jedinstvenim pjesmama i letovima i podsjećaju na važnost zajedničkog prekograničnog rada kako bismo ih zaštitili, istaknuto je na mrežnoj stranici World Migratory Bird Day.


Edukativno vodstvo
Na dan proslave, u subotu 8. svibnja, Park prirode Vransko jezero posjetiteljima je poklonio besplatno promatranje ptica uz edukativno vodstvo po drvenoj poučnoj stazi »Ptice Vranskog jezera« uz kupljenu ulaznicu za vožnju vlakom.
– U skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, broj posjetitelja bio je ograničen na 25. Taj je kapacitet bio brzo popunjen, a riječ je uglavnom o domaćim turistima iz naše i susjednih županija. Ivana Ribić, naša stručna savjetnica, biologinja educirala je zainteresirane koji su znatiželjno promatrali brojne zanimljive vrste. Bili su jako zadovoljni posjetom, ispričao je Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero dodavši da bi, da je povoljnija epidemiološka slika, zasigurno bilo puno više inozemnih posjetitelja.
Tijekom pandemije, koja je usporila mnoge aktivnosti ograničavajući naša kretanja, ljudi širom svijeta slušali su i promatrali ptice kao nikada prije. Mnogim ljudima širom svijeta ptičja pjesma također je bila izvor utjehe i radosti tijekom pandemije, povezujući ljude kako s drugima, tako i s prirodom dok ostaju na mjestu.
Dakle, Svjetski dan ptica selica 2021. nije samo obilježavanje dana ptica, već je i važan podsjetnik da razmislimo o vlastitom globalnom odnosu s prirodom i istaknemo našu zajedničku želju da učinimo više za zaštitu ptica i prirode i u postpandemijskom svijetu.