Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarske studente na jesen čeka 129 soba s 284 kreveta

11.05.2021. 10:19


Izgradnja novog studentskog doma, točnije studentske menze i paviljona, ide svome kraju. U tijeku su građevinsko-obrtnički radovi, radovi na izgradnji kolnog prilaza zgradi te radovi oko uređenja okoliša. Proveden je natječaj za opremanje studentske menze profesionalnom kuhinjom i linijom za posluživanje, a natječaj za opremanje zgrade namještajem i drugim inventarom završava u ovom mjesecu. Također, uskoro će biti otvoren natječaj za opremanje zgrade IT opremom.


Radove zaustavilo 170 rimskih grobova
Doznajemo tako iz Rektorata Sveučilišta u Zadru, nositelja ovog projekta koji bi u sljedećoj akademskoj godini trebao pružiti smještaj za još gotovo 300 studenata. Trebalo je to biti i nešto ranije, ali su rokovi za završetak radova pomaknuti.
– Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 4. travnja 2018. produžen je zbog niza objektivnih okolnosti među kojima su značajna arheološka istraživanja i okolnosti povezane uz pojavu pandemije COVID-19, zbog čega se aktivnosti na gradilištu nisu mogle izvesti u planiranom roku. Svi sudionici u gradnji i opremanju ulažu izniman napor da studentski paviljoni budu spremni za smještaj studenata u sljedećoj akademskoj godini. Završetak izgradnje s opremanjem očekuje se krajem drugog ili početkom trećeg kvartala 2021., navode u Rektoratu.
Na samom početku izvođenja radova, neposredno nakon uvođenja izvođača u posao, u siječnju 2020. godine, na lokaciji gradilišta su pronađeni arheološki ostatci iz rimskog doba.
– Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru temeljem Rješenja Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Zadru, proveo je arheološki nadzor i arheološke istražne radove. Pronađeno je 170 rimskih grobova zbog čega su radovi na dijelu gradilišta bili obustavljeni na dva mjeseca, govore u Rektoratu.
Ipak, sve bi trebalo biti spremno za studente u novoj akademskoj godini, što bi puno značilo s obzirom na dosad male kapacitete za smještaj studenata.


Vrijednost projekta preko 81 milijun kuna
– Uz postojeći studentski dom, u sljedećoj akademskoj godini svoja vrata studentima će otvoriti i novi studentski dom koji je sada u završnoj fazi izgradnje i opremanja. Studentski paviljoni u novoj zgradi imat će 284 kreveta u 129 soba: 6 jednokrevetnih za osobe s invaliditetom, 91 dvokrevetnu i 32 trokrevetne sobe. Studentska menza će imati 500 sjedećih mjesta te kapacitet od maksimalno 3.800 posluženih obroka po danu. Dodatni sadržaji su: praonica rublja, spremišta, tri čajne kuhinje te prostor za dnevni odmor, učenje i boravak, navode u Rektoratu.
Izgradnja studentske menze sa studentskim paviljonima financira se putem Poziva na dostavu projektnih prijedloga u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju pod nazivom »Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru«. Vrijednost projekta je preko 81 milijun kuna. Sveučilištu u Zadru su kroz Poziv MRRFEU u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 67.433.433,38 kuna, a razliku su osigurali Ministarstvo znanosti i obrazovanja (13,99 milijuna kuna) i Grad Zadar (6,24 milijuna kuna).




Gradit će se i treći
U planu je izgradnja još jednog studentskog doma u blizini postojećih.
– Za novi studentski kampus Urbanističkim planom uređenja prostora vojarne Franka Lisice – Novi kampus, precizno su definirani strogi urbani parametri i namjena različitih građevina. S obzirom na mogućnosti povlačenja sredstava u svrhu izgradnje na Novom kampusu, zgrade u pripremi bit će izgrađene u skladu s odredbama predmetnog Urbanističkog plana. Drugi studentski dom sastavni je dio kombinirane zgrade STEM odjela koja u sebi ima znanstvene i obrazovne sadržaje. Ta zgrada je rezultat istog arhitektonskog natječaja za idejno rješenje kao i zgrada koja se trenutno gradi, te je u tijeku izrada glavnog projekta. Namjera je imati spremnu tehničku dokumentaciju do otvaranja prvih poziva za financiranje na koje bi se ta zgrada mogla prijaviti, pa će uskoro biti podnesen zahtjev za ishođenje građevinske dozvole.